Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 01:03

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/ylva-johansson-en-domstol-inte-jag-bestammer-vem-som-far-stanna/

Världen

Ylva Johansson: En domstol, inte jag, bestämmer vem som får stanna

Bild 1 av 2
Foto: Ali Lorestani
Bild 2 av 2
Foto: Maja Suslin/TT

BRYSSEL. Flickan Shabnum är ett ansikte för migrationen. Hon har kraft och framtidsdrömmar, säger migrationskommissionär Ylva Johansson.

Men hon kan inte lova att 11-åringen får stanna i Europa.

– En nationell domstol, inte jag, bestämmer vem som har asylskäl, säger Ylva Johansson.

EU:s kommissionär med ansvar för migrationsfrågor, Ylva Johansson, har sett DN:s film där 11-åriga Shabnum Nazari skriver brev till henne och begär att få leva ett liv i frihet. Att få stanna i Europa och utbilda sig. 

Kan Shabnum Nazari få stanna i Europa?

– Det kan jag inte svara på. Det beror på om hon har asylskäl eller inte och det avgör en domstol. För mig är det självklart att den som har asylskäl ska få skydd i Europa. Men vi måste också arbeta för fler lagliga vägar för människor som vill bidra. Människor som vill utbilda sig och arbeta ska kunna komma hit under ordnade förhållanden, säger Ylva Johansson.

Vilka skäl måste en asylsökande från Afghanistan ha för att få stanna?

– Olika medlemsländer prövar asylskälen på olika sätt. Det handlar bland annat om man är utsatt för förföljelse eller hur förhållandena ser ut där man kommer ifrån. Men domstolar avgör och jag vill inte ställa mig över dem.

Ylva Johansson konstaterar att just Afghanistan är det ursprungsland där EU:s medlemsstater skiljer sig mest åt i hur man bedömer asylskälen. Hon ser gärna en större likvärdighet och harmonisering i asylpolitiken. 

Läs mer: Oro för ny flyktingvåg till Europa efter Erdogans hot

Du är en sorts chef för EU:s asyl- och migrationspolitik, hur ska man förklara att du inte bestämmer allt?

– Jag kan bestämma om stöd till Grekland för att hjälpa till med pengar för bättre förhållanden i flyktinglägren. Sådant hjälper vi till med. Men själva beslutet om man får stanna eller inte – det är nationella beslut, oftast fattade av domstolar.

Ylva Johansson utgår från Shabnum Nazari lever under besvärliga förhållanden, om hon bor i ett av lägren på öarna.

– Jag åker till Grekland i kväll för att diskutera med grekiska regeringen hur den ska förbättra förhållandena för flyktingarna och hur deras processer kan snabbas på.

Migrationskommissionären säger att hon är glad över att få se filmen.

– Jag tycker att flickan Shabnum är ett ansikte för migrationen. Det här är en flicka som har kraft, uppenbarligen begåvning och framtidsdrömmar som hon vill realisera på bättre ställe än Afghanistan. 

Ylva Johansson kommer tillsammans med sin grekiska kommissionärskollega Margaritis Schinas att besöka Grekland under torsdagen. De ska träffa delar av grekiska regeringen och frivilligorganisationer. På fredag är de i Turkiet och träffar delar av den regeringen.

Enligt senast statistiken från EU:s asylbyrå, från september i år, väntade nästan 40.000 afghaner på besked om de skulle få stanna i EU. Den månaden avgjordes drygt 3.000 fall i det som kallas första instans. 515 personer beviljades asyl, 1007 bedömdes som skyddsbehövande och får stanna i EU under en begränsad period medan 1531 fick avslag på sin ansökan om asyl.

Läs mer: Skamfläcken Moria stängs – i stället ska flyktingarna spärras in 

Läs mer: Så gick det med drömmen om Europa