Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/uppgifter-minst-tva-doda-i-skjutning-utanfor-synagoga-i-tyskland/

Världen

En gripen efter dödlig skjutning utanför synagoga i Tyskland

00:59. Klädd i hjälm öppnar den misstänkte skytten i tyska Halle eld på öppen gata utanför en synagoga i Halle. Två människor dödades.

HALLE. Två personer har skjutits ihjäl nära en synagoga i Tyskland. Inrikesminister Horst Seehofer säger att attacken antas vara antisemitisk. En person är gripen och enligt flera tyska medier är en 27-årig man misstänkt för attacken.

Det var vid lunchtid på onsdagen som en person öppnade eld i tyska staden Halle, knappt 20 mil söder om Berlin. En man och en kvinna dödades i attacken och två personer skadades. 

Skotten avlossades utanför en synagoga som vid tillfället rymde cirka 80 personer. De firade den judiska högtiden Jom kippur, försoningsdagen.

Det var till en början oklart om det rörde sig om en eller flera misstänkta gärningspersoner, även om polisen relativt kort efter attacken kunde gripa en misstänkt. Identiteten på den gripne har inte kunnat fastställas men enligt flera tyska medier ska det röra sig om en 27-årig tysk man. Han ska ännu inte ha kunnat förhöras, då han vid gripandet ska ha varit skadad. På onsdagskvällen är det ännu oklart om den den misstänkte är en av de två skadade personerna. 

Flera tyska medier rapporterar att den misstänkte filmade hela händelseförloppet och sände filmen öppet på nätet. Filmen visar bland annat hur skytten försöker skjuta sig genom en dörr till synagogan i Halle.

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer antar att attacken var riktad mot synagogan och därmed antisemitisk. 

”Enligt den federala åklagaren finns det tillräckligt med indikationer för ett möjligt högerextremt motiv”, säger han. 

Utredningen leds nu av Tysklands åklagare för antiterror. 

Under flera timmar uppmanades stadens befolkning att stanna inomhus. Först framåt tidiga kvällen kunde de återvända ut på gatorna. Då höll specialpoliser utrustade med skyddsvästar, hjälmar och maskinpistoler fortfarande uppsikt över avspärrningarna närmast platsen för dådet. De 80 personerna som befann sig i synagogan fick lämna byggnaden först timmar efter attacken. 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer attacken och uttrycker solidaritet för alla judar på Jom kippur. Hon besökte en synagoga i Berlin under onsdagen för att hedra offren i attacken.