Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/trump-utropar-asylseger-efter-beslut-i-hogsta-domstolen/

Världen

Trump utropar asylseger efter beslut i Högsta domstolen

Foto: Nicholas Kamm/AFP

Högsta domstolen i USA har gett presidenten rätt om en regel som innebär att migranter inte kan söka asyl vid gränsen. Beslutet rör främst centralamerikanska personer. 

Beskedet från Högsta domstolen fick president Donald Trump att utropa asylseger på Twitter: ”STOR SEGER i USA:s högsta domstol”, skriver han. Beslutet innebär att migranterna i första hand ska söka asyl i andra länder de passerar på vägen till den amerikanska gränsen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1171918282905018370

Frågan är dock inte avgjord än eftersom HD bara har hävt ett tidigare tillfälligt besked från en lägre instans. Men beslutet gör det möjligt för Trumpadministrationen att införa den nya politiken i hela landet medan processen fortsätter.

Läs mer: Domare häver Trumps asylstopp

Trump införde presidentdekretet i samband med den så kallade ”migrantkaravanen”  som skapade långa köer vid landets södra gräns förra året.

De flesta människor som passerar den södra gränsen är centralamerikaner som flyr från våld och fattigdom. Även asylsökande från Afrika, Asien och Sydamerika som regelbundet anländer till södra gränsen omfattas av den nya regeln. 

Trumpadministrationen har sagt att de med förändringen vill sluta glappet mellan en första asylansökan som de flesta passerar och ett slutligt beslut om asyl som de flesta inte får, skriver AP.

Människorättsadvokaten Lee Gelernt som representerar en stor grupp advokater som handlägger asylsökanden hoppas att de kommer att vinna den juridiska striden i slutändan.

– Liv för tusentals familjer står på spel, säger han till AP.

Justitiedepartementets talesperson Alexei Woltornist säger till nyhetsbyrån att man med denna åtgärd har tagit ett steg på vägen för att få ordning på ”krisen vid den södra gränsen, stänga kryphål i vårt immigrationssystem och avskräcka från oseriösa påståenden.”

Det är inte klart hur snabbt den nya regeln kommer att införas eller passar in i de andra ansträngningarna från administrationen för att begränsa gränsövergångar och skärpa asylreglerna.