Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varning-om-gladjekalkyl-avfardad-lisebergs-nya-miljardpark-slutligt-klubbad/

Nyheter

Varning om glädjekalkyl avfärdad – Lisebergs nya miljardpark slutligt klubbad

Så ser en konceptbild ut över den nu beslutade tvåmiljarderssatsningen som Liseberg fått politikernas klartecken för. Dels byggs ett stort hotell, dels en inomhusvattenpark. Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

GÖTEBORG. På torsdagskvällen blev det definitivt klart: Kommunalägda bolaget Liseberg kan börja bygga tvåmiljardersprojektet med en gigantisk inomhus-vattenpark och stort hotell i Ostindiska Kompaniet-stil.

Med röstsiffrorna 67–14 antog kommunfullmäktige i Göteborg detaljplanen för det stora området söder om nöjesparken som stötts och blötts i två och ett halvt år.

Kristdemokraterna, som ingår i alliansstyret i minoritet, har tidigare röstat emot satsningen av principiella skäl; kommunen ska inte ägna sig åt verksamhet som konkurrerar med det privata näringslivet. Men trots att dubierna ventilerades från talarstolen även denna kväll, valde KD att ställa sig bakom detaljplanen. 

Det enda parti som ville bromsa och bordlägga beslutet var uppstickarpartiet Demokraterna, lett av ex-moderaten Martin Wannholt – nykomlingarna som lyckades bli näst största parti i kommunalvalet i fjol på sitt tuffa motstånd mot ett annat omtalat jättebygge, järnvägstunneln Västlänken.

– Nu blev jag ännu mer nervös, sa Wannholt under fullmäktigedebatten efter att Socialdemokraternas kommunalråd Viktoria Tryggvadottir Rolka sagt att det inte fanns skäl att vänta med beslutet bara för att Liseberg just nu är i färd med att byta vd.

Wannholt säger att han fått varningar från expertisen om att den ekonomiska kalkylen är alltför optimistisk, till exempel genom höga vinstmarginaler i restaurangerna. 

– Hela poängen är att hotellet ska gå med sådan vinst att den ska täcka underskottet för badet. Det bygger på väldigt höga besökssiffror. Vi borde granska dem en gång till, snälla, vädjade Wannholt och yrkade på att den tillträdande vd:n får en chans att ”sätta sig in i detta avgörande expansionsprojekt innan nästa steg tas”.

Men risker i miljardkalkylen har inte varit föremål för granskningen av själva detaljplanen. Där har invändningarna i stället främst handlat om risker med närheten till järnvägen, till E6:an, luftkvalitén och oro för strandskyddet och miljön vid Mölndalsån som rinner genom området.

I Göteborg är hela bil- och parkeringsdebatten stekhet och i Lisebergsfrågan har den gett tjänstemännen huvudbry, den beskrivs som ”en komplex fråga”. 

Även om politikerna nu alltså slutligt klubbat detaljplanen finns en varning om att länsstyrelsen kan komma att inte acceptera den. Men byggnadsnämnden, ledd av Hampus Magnusson (M), har bedömt att de justeringar som gjorts ska vara tillräckliga. 

– Det är extra kul att Liseberg valt att bygga i klassisk stil, inspirerat av Ostindiska Kompaniet. Det här bygget väntas rendera 600.000 nya besök och 185.000 extra gästnätter per år. Dessutom kommer World of Volvo, jag tror att det blir en fin mix, sa Magnusson, påtagligt nöjd i talarstolen.

Ovanpå det nya stora parkeringshuset, tänkt att svälja 1.400 bilar, planerar både bil- och lastbils-Volvo att bygga museum och visningscenter. 

För att få råd med tvåmiljardersbygget har Liseberg kommit fram till att man behöver sälja marken varpå hotellet som man i dag driver vid Heden ligger. Kommunen har, så här långt, sagt att den kan tänka sig att köpa marken – men inte själva hotellet. Liseberg självt har värderat bolaget till 334 miljoner kronor, men någon affär är inte klar.