Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/stundande-vulkanutbrott-liknas-vid-atombomb/

Världen

Stundande vulkanutbrott liknas vid atombomb

00:58. Här bildas vulkanblixtar i åskmolnet över Taal i Filippinerna.

Vulkanen Taal är nära ett explosivt utbrott, varnar Filippinernas vulkaniska institut. En statlig meteorolog beskriver det eventuella utbrottet som en atombombsexplosion med mindre energi. 

På söndagen höjdes beredskapsnivån i området runt vulkanen Taal till en fyra på en femgradig skala. Vulkanen, en av Filippinernas mest aktiva, kastade ur sig en 1.000 meter hög askpelare och kring 2.000 boende på vulkanön belägen i sjön med samma namn evakuerades.

måndagen fortsatte den vulkaniska aktiviteten och en ”total evakuering” av upp till en halv miljon människor rekommenderades av landets vulkaniska och seismologiska institut PHIVOLCS. Enligt lokala myndigheter har redan drygt 20.000 människor flytt undan utbrottet, många av dem till temporära evakueringscenter. 

Foto: Domcar C Lagto/PACIFIC P/SIPA/REX

PHIVOLCS varnade på måndagen för ett ”explosivt utbrott”, ett fenomen där magma våldsamt skjuts ur vulkanen.

– Det närmaste vi kan komma i att jämföra ett explosivt utbrott från vulkanen Taal är med en atombomb, med mindre energi, säger PHIVOLCS enhetschef Antonia Bornas. 

En vulkanexpert som tidskriften National Geographic har pratat med säger att den största smällen inte alltid sker i början av ett utbrott. Enligt Beth Bartel, specialist vid UNAVCO, ett amerikanskt geologiskt forskningssällskap, är Taal en vulkan man ska ta på allvar. 

På bilden syns spektakulära vulkanblixtar, som kan förekomma vid våldsamma utbrott. Foto: Domcar C Lagto/PACIFIC P/SIPA/REX

– När jag såg i går att Taal fick utbrott var jag smått förfärad, säger hon till National Geographic. 

På grund av asktornet som sköts upp i luften på söndagen har över 500 flyg ställts in och många skolor i närområdet håller stängt. Enligt det amerikanska organet NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) kunde den vulkaniska aktiviteten synas från rymden. 

https://twitter.com/NOAASatellites/status/1216700875109883910

Läs mer: Så bildas vulkanblixtar vid våldsamma vulkanutbrott