Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 22:39

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/who-ett-sjalvmord-var-40e-sekund/

Världen

WHO: Ett självmord var 40:e sekund

Foto: Jonas Eriksson

Var 40:e sekund tar en människa livet av sig, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Allt fler länder har strategier för att hindra självmord, men mer måste göras, är en av slutsatserna i en ny rapport.

– Trots framsteg dör en person var 40:e sekund av självmord. Varje dödsfall är en tragedi för familj, vänner och kollegor, men självmord går att förhindra. Vi uppmanar alla länder att införliva strategier för suicidprevention i de nationella hälso- och utbildningsprogrammen på ett hållbart sätt, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande.

I snitt tar 10,5 per 100.000 personer och år livet av sig i världen, enligt WHO som publicerade en ny rapport på internationella suicidpreventionsdagen i tisdags. 79 procent av självmorden begås i låg- eller medelinkomstländer, men högst snitt är det i länder med höga inkomster där andelen män som tar sitt liv dessutom är tre gånger högre än andelen kvinnor.

Folkhälsomyndigheten offentliggjorde förra veckan uppgifter om Sverige, baserade på Socialstyrelsens statistik, och visar 1.268 bekräftade fall av självmord förra året, varav 886 var män och nio personer var under 15 år. Därtill finns 306 fall där suicid är misstänkt, men inte styrkt. Därmed var det svenska snittet högre än det globala och bland unga står självmord för nästan vart tredje dödsfall.

– Det finns också regionala skillnader på så sätt att suicid är vanligare i glesbygden för män, men inte för kvinnor. Det kan bero på att antalet kvinnor som tar sitt liv är lägre och att vi därför inte kunnat slå fast några skillnader eller att geografin av olika anledningar har mer betydelse för män, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten. 

Även internationellt är självmord en mycket vanlig dödsorsak när det gäller unga, närmare bestämt näst vanligaste dödsorsaken efter trafikolyckor i åldersgruppen 15 till 29 år. För flickor mellan 15 och 19 år är det den näst vanligaste dödsorsaken efter förlossningsrelaterade komplikationer, enligt WHO.

Världshälsoorganisationen skriver att de vanligaste tillvägagångssätten är att hänga sig, skjuta sig eller förgifta sig med bekämpningsmedel. Det sistnämnda är fokus för årets WHO-rapport som konstaterar att man med ökad reglering kan nå goda resultat och nämner Sri Lanka där en rad förbud av bekämpningsmedel lett till 70 procent färre självmord mellan 1995 och 2015, och efter att Sydkorea förbjöd ogräsmedlet parakvat 2011 halverades självmorden på två år.

– Det ser likadant ut i Sverige, att hängning är den dominerande orsaken till suicid och att förgiftning också hör till de vanligaste, men med läkemedel. Skjutning är den tredje vanligaste metoden, men förekommer nästan bara bland män, säger Hillevi Busch som påpekar att självmord många gånger sker impulsivt och är därför möjliga att förhindra.

– I Sverige har vi infört en rad begränsningar och alla sätt man kan göra för att minska tillgången till medel för suicid är effektiva. Vi har till exempel dragit tillbaka bekämpningsmedel från butiker, man har blivit mer restriktiv med att skriva ut läkemedel, satt upp höga broräcken och vi har begränsande vapenlagar. Tyvärr är det väldigt svårt att bekämpa hängningar.

Ämnen i den här artikeln:

WHO
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt