Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:09

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/uppgift-danmark-ska-infora-granskontroller-mot-sverige/

Världen

Danmark inför gränskontroller mot Sverige

Gränskontrollerna gäller både för tågtrafik och vid färjelägen. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Danmark ska inför gränskontroller mot Sverige. Åtgärden ska stoppa svenska kriminella från att ta sig in i landet, enligt justitieminister Nick Hækkerup (S).

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ser positivt på beskedet.

– Jag välkomnar det. Vi har haft gränskontroll mot Danmark under en längre tid, och nu kommer Danmark införa det också mot Sverige, säger han till TT. 

Gränskontrollerna, som ingår i danska regeringens nya säkerhetspaket, ska införas vid alla gränsövergångar en till flera gånger i veckan från 12 november. Det gäller både vid färjelägen och för tågtrafik, där resande kommer att behöva visa legitimation.

– Det handlar om vem polisen kontrollerar - inte hur många de kontrollerar, säger Hækkerup på pressträffen. 

Justitieministern framhåller att åtgärden är en följd av den senaste tidens sprängdåd och gängvåld i Danmark där svenskar misstänks ha varit inblandade, dels sprängningen utanför skattemyndigheten den 6 augusti och dels ett gängmord tidigare under sommaren.

Han kan inte uttala sig om hur vanligt det är att svenskar begår brott i Danmark.

– Det vet vi inte, och det är något vi vill utreda – men sprängningen vid skattemyndigheten har anknytning till kriminalitet i Sverige, säger justitieministern under den pågående pressträffen.

Regeringen kommer också inrätta en ny instans för polissamarbete mot organiserad gränsöverskridande brottslighet i Öresundsregionen.

Enligt de uppgifter som DR har tagit del av har EU-kommissionen och Sveriges regering informerats om de nya tillfälliga gränskontrollerna.

Gränspolisen i Malmö känner till de danska förslagen om utökad gränskontroll, men kan i nuläget inte uttala sig om vilken effekt det kan få. I dag görs gränskontroller av svensk polis för resande på väg från Danmark till Sverige.

– Hur Danmark väljer att hantera det rent praktiskt vet vi inte än, men det kommer troligen påverka det vi redan gör från Sverige i liten omfattning. Däremot kan det leda till ökade restider, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen region Syd.

De utökade gränskontrollerna i Sverige har lett till cirka tio minuters längre restid vid tågstationen i Hyllie, enligt Brännström. Samtidigt visar statistik att åtgärden har haft effekt på kriminaliteten.

– Vi kan se att vi avvisar väldigt många personer som inte har rätt att komma in i Sverige och hittar stöldgods, narkotika och annat brottsligt. Vår bedömning är att kontrollerna är effektiva och gör skillnad. 

Är det ett tecken på att den fria rörligheten inom EU inte fungerar när även Danmark inför gränskontroller?

– Sverige har ansett att man inte kan bortse från risken för gränsöverskridande brottslighet och den yttre gränsen för Schengenområdet anses inte var tillräckligt bevakad. Det är därför vi inom polisen gör kontrollerna vid den svenska gränsen, säger Thommy Brännström.

Hur polissamarbetet mot organiserad gränsöverskridande brottslighet i Öresundsregionen ska utformas är inte klart än. Men Mikael Damberg säger till TT att länderna ska samarbeta tätare för att bekämpa brott. 

– Jag välkomnar om Danmark har bra kontroll på sin sida och Sverige har bra kontroll på vår sida, för då gör vi det svårare för brottslingarna att agera, säger han till nyhetsbyrån.

Ministern medger att Sverige används som skräckexempel i grannlandet.

– Jo, de använder det så litet grann, och det är ju den danska debatten. Men de har ju haft två dåd som haft svensk koppling och de var ju allvarliga. Men å andra sidan skulle vi kunna använda samma typ av logik. Mc-gängen, den riktigt organiserade brottsligheten, kom från Danmark. Men det spelar ingen roll, brottslingar använder gränsen och då ska vi komma åt det.

Danmarks regering vill också sätta upp 300 övervakningskameror för att öka tryggheten i det offentliga rummet. Enligt förslaget ska polisen kunna sätta upp kamerorna på eget initiativ över hela landet.

– Vi gör en massiv utvidgning av övervakningen för det har visat sig vara ett mycket effektivt redskap, säger statsminister Mette Frederiksen (S) till Berlingske.

Redan i dag finns runt 1,5 miljoner övervakningskameror i Danmark, skriver DR.

Även Mette Frederiksen säger att förslagen är ett led i att slå tillbaka mot gängbrottsligheten och våldsdåden som drabbat Danmark. Statsministern hänvisar till att det bara i år har varit 13 gängrelaterade explosioner i Köpenhamn. Samtidigt som 180 gängmedlemmar under årets första sju månader har dömts till 258 års fängelse för 845 lagöverträdelser.

Regeringens stödpartier Radikale Venstre och Enhedslisten har tidigare kritiserat förslaget om ökad övervakning och inte gett det sitt stöd, skriver Berlingske. 

Trots det tror politiska kommentatorer att S-regeringen kommer att få igenom sitt säkerhetspaket i riksdagen med stöd av de borgerliga partierna. 

Dansk Folkepartis talesperson för rättsfrågor Peter Skaarup skriver på Twitter:

”DF är klart anhängare av en gränskontroll både mot Tyskland och mot Sverige. Men båda ska vara permanenta och inte bara tillfälliga, som regeringen föreslår.”

https://twitter.com/skaarup_df/status/1182195038564081664

Totalt ingår 16 olika åtgärder i den danska regeringens trygghets- och säkerhetspaket. 

Läs mer: Tre svenskar häktade för dubbelmordet i Köpenhamn