Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/trump-sparkar-john-bolton/

Världen

Donald Trump sparkar John Bolton

Bild 1 av 2 John Bolton.
Foto: Evan Vucci/AP
Bild 2 av 2
Foto: Brendan Smialowski/AFP

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton får sparken. ”Jag har informerat honom om att hans tjänster inte längre behövs i Vita huset”, skriver president Donald Trump på Twitter 

Donald Trump uppger att han på måndagskvällen bad John Bolton att lämna sin post. 

”Jag har varit djupt oense med honom i flera frågor, liksom andra inom regeringen”, skriver presidenten på Twitter som förklaring.

Själv skriver Bolton på Twitter att han erbjöd sig att avgå på måndagskvällen, men att presidenten då ska ha svarat ”låt oss prata om det i morgon”.

CNN och flera andra amerikanska medier rapporterar att ett stort gräl ska ha utbrutit mellan Trump och Bolton tidigare på måndagen. Bråket ska ha rört det möte som var planerat med företrädare för Afghanistans regering och talibanrörelsen på presidentens sommarresidens Camp David.

Bolton, som var motståndare till fredssamtalen med talibanerna, ska ha läckt hemliga uppgifter om mötet som fick presidenten att framstå i dålig dager. Efter en blodig attack i Afghanistans huvudstad Kabul ställde sedan Trump in hela mötet med kort varsel.

Enligt New York Times har sprickan mellan Trump och Bolton framträtt tydligt under sommaren och har inte bara gällt synen på Afghanistan. Presidenten har öppnat för samtal med Nordkorea, ett land som John Bolton har förespråkat att USA ska anfalla.

Synen på Iran har också splittrat presidenten och hans säkerhetsrådgivare. I somras avstyrde Donald Trump ett flyganfall mot Iran, som Bolton planerat. Trump har också sagt sig villig att träffa Irans president Hassan Rouhani om förutsättningarna är de rätta, medan Bolton motsatt sig ett diplomatiskt närmande.

John Bolton är den tredje nationella rådgivaren som har lämnat Trumpadministrationen sedan 2017. Bolton tillträdde som säkerhetsrådgivare i april förra året och hade dessförinnan en mångårig diplomatkarriär. Han var också FN-ambassadör under president George W Bush.

John Bolton har gjort sig känd för kontroversiella och bombastiska uttalanden. Han brukar beskrivas som en ärkekonservativ hök. Bolton var en stark anhängare av den USA-ledda invasionen av Irak 2003. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1171452880055746560

Vid en presskonferens senare på tisdagen fick utrikesminister Mike Pompeo frågan om han blev överraskad av beskedet om att John Bolton fick sparken:

– Jag är aldrig överraskad och jag menar inte bara när det gäller detta, sa Mike Pompeo.

– Det handlar om presidentens beslut, vi ger bara presidenten råd.

Mike Pompeo sa också att andra länders ledare inte ska tro att president Trumps utrikespolitik kommer att ändras i och med att John Bolton nu försvinner från sin post.

Finansminister Steven Mnuchin, som också var med vid presskonferensen, lyfte fram presidentens och Boltons skilda åsikter när det gäller Iran som en av de frågor som kan ha legat bakom att presidenten nu bad Bolton att lämna in sin avskedsansökan.

Enligt CNN har både Pompeo och Mnuchin varit på kollisionskurs med John Bolton i flera frågor.

Donald Trump kommer att utse en ny säkerhetsrådgivare nästa vecka. Tills vidare tar den biträdande säkerhetsrådgivaren Charles Kupperman plats i Boltons ställe.