Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/54-ar-sen-sist-aik-bandy-vann-i-hogsta-serien/

Sport

54 år sen sist – AIK Bandy vann i högsta serien

AIK:s Kalle Lempinen, i mitten, jublar efter 1–1-målet. Foto: Bildbyrån

För första gången på 54 år spelade AIK på onsdagen bandy på hemmaplan i högsta serien. Och det blev seger hemma på Bergshamra IP, 6–3 i en svängig match mot Sirius.

DN Text

AIK fick annars en mardrömsstart i hemmapremiären. Sirius tog ledningen efter mindre än en minut, då Teemu Määttä överlistade målvakten och AIK-tränaren Andreas Bergwall. Bergwall som för övrigt gjort 195 landskamper, flest genom tiderna.

Men AIK kom tillbaka och kvitterade till 1–1, innan stjärnryssen Pavel Ryazantsev klev in i en matchvinnarroll. Han gjorde 2–1-målet i den 30:e minuten och sedan 3–1 efter 61 minuters spel. AIK ökade till 4–1 innan Sirius med två sena mål skapade spänning. Men AIK gick ifrån på nytt och vann med 6–3 inför 964 åskådare. Det sista målet gjordes av en annan landslagsmeriterad herre i AIK, storskytten Patrik Nilsson.

I lilla Åby i Tjureda socken i Småland trängde sig 1 636 åskådare in i den nybyggda hallen för hemmapremiären mot Frillesås. Nykomlingen Åby/Tjureda såg ut att gå mot segern i den historiska matchen, men i de sista minuterna gjorde Frillesås både 2–2 och 3–2. Målskytt båda gångerna: Adam Rudell. Det blev till slut 4–2 för Frillesås.

Hammarby var utan chans borta mot svenska mästarna Villa Lidköping och föll med 5–1.