Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/resor/jul-med-finess-i-budapest/

Resor

Jul med finess i Budapest

Området kring Sankt Stefans-basilikan är ett centrum för julstämning, och på fasaden visas varje timme en ljusföreställning. Foto: Shutterstock

Att besöka Budapest i december är som att öppna en lucka i julkalendern och kliva in. Upplev stadens äldsta julmarknad, se ”La bohème” på Opera­huset och njut av varma utomhusbad. Adriana Pavlica guidar oss också till julmarknaderna i fem andra europeiska städer.

I den ungerska huvudstaden tar man det här med julpyntning på största allvar. Kaféer, restauranger, hotell och gator är pyntade med granar, kulor och ljuskreationer. Till och med taxibilar och spårvagnar är invirade i färgglada ljusslingor.

Budapest är kanske inte känd som en klassisk julstad, men det kan snabbt komma att förändras. Här kan man verkligen uppleva julstämning, men också bryta av med utomhusbad, opera och båtturer.

Börja med att strosa genom centrala stan. Här är julmarknaderna och pyntningen spridda som tentakler ut från dess två hjärtan, Vörösmarty tér och Sankt Stefans-basilikan. Shoppinggatorna erbjuder lyxiga julklappar och små butiker med enbart exklusivt julpynt. Mitt i smeten, på Erzsébet tér, finns Sziget Eye, Budapests pariserhjul som öppnades 2017, i vilket du kan åka 65 meter upp och få en överblick över sagostämningen.

Bild 1 av 2 På julmarknaden i Vörösmarty tér i Budapest finns det gott om sittplatser att luta sig tillbaka och njuta på.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 Julmarknaden på Vörösmarty tér är en av de mest välbesökta.
Foto: Shutterstock

Vörösmarty tér utlovar en paus från det kommersiella och opersonliga, från stress och överdimensionerade tomtar. Det är den äldsta och mest kända julmarknaden i Budapest. Människor rör sig långsamt mellan stånden med vackra handarbeten och stannar till och lyssnar på barnkörer som sjunger på scenerna – här kan man få en inblick i äldre tiders jular. På eftermiddagarna hålls också konserter med folkmusik och jazz, en perfekt ljudkuliss att njuta av medan du smakar på langos, grillade korvar eller grönsaker samt bakverket kürtőskalács, en avlång rulle som är krispig på utsidan och mjuk på insidan och som smaksätts med bland annat kanel och nötter. Dofterna från gräddningen sprider en känsla av rekreation över marknaden.

När det är dags att värma sig går du in på anrika Café Gerbeaud som funnits sedan 1858. Här möts du av tunga draperier, vackra stuckaturer, kristallkronor och, förstås, alldeles ljuvliga ­tårtor.

Bild 1 av 2 På anrika Café Gerbeaud finns ljuvliga tårtor och god varm choklad – och julmarknaden pågår precis utanför.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 Marsipan- och chokladpraliner lockar på julmarknaderna.
Foto: Shutterstock

Vid Sankt Stefans-basilikan ett stenkast bort finns ännu fler marknader och en skridskobana, men det som drar allra mest är juliga videoprojektioner i 3D som visas på fasaden till Sankt Stefans-basilikan varje timme. Här skulle till och med Grinchen dras med i julstämningen – inte minst när olika folkdansgrupper bjuder på show, och åskådare blir indragna i ringdanser. Ett ­besök inne i själva Sankt Stefans-basilikan rekommenderas, inte minst för att man kan ta sig upp till toppen och få riktigt fina vyer av Budapest, med sina låga hus och vackra torn.

Att njuta av stadens vackra arkitektur gör man också via en båttur över Donau. Medan du sitter i en inglasad båt med filtar och hett te passerar du Ungerns parlamentsbyggnad som med sin ­nygotiska stil med rätta är Budapests mest kända landmärke.

Bild 1 av 2 Julmagi vid Sankt Stefans-basilikan.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 Värmande glögg är ett måste på julmarknaden.
Foto: Shutterstock

En annan vacker byggnad är Budaslottet som ligger på en höjd på Budasidan av staden. Du tar dig upp till slottshöjden via en gammaldags linbana och kan sedan ta en skön promenad i de vackra omgivningarna. Ett besök på Nationalmuseet tar dig igenom flera århundradens gedigna samling av ungersk konst men också tillfälliga utställningar.

För att skämma bort sinnena ännu mer kan du göra ett besök i Operahuset, där auditoriet med sina olika våningar och utsmyckade tak är en upplevelse i sig. Det går att göra guidade turer och i december finns en julanpassad repertoar, med klassiker som ”La bohème”. Klassisk musik kan du gå och lyssna på i stadens olika kyrkor, exempelvis Sankt Anne-kyrkan.

Bild 1 av 2 Juldekorerade spårvagnar i Budapest.
Foto: Shutterstock
Bild 2 av 2 Till och med taxibilarna är pyntade i Budapest.
Foto: Shutterstock

Men julmarknader och kultur i all ära – vad vore en resa till Budapest utan ett besök i ett termalbad? Det bästa valet så här års är ­Széchenyi, vars största behållning är den stora utomhusbassängen. Den är riktigt varm och trollar bort vintern, särskilt om solen är framme, och du får gott om tid att studera detaljerna i byggnaden, som är som vackrast utvändigt. Här kan du tillbringa timmar, särskilt om du också vill ta dig igenom alla 18 poolerna och 10 bastumöjligheterna. Byter om gör du i gammaldags enmanshytter – här befinner du dig verkligen långt bort från eventuell julstress.

På kvällarna är det inga problem att hitta ­restauranger med mat från hela världen, och förstås det klassiska ungerska köket med rätter som fyllda paprikor och gulasch.

Den perfekta avslutningen på resan får du på en av Budapests bästa takbarer: 360 Bar, där terrassen är omgjord till igloo på vintern, eller High Note Skybar på toppen av lyxiga Aria Hotel. Vid det laget är du full av julstämning som räcker hela vägen hem.

Julstämningen i Budapest är varm och gemytlig. Foto: Shutterstock

 

● ● ●

Guide. 5 andra julmarknadsstäder

Den lokala specialiteten Aachen printen, en mjuk pepparkaka, uppskattas av många besökare. Foto: Shutterstock

1. Aachen, Tyskland

Tyskland har länge varit en vinterdestination med välkända julmarknader i bland annat München, Berlin och Nürnberg. Den långa traditionen gör att du lätt kan besöka flera av julmarknaderna i landet men ändå möta marknader med olika karaktär. Aachen är en uppstickare som lockar allt fler besökare med sin personliga och gemytliga stämning. Julmarknaden har en pampig inramning då den ligger vid Aachen Cathedral som tidigt kom med på Unescos världsarvslista. Marknaden är som en egen liten by i staden och här serveras raggmunkar och Aachener Printen, ett slags mjuk och tjock pepparkaka typisk för regionen som ofta är formad som en speciell figur, som också blivit symbol för Aachens julmarknad. Här tillverkas också särskilda godissorter mitt framför ögonen på sockerstinna marknadsbesökare.

achen-tourismus.de 

Lugn julstämning råder på Münsterplatz i Basel. Foto: Shutterstock

2. Basel, Schweiz

Basel är Schweiz största julstad med centrum vid de två vackra torgen Barfüsserplatz och Münsterplatz. Hela staden är vackert upplyst med skimrande ljus på husfasaderna och i träden och på torgen finns små hyddor som bland annat serverar Basel Läckerli, en hård kryddad kaka, och raclette, ett paradis av smält ost. Själva marknadsstånden är en upplevelse i sig, många lägger mycket omsorg och energi på att pynta dem och varje år hålls en tävling i vem som har lyckats bäst. Den typiska träffpunkten är en 13 meter hög julpyramid där man kan ta en kopp glögg och barnen kan stöpa ljus och göra dekorationer i en sagoskog.

basel.com/en/Christmas-in-Basel 

Maroni, rostade ­kastanjer, sprider sin ljuvliga doft över julmarknaderna i Wien. Foto: Shutterstock

3. Wien, Österrike

Wien är klassikernas klassiker när det kommer till mycket, så även julmarknader. I december förvandlas hela staden till en enda stor julmarknad, med centrum vid det magnifika rådhuset. Här finns 150 olika marknadsstånd med handarbeten, mat och presenter, en karusell för de små och en skridskobana för hela familjen. I Wien finns omkring 20 julmarknader, så det är bara att strosa runt, smaka på maroni (rostade kastanjer), våfflor och punsch. Det är som att befinna sig i en snöglob med julmotiv och aptitretande dofter. Detta Europas ­kulturmecka står förstås också för ett rikt utbud av konserter med såväl körer som orkestrar och ensembler, både inomhus och utomhus.

Austria.info

www.visitingvienna.com 

Julstämning i Prag. Foto: Shutterstock

4. Prag, Tjeckien

Att strosa runt i Gamla stan i Prag är som att lyfta av all julstress och injicera julstämning samtidigt. Här är julmarknaden mindre än i en del andra europeiska städer och det råder ett lugn och stämningen är genuin. Det finns gott om potentiella presenter att botanisera bland, en typisk tjeckisk gåva är till exempel perník, en variant på pepparkaka som säljs i många olika former och är utsmyckad med både färger och inskriptioner. Prag är barnvänligt, och de små kan till exempel klappa får och getter på marknaden. På utomhusscener kan hela familjen lyssna på koledy, tjeckiska julsånger, eller så kan du gå på en av många konserter i olika historiska byggnader i staden.

www.pragueexperience.com 

I den pittoreska staden Colmar i Frankrike är de vackra korsvirkeshusen uppklädda i juleskrud. Foto: Shutterstock

5. Colmar, Frankrike

Vill du promenera runt i en riktigt drömlik julstad är Colmar något för dig. Julmarknadstraditionen här går inte lika långt tillbaka som hos en del andra städer i Europa, och det tar man igen med råge. Själva staden är, med sina pittoreska korsvirkeshus och kanaler, uppklädd till ­tänderna i finaste tänkbara julkostym. Colmar har till och med vunnit pris för sin belysning, som ger staden dess magiska skimmer. Här får du samma utbud av glögg, hantverk och dekoration som i andra städer, fast med en extra mysig inramning. Sagostämningen genomsyrar de smala gågatorna, och här kan ingen värja sig mot framvällande julkänslor.

noel-colmar.com/en 

Läs mer: Gammeldags jul i Alsace 

Läs fler resereportage här