Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:57

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/skyttens-mal-ta-sig-in-i-synagogan/

Världen

Skyttens mål: Ta sig in i synagogan

00:59. Klädd i hjälm öppnar den misstänkte skytten i tyska Halle eld på öppen gata utanför en synagoga i Halle. Två människor dödades.

HALLE. Sorgen och chocken breder ut sig i Tyskland efter att två människor skjutits till döds i närheten av en synagoga i Halle. Dådet betecknas som en antisemitisk attack med högerextrema förtecken. 

En man från regionen har gripits misstänkt för dådet. 

– Har var helt lugn och rörde sig nästan mekaniskt, berättar vittnet René Friedrich för DN. 

Timmarna efter dödskjutningen rådde ett slags undantagstillstånd i tyska Halle. Specialpoliser utrustade med skyddsvästar, hjälmar och maskinpistoler patrullerade de ödsliga gatorna medan helikoptrar hovrade i luften. De flesta Hallebor hade hörsammat polisens uppmaningar om att stanna inomhus och sätta sig i säkerhet. 

Stämningen var spöklik. 

Samtidigt pågick jakten efter misstänkta gärningsmän med full styrka. Först senare under kvällen stod det klart att den man som gripits redan under eftermiddagen tros ha agerat ensam. Mannen misstänks ha dödat två människor med ett automatgevär och skottskadat ytterligare minst en person. En kvinna dödades utanför en synagoga och en man vid en kebabkiosk, vid lunchtid på onsdagen. 

Bild 1 av 2
Foto: Sebastian Willnow/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Ronny Hartmann/AFP

Men det hade kunnat sluta mycket värre. Skyttens mål tros ha varit att ta sig in i synagogan, där ett 80-tal människor var samlade för att fira den judiska högtiden jom kippur, försoningsdagen. 

– Vi har genom vår övervakningskamera kunnat se hur en kraftigt beväpnad person med stålhjälm och gevär har försökt öppna synagogans dörrar, sade ordföranden för stadens judiska församling, Max Privorotzki, till tidningen Bild.

Tack vare säkerhetsåtgärder som vidtagits kunde församlingsmedlemmarna sätta sig i säkerhet.  

Brottsutredningen har tagits över av Tysklands riksåklagare som har hand om terrormål och landets inrikesminister Horst Seehofer meddelade att man utgår ifrån att det rör sig om ”en antisemitisk attack”. 

”Enligt den federala åklagaren finns det tillräckligt med indikationer för ett möjligt högerextremt motiv”, skrev inrikesministern i ett uttalande. 

Förbundskansler Angela Merkel uttryckte via sin talesperson solidaritet med ”alla judar” och ”sin djupa” sympati med offren. 

Det kom också uppgifter om ytterligare en skottlossning i orten Landsberg utanför Halle, men sent på onsdagskvällen var det oklart om händelserna hade ett samband. 

Identiteten på den man som gripits misstänkt för dådet är inte bekräftad, men enligt samstämmiga uppgifter i tyska medier rör det sig om en 27-årig man från regionen. Tidningen Der Spiegel rapporterar att en misstänkt gärningsman har filmat och strömmat dådet öppet på nätet. DN har tagit del av en 35 minuter lång film som visar en man som presenterar sig och ger uttryck för högerextrema och antisemitiska åsikter. Filmen visar bland annat hur skytten försöker skjuta sig genom en dörr till synagogan i Halle. Vid flera tillfällen skjuter skytten mot personer, bland annat på gatan och inne på en restaurang. Filmen visar även att skytten har med sig en stor mängd ammunition, hur han försöker spränga upp ytterligare en dörr till synagogan och att han kastar något över den kringliggande muren. Kort därefter hörs en explosion.

Dådet inträffade i de omtyckta Paulus-kvarterten där gatorna är uppkallade efter tyska diktare och vetenskapsmän. Husen från förra sekelskiftet är utsmyckade med stuckaturer och träden står i prydliga rader. Bland boende och näringsidkare i området är chocken och sorgen stor. 

René Friedrich såg skytten. Foto: Lina Lund

René Friedrich driver ett bageri i närheten av synagogan och blev vittne till dådet. Han kom åkandes i sin bil när han på några meters avstånd fick syn på skytten som bar ett större gevär över axeln. 

– Han såg så märklig ut i sina mörka militärkläder och en gammeldags stålhjälm på huvudet, säger han när vi ses vid avspärrningarna några timmar senare. 

– Jag såg en kropp ligga på marken, men det var först senare som jag förstod att personen var död. 

Plötsligt började skytten röra sig mot den judiska begravningsplatsen intill, och René Friedrich såg hur mannen kastade ett föremål över muren som omgärdar området. 

– Det såg ut som en granat eller brandbomb. Jag hörde två smällar efter varandra, säger han. 

René Friedrich memorerade registreringsnumret till bilen som mannen parkerat mitt i gatan. Medan skytten lämnade platsen ringde René Friedrich polisen. 

– Han rörde sig helt lugnt, nästan mekaniskt. 

Efter attacken stängdes järnvägsstationen i Halle och extra säkerhetskontroller infördes vid järnvägar, flygplatser och gränsövergångar runt om i Tyskland. De som befann sig i närheten av brottsplatsen evakuerades och boende fick vänta länge på att få återvända hem. 

Niko Gallas. Foto: Lina Lund

– Polisen har sagt att det kan finnas en sprängladdning i området, sade snickaren Niko Gallas som bor i ett av husen närmast synagogan. Från avspärrningsbanden såg han hur poliser från en av specialstyrkorna bevakar ingången till hans bostad.

– Varför, varför, varför gör någon så här?, frågade han sig.   

– Jag förstår det inte! 

Aron Verständig på judiska centralrådet i Sverige kommenterar händelsen via mejl till DN:

”Vi är förfärade av det hemska attentatet mot synagogan i Halle som inträffade under judendomens heligaste dag – jom kippur – då många människor samlas i synagogan för att be. Våra tankar finns hos de anhöriga, de skadade och hos den judiska församlingen i Halle.”

Under kvällen samlades några hundra Hallebor för en spontan minnesstund på torget Markt i centrala Halle. Paret Willy och Katja kom för att tända ett ljus och hålla en tyst minut för offren.

Bild 1 av 3
Foto: Lina Lund
Bild 2 av 3
Foto: Lina Lund
Bild 3 av 3

– Det är så brutalt att det kommer att ta tid att bearbeta det som hänt, säger Willy.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterade attacken sent på onsdagskvällen. 

”Jag fördömer attacken i Halle, Tyskland som riktades mot judar på den heliga dagen jom kippur. Antisemitism i alla former måste bekämpas. Våra tankar är hos offren och deras familjer. Vi står enade med Tyskland”.