Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:34

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/pa-stan/ata-ute/italien-och-vietnam-nya-matdestinationer-for-uteatare/

Äta ute

Italien och Vietnam nya matdestinationer för uteätare

Pulpo (bläckfisk) på Santo i Vasastan. Foto: Magnus Skoglöf

Krognytt. Nya restaurangöppningar ska locka gäster till både etablerade och nya matdestinationer i Stockholm.

DN Text

På Roslagsgatan finns sedan tidigare flera bra restauranger, som Agrikultur, Prospero och Babette. Nu utökas utbudet ytterligare, denna gång med restaurang Santo, i port nummer 43.

Santo drivs av paret Gabriele Paziani (kock) och Hanna Engerdahl (konditor) och menyn innehåller allt från bondbönor och baccalà till bläckfisk. Nötköttet kommer exempelvis från norrländska Ramsele medan raviolin levereras från en raviolimakare i Rom.

– På Santo lagar vi den mat som vi italienare själva äter ute i dag, säger kocken och krögaren Gabriele Paziani. Precis som i Sverige får lokala och traditionella rätter i Italien ett nytt liv genom kockar som söker sina rötter. 

Santo har 40 sittplatser och håller öppet kvällstid alla dagar i veckan utom måndagar. 

● ● ●

Vietnamesisk street food ska sätta Smålandsgatan på matkartan

Nyligen slog den vietnamesiska snabbmatsrestaurangen Saigon Stories upp portarna i PK-huset i city. Här serveras förutom rispappersrullar med valfri fyllning och nudelsoppan pho också olika smårätter och sallader. 

Saigon Stories drivs av Minna Tran, som har vietnamesisk bakgrund och växte upp i sina föräldrars restaurangkök. Målet är att alla ska känna sig som hemma medan de delar på maten under glatt samspråk.

Ytterligare en krogöppning är planerad i området, Body Buddy, som öppnar i början av nästa år. Restaurangerna blir grannar med Barrels och Mr Voon och förhoppningen är att de ska bidra till att sätta Smålandstorget på kartan som citys nya matdestination.