Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:14

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/tusentals-protesterar-efter-studentens-dod-hamnd/

Världen

Tusentals protesterar efter studentens död: ”Hämnd”

Bild 1 av 2 Människor ber under en minnesstund för studenten Chow Tsz-lok.
Foto: Philip Fong/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Kin Cheung/AP

Tusentals samlades på Hongkongs gator på lördagen för att hedra den 22-årige student som omkom vid ett fall i samband med demonstrationer i förra veckan.

Demonstranterna sjöng psalmer och bar på blommor under minnesstunden för den 22-årige studenten Chow Tsz-lok som avled på fredagen, rapporterar Reuters. Människor hördes även skandera ”hämnd”, ett slagord som används tidigare under protesterna i Hongkong men som kommit att få ny betydelse sedan Chow Tsz-loks död.

– I kväll är vi inte bara här för att sörja honom utan för att visa för regeringen, det kinesiska kommunistpartiet och världen att det som har hänt under de senaste sex månaderna inte har glömts bort, säger 26-åringen Tom som inte vill använda sitt efternamn till Reuters.

Det var natten mot måndag som Chow Tsz-lok, student vid Hongkong University of Science and Technology, hittades medvetslös i ett parkeringshus i Hongkong. Omständigheterna kring hans skador är oklara, men han uppges ha fallit från ett våningsplan till ett annat i parkeringshuset.

Demonstranter menar att Chow Tsz-lok tvingats klättra ut på en avsats av byggnaden för att undkomma polisens tårgas. Polisen å sin sida bekräftar att de använde tårgas under sammandrabbningen med demonstranterna men att det endast varit en liten mängd tårgas i luften där Chow Tsz-lok hittades. Under fredagen kom beskedet att han avlidit på sjukhus av allvarliga hjärnskador.

Demonstrationerna i Hongkong började i juni som en protest mot planerna att införa en lag om att misstänka brottslingar skulle lämnas ut till Fastlandskina. 

Lagförslaget har sedan dess skrotas men demonstranterna har ställt nya krav och ska demonstrera fram till att de uppfylls. Bland annat vill de att de som gripits under protesterna släpps, att protesterna inte ska rubriceras som upplopp samt att Hongkong ska gå mot fria val.

Läs mer:

Man fick örat avbitet vid protester i Hongkong

Känd demokratiaktivist förbjuds delta i Hongkongs val