Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/tyfon-narmar-sig-tokyo-miljoner-uppmanas-evakuera/

Världen

Tyfon närmar sig Tokyo – miljoner uppmanas evakuera

01:12. Tyfonen Hagibis närmar sig Tokyo. Hittills har en person omkommit och fyra skadats i en tyfon i staden Ichihara. En miljon människor uppmanas att evakuera sin hem.

Tyfonen Hagibis har nått Japan och närmar sig Tokyo. Där förbereder man sig för det värsta ovädret på över 60 år. 

– Vi bunkrade upp med mat och vatten i går, säger svenska Josefa Nädele, 30.

Tyfonen nådde in över land strax före klockan 19, lokal tid, på Izu-halvön sydväst om huvudstaden Tokyo, uppger Japans Meteorologiska myndighet (JMA). Myndigheten har varnat för att Hagibis kan bli lika illa som tyfonen Ida 1958 som tog nästan 900 människors liv. 

– Det är en nivå 5-situation, som är den högsta nivån. Människor rekommenderas starkt att agera för att skydda sig, säger meteorolog Yasushi Kajiwara på JMA till CNN.

Bild 1 av 2 Tyfonen har nått Ichihara, Chibe nära Tokyo.
Foto: Katsuya Miyagawa/AP
Bild 2 av 2
Foto: AP

Vädervarningen är utfärdad för sju prefekturer: Tokyo, Saitama, Kanagawa, Gunma, Yamanashi, Nagano och Shizuoka.  Det närmaste dygnet kan det falla uppemot 1.000 millimeter i bland annat Tokairegionen. 

Tomma gator i Tokyo på lördagen. Foto: Eugene Hoshiko/AP

I Tokyo hade invånarna börjat märka av ovädret med kraftigt regn redan under eftermiddagen, lokal tid. Vindarna hade dock inte tagit riktig fart än, men enligt JMA kan det bli upp till 60 meter sekunden i vindbyarna när tyfonen når staden.

– Vi har varit inomhus sedan igår kväll och försöker hålla oss uppdaterade med senaste informationen via NHK och appar som har rekommenderats, säger svenska Josefa Nädele, 30, som bor i Tokyo med sin man.

– Det börjar bli lite läskigt. Men det skall nog gå bra.

Hon berättar att paret, liksom många andra Tokyobor, har följt uppmaningen från myndigheterna om att handla mat, förnödenheter och se till att ha ficklampor med batterier redo om det blir strömavbrott. Något som har lett till att butikshyllorna gapar tomma. 

– I mataffärerna var det långa köer och utplockat redan mitt på dagen på fredagen och när jag gick ut på eftermiddagen till en affär närmast oss så var alla stora vattenflaskor slut, säger Josefa Nädele. 

Tyfonen Hagibis ankomst har även tömt gatorna på allt folkliv. Den annars så brusande mångmiljonstaden ligger nu till stora delar öde.

– När vi kikar ut på gatorna så är det i princip tomt och så har varit det hela dagen. Vi bor bara sju minuters promenad från den kända korsningen ”Shibuya crossing” så här är det alltid folk på gatorna annars, säger Josefa Nädele. 

Myndigheterna har gått och uppmanat drygt sju miljoner människor att förbereda sig på evakuering i staden. Enligt elbolaget Tokyo Electric Power Company (TEPCO) var nästan 300.000 hushåll strömlösa i huvudstaden på lördagen, skriver CNN.

Infrastrukturen är också drabbad. Över 1 600 flyg har ställts in och flygtrafiken beräknas komma igång först på söndagen. Även Shinkansentågen mellan Tokyo och Nagoya har stoppats. Nöjesparkerna Disneyland och Disneysea håller stängt och stora industrier som Honda och Toyota kommer att stänga några av sina fabriker under lördagen.

Myndigheterna befarar också att det kraftiga regnet kan orsaka översvämningar över stora delar av landet. Flera personer saknas efter ett jordskred i en stad nära Tokyo, skriver Sky News. 

På lördagsmorgonen drog en tornado fram i staden Ichihara i prefekturen Chiba sydost om Tokyo. En man omkom och fyra personer skadades i samband med ovädret.

Läs mer: Supertyfonen slår till mot Tokyo på lördag