Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 20:20

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/resor/samtida-konst-vid-umealvens-strand/

Resor

Samtida konst vid Umeälvens strand

Bild 1 av 2 ”Tungan på ordet” av Ann Edholm.
Foto: Bildmuseet
Bild 2 av 2 På fredagar och söndagar har man film­visning, konstnärssamtal och andra för­djupningar av pågående utställningar.
Foto: Mikael Lundgren

Bildmuseet i Umeå är stiligt både utvändigt och invändigt och omnämns ofta som ett av världens vackraste universitetsmuseer. Dessutom har det varit en av toppkandidaterna till utmärkelsen Årets museum.

Det ligger på Konstnärligt campus utmed Umeälvens strand i en byggnad i sju plan. 2013 nominerades Bildmuseet till flera arkitekturpriser, det svenska Kasper Salin-priset och det europeiska Mies van der Rohe-priset och sägs vara ett av världens vackraste universitetsmuseer.

Vad finns då på den 2.000 kvadratmeterstora utställningsytan? Tanken när museet grundades 1981 var att konst ur statens konstsamlingar även skulle visas för en publik i norra Sverige. I dag är Bildmuseet en av Sveriges största konsthallar för samtida konst och producerar egna utställningar i samarbete med konstnärer, konst­institutioner och universitet över hela världen. Man har samarbetat med ­internationellt framstående konstnärer, filmare, fotografer och designer, till exempel Charles och Ray Eames, Walid Raad och Zineb Sedira.

Grada Kilombas ”A world of illusions”. Foto: Mikael Lundgren

Här bjuds besökarna på guidade ­visningar, öppen bildverkstad, konstnärssamtal, debatter, föreläsningar, film, musik och andra evenemang.

Att man fått hederspris av juryn för European Museum of the Year och varit bland toppkandidaterna till den svenska utmärkelsen Årets museum och till Europarådets museipris är inte alls konstigt.

Museet ligger i en byggnad i sju plan. Foto: Johan Gunseus

 

Läs mer om resor här