Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 21:46

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/tusentals-demonstrerade-mot-hatet-mot-muslimer-i-frankrike/

Världen

Tusentals demonstrerade mot hatet mot muslimer i Frankrike

Foto: Geffroy van der Hasselt/AFP

PARIS. Minst 13.500 fransmän demonstrerade på söndagen i Paris mot hatet mot muslimer och mot attentatet mot en moské i Bayonne nyligen. 

– Jag har bott i Frankrike hela mitt liv – och nu tvingas mitt barnbarn uppleva detta. Jag hoppas verkligen nästa generation slipper det, säger 65-åriga Rahma Taarkoubt.

Slagorden skallar över Place de la République när det långa demonstrationståget ringlar förbi. 

Bland de som trycker i lite extra på ordet ”motstånd” (”resistance”) finns den pensionerade läraren Rahma Taarkoubt. 

– Alla har rätt att kritisera religioner. Men det som händer här i Frankrike nu är att en hel befolkningsgrupp angrips, och då inte minst svarta och mörkhåriga muslimer, säger hon.

Det var den 28 oktober som den 84-årige Claude Sinké försökte tända eld på en moské i Bayonne i södra Frankrike. Han skottskadade två äldre män när han flydde från platsen.

Så sent som 2015 var Sinké kandidat i lokalvalen för högerextrema Nationell samling (då Nationella fronten), och motivet misstänks ha varit antimuslimskt hat, även om Sinkés mentala hälsa också utvärderas.

Lina Taarkoubt, 24, och Rahma Taarkoubt, 65, deltog i demonstrationen mot islamofobi. Foto: Erik de la Reguera

– Det handlar inte bara om det här attentatet. Det handlar också om försöken i kongressen att förbjuda kvinnor med slöja att följa med på skolutflykter – och om alla de andra orättvisorna här i Frankrike, säger Rahma Taarkoubt. 

Bredvid henne går hennes barnbarn, 24-åriga Lina Taarkoubt. Båda är troende muslimer, och har valt att inte bära slöja i dag.

– Det är vårt val att göra. Men den här marschen viktig, för det kan vara början på en rörelse för jämlikhet. Det är otäckt att muslimer med slöja angrips på gatan i Frankrike i dag, säger Lina Taarkoubt, som arbetar som jurist.

En bit bort möter DN den 32-åriga sjuksköterskan Fatoumata Konare.

Hon tycker att franska medier borde pressa Nationell samlings partiledare Marine Le Pen mer om hur en av hennes tidigare kandidater kunde angripa en moské.

– I stället får hon stå och kalla alla som går här i marschen för ”islamister”. Det är märkligt – i mitt vanliga liv har jag aldrig haft problem, men i medierna framställs min religion som ett jätteproblem. När jag ser på tv-nyheterna får jag ibland känslan av att inte alla liv är lika mycket värda, säger Fatoumata Konare. 

I söndagens marsch deltog vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon, flera fackföreningar och en del vänsterintellektuella – men många franska politiker avstod från att gå med.

Marine Le Pen har försökt stämpla en av arrangörerna, organisationen CCIF (Collectif contre l'islamophobie en France) som ”islamistisk”, då den protesterat mot förbudet att bära religiösa symboler i skolan (2004) förbudet mot heltäckande slöjor på allmän plats (2010), och försöken att införa ett förbud mot baddräkten burkini (2016).

CCIF beskriver sig som en politiskt och religiöst obunden organisation, som tillsammans med människorättsorganisationer som Ligue des droits de l'homme (LDH) försöker värna muslimers rättigheter i domstol.

Att demonstrationen riktade sig mot ”islamofobi” har också väckt kontrovers. 

– Visst, vi föredrar uttrycket ”hat mot muslimer”. Men det här handlar inte om huruvida man får kritisera en religion, det handlar om att försvara vår religionsfrihet, kontrade vänsterledaren Mélenchon.

Läs mer:

Marine Le Pen pressas efter attentatet – gärningsmannen var hennes kandidat 

Två män skottskadade vid moské i Frankrike