Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 21:38

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/pa-stan/ata-ute/frojdas-mysig-vegankrog-som-borde-vaga-lita-mer-pa-ravarornas-egna-smaker/

Äta ute

Fröjdas: Mysig vegankrog som borde våga lita mer på råvarornas egna smaker

Charm och glimt i ögat på Fröjdas. Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. Den veganska restaurangen gör gör det bästa av en omysig adress i Hammarby sjöstad.

På vegankrogen Fröjdas hemsida ligger en liten filmad programförklaring med köksmästaren Olivia Hellmouth där hon säger: ”Vi jobbar mycket med att få till den goffiga, lyxiga restaurangkänslan … vi lagar sådant som köttätarna ska känna igen, även om det är glutenfritt och veganskt”.

Det är Fröjdas i ett nötskal. 

Restaurangkänslan, om vi talar trivsel, är det sannerligen inget fel på. Fröjdas gör det bästa av en omysig adress i utkanten av Hammarby sjöstad. När man kliver innanför dörrarna glömmer man snabbt att Södra länken brusar intensivt ett stenkast därifrån. Det är som att komma in i en skogsglänta med partykänsla. 

Även om den frodiga grönskan är artificiell blir det ombonat, trots högt i tak. Ljusslingor, plyschklädda möbler i dova färger, levande ljus, bulligt porslin och sammetsdraperier skapar en varm atmosfär, och inte utan charm och en glimt i ögat (också på dass!) Tack vare fejktegel av skumgummi är också ljuddämpningen av högsta klass.

Tyvärr är restaurangkänslan inte lika övertygande när vi kommer till vad som läggs på tallrikarna. Fröjdas följer, som man förstår av köksmästaren, trenden att göra välkända rätter veganska (som bland annat märks i kokboksutgivningen av till exempel Gustav Johanssons nya ”Vegansk husmanskost”). Man kan möjligen se Fröjdas också som en vuxnare, bohemchic version av snabbmatsstället Dirty Vegan på Söder. 

Men är man inte en övertygad vegan och svältfödd på ambitiöst lagade rätter med varierande ingredienser, kan man bli besviken här. Menykonceptet bygger på en annan dominerande trend – nämligen smårätterna – som så ofta leder till att man surt sitter med en ohemult hög nota i slutändan, trots att man knappt är mätt.

Medan man grunnar över menyvalet – kanske en ”sharing menu”, där man för 350 kronor får sex smårätter och två sides? – kan man med inleda kvällen med en mer konventionell cocktail (140 kr), där en tranbärsjuiceförstärkt variant på Margarita klarar jobbet. Listan innehåller även en rad fräscha, alkoholfria alternativ. Urvalet av vin och öl är kanske inte märkvärdigt, men bör kunna tillfredsställa de flesta.

Chipotlebullar (75 kr) och Skagenröra på fröknäcke (95 kr). Foto: Krogkommissionen

Bland listan av ”sides”, som kan ätas som förrätter eller tillbehör, kan man börja med ostfyllda chipotlebullar (75 kr för två små bollar) i en god men lite fadd limemajonnäs. Krispiga och kryddigt goda. De är ett betydligt bättre val än de mjukkladdiga sötpotatisklyftorna med tryffelolja som har noll struktur kvar (65 kr).

De mest konventionella alternativen – marinerade oliver (65 kr) och en grönsallad (65 kr), är helt utan anmärkning – den sistnämnda snyggt dressad och med inslag av picklad rödlök och pumpafrön.

Bland smårätterna känns Fröjdas version av Skagenröra på fröknäcke och med svart tångcaviar både rolig och fräsch (95 kr). En bitig, smakstark äggformad röra där tärnad rotselleri fått långkoka med allsköns kryddor, och blandats med en majonnäs där kikärtsspad fått agera bindemedel. Pizza med lök och örtvinägrett (95 kr) är inte mycket större än en handflata – tunn och frasig botten trots det glutenfria mjölet men intetsägande i smaken. En annan kväll görs den med stekta champinjoner, tryffel och vegansk ost, och är då mycket bättre.

Kantarellbiff med ”gräddsås”, whiskeylingon och pressgurka (110 kr) smakar inte särskilt mycket skogsguld – det är ett onödigt misstag att inte utnyttja höstens naturligt veganska, smakrika delikatesser.

Kantarellbiff (110 kr) och liten pizza (95 kr). Foto: Krogkommissionen

Fröjdas variant av caesarsallad med fejkon och krispig polenta (95 kr) är sämre, där en bit stabbig, bakad mannagrynspudding inte gör någon glad. Dressingen är krämig men tam i smaken, och innehåller sojagrädde, potatis och svamp, med nori-alg som stand in för sardeller.

Efter smårätternas ryckighet, blir KK på bättre humör av efterrätterna, som håller en jämnare kvalitet. Saltkolaglass med rökta, karamelliserade popcorn (120 kr) är barnsligt söt och god. Krämig veganglass med härligt rund smak som man gärna äter mer av. 

Också chokladglass med hasselnötskräm (75 kr) är en rejäl kula härligt rik, krämig glass med havregrädde som bas; och en cheesecake (120 kr) kommer uppdelad, med en pajbotten på kokos och kanel, en fluffig fyllning på sojamjölk och potatis som fått volym i en sifon, och en härligt sötsyrlig bärkompott.

Servisen hos Fröjdas är väl informell, för att inte säga oproffsig: rätter kan komma i fel ordning, före de första dryckerna, eller näst intill glömmas bort. Personalen är ytterst vänlig men ofta helt okunnig om vad den ställer fram, och ursäktar sig med ett ”jag har bara jobbat några dagar”.

Saltkolaglass med karamelliserade popcorn (120 kr). Foto: Krogkommissionen

Det är synd, eftersom köksmästaren själv uppenbarligen har både inspiration, kunskap och ambition att visa vad det veganska köket kan bjuda på, och det för en målgrupp som inte består bara av veganer.

Fejkköttsproducenter och andra brukar framföra att det är genom att visa köttätare att veganska varianter kan vara smakrika, goda alternativ till det animaliska, som den globala köttkonsumtionen kan minska. Resonemanget är ett vettigt skäl för att försöka skapa vegansk mat som liknar ”originalet”.

Men ibland kan härmandet – av kyckling, biff, skaldjur, ägg och mjölk – stå i vägen för det veganska kökets egna styrkor, och vi kan längta efter krögare som har självförtroende nog att inte försöka kopiera etablerade rätter utan lita på de egna råvarornas smak och konsistens.

Vi hade gärna sett Fröjdas göra det oftare. 

Läs fler av Krogkommissionens tester