Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/usa-uppmanar-turkiet-att-avbryta-offensiven-i-syrien/

Världen

USA uppmanar Turkiet att avbryta offensiven i Syrien

Bild 1 av 3 Rök stiger från Tel Abyad i Syrien, här sett från den turkiska sidan av gränsen.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP
Bild 2 av 3 Pentagon uppmanar Turkiet att avbryta offensiven i Syrien och varnar för att det kan få allvarliga konsekvenser.
Foto: Delil Souleiman/AFP
Bild 3 av 3 FN uppskattar att omkring 100.000 människor är på flykt efter att Turkiet i onsdags inledde offensiven i Syrien.
Foto: Emrah Gurel/AP

USA uppmanar Turkiet att avbryta offensiven i Syrien. Minst 17 civila har dött och FN uppskattar att 100.000 människor är på flykt.

Flera IS-anhängare har rymt från ett fängelse.

Turkiets offensiv i Syrien är inne på tredje dagen. FN uppskattar att omkring 100.000 människor har tvingats lämna sina hem, rapporterar Reuters. 

Minst 17 civila har dött och omkring 40 medlemmar i SDF-milisen har dödats i det turkiska anfallet. På turkiska sidan av gränsen, i regionerna Sanliurfa och Mardin, har sju människor, varav ett spädbarn, dödats av granatbeskjutning, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Mark Esper, USA:s försvarsminister, vill att Turkiet avbryter militäroffensiven. Denna uppmaning framförde han till Turkiets försvarsminister Hulusi Akar under ett telefonsamtal, enligt ett pressmeddelande från amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

”Medan ministern intygade att vi värderar vår strategiska bilaterala relation, så riskerar anfallet att få allvarliga konsekvenser för Turkiet. Esper gav en skarp uppmaning till Turkiet att avbryta insatserna i nordöstra Syrien, så att möjligheten ökar för att USA, Turkiet och våra partner kan hitta en gemensam väg att trappa ned situationen innan den blir omöjlig att lösa”, skriver Pentagon i ett uttalande.

Nu öppnar USA upp för sanktioner mot Turkiet. Under en presskonferens i Vita husetpå fredagen meddelade finansministern Steven Mnuchin att president Donald Trump har undertecknat en presidentorder som ger amerikanska myndigheter betydande befogenheter att belägga den turkiska regeringen med sanktioner.

De riktade sanktionerna har ännu inte aktiverats och Steven Mnuchin säger att regeringen hoppas att de inte behöver använda dem.

– Vi kan stänga ner den turkiska ekonomin om vi behöver, säger finansministern.

Tidigare under dagen inträffade en explosion i närheten av amerikanska säkerhetsstyrkor som befann sig i trakterna kring Kobane i Syrien. Källor uppger för Newsweek att turisk artillerield slog ner av misstag, medan Turkiets försvarsdepartement i ett uttalande säger sig vara säkra på att inte träffa de amerikanska trupperna.

Turkiska styrkor har stöd av en syrisk rebellallians och genomför flygattacker och har tungt artilleri och robotar. Kurdiskledda milisen SDF använder tunnlar, diken och sandbankar i sitt försvar, uppger Syriska människorättsobservatoriet. Motattacker under natten ledde till att kurderna kunde återta två av elva orter som de hade förlorat sedan i onsdags.

Enligt SDF, kurdledda koalitionen Syriska demokratiska styrkorna, har fem IS-anhängare brutit sig ut från ett fängelse i Qamishli efter att turkiska plan bombat staden. I samma område har minst tre personer dött och nio skadats i en bilbomb. IS har tagit på sig bilbomben, enligt ett uttalande på propagandaorganet Amaq.

Turkiska försvarsministeriet uppger att två turkiska soldater skjutits ihjäl av kurdiska milisen YPG.

Läs mer: Migrationsverket ska uppdatera sin bedömning av rättsläget i Syrien 

Läs mer: Turkiska regeringen: Alla som kritiserar Syrienoperation utreds för terrorbrott