Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/ud-kallar-till-sig-irans-ambassador/

Världen

UD kallar till sig Irans ambassadör

Planet sköts ned den 8 januari. Foto: Akbar Tavakoli/AFP

Utrikesdepartementet (UD) kallar till sig Irans Sverigeambassadör efter flygkraschen utanför Irans huvudstad Teheran, där 17 personer hemmahörande i Sverige omkom. Iran har erkänt att landet sköt ned planet av misstag. 

”Vi förväntar oss samarbete av Iran på alla plan” skriver utrikesminister Ann Linde i en kommentar.

Ann Linde har tidigare sagt att Sverige vill ha fullt samarbete från Iran i haveriutredningen av det nedskjutna ukrainska planet. Irans militär sköt ned planet strax efter att det lyfte från Teherans internationella flygplats, det ska ha skett av misstag enligt regimen.

Till DN skriver Ann Linde i en kommentar att kabinettssekreterare Robert Rydberg på måndagen har kallat upp Irans ambassadör Mohajer till UD. 

”Syftet med mötet var att tydliggöra vilka förväntningar vi har på Iran i det fortsatta arbetet kring nedskjutningen av det ukrainska flygplanet. Han var tydlig i de krav som såväl statsministern som jag själv har tagit upp i direkta kontakter och i medierna. Det handlar bland annat om att vi förväntar oss samarbete av Iran på alla plan, i form av skyndsamhet och transparens samt att landet tar ansvar gentemot de anhöriga, till exempel när det gäller hantering av kvarlevor och kompensation.”

UD:s fokus ligger nu på att bistå anhöriga med bästa möjliga stöd, skriver Linde vidare. 

– Viseringsfrågan för vårt förstärkta konsulära team är nu klar och de kommer att åka till Teheran senare i dag för att bistå i arbetet på Sveriges ambassad.

Linde lade även ut om kallelsen på Twitter:

https://twitter.com/AnnLinde/status/1216712601561976833?s=20

På måndagen reste ett första team till den svenska ambassaden i Teheran för att stärka det konsulära arbetet, enligt Linde. 

Sverige har tillsammans med Kanada, Storbritannien, Ukraina och Afghanistan bildat en internationell grupp som ska koordinera hjälpen till familjerna till offren från flygkraschen.

Ukraine International Airlines flight 752 störtade bara några minuter efter start tidigt på morgonen den 8 januari. 

Totalt miste 176 människor livet i kraschen, 17 av dem var hemmahörande i Sverige.

Utrikesminister Ann Linde kommer att närvara under onsdagens minneshögtid i Storkyrkan i Stockholm.