Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/anmalaren-om-tranarens-version-stammer-inte/

Sport

Anmälaren om tränarens version: ”Stämmer inte”

Foto: Jonas Lindkvist

Ord står mot ord i det uppmärksammade konståkningsfallet i Solna.

Här bemöter Ida Ihr, mamma till JVM-åkaren Selma Ihr, den kritiserade tränarens version.

I september anmälde föräldrarna till 15-åriga JVM-åkaren Selma Ihr en konståkningstränare i Solna till bland annat Svenska konståkningsförbundet.

I en utdragen process i förbundets etik- och disciplinnämnd utreds nu anklagelser om missförhållanden som vikthets, press att träna trots skador och vad föräldrarna beskriver som psykisk misshandel.

Tränaren tillbakavisar alla anklagelser och hänvisar till väldokumenterad kommunikation mellan parterna.

– Någon sådan kommunikation har vi inte haft under de senaste två åren, säger dock Selma Ihrs mamma, Ida Ihr.

I ett yttrande till nämnden skriver även föräldrarna:

”Vi föräldrar har inte förstått omfattningen av och systematiken i de allvarliga kränkningar vår dotter utsatts för förrän efter den 10 augusti 2019. Detta för att vår dotter inte har berättat för oss tidigare vad hon utsatts för.”

15-åringen ska varje vecka ha förväntats skicka ett meddelande med uppgifter om sin vikt till sin tränare. Det beslutet togs i samråd med föräldrarna, säger tränaren, för att säkerställa att åkaren inte vägde för lite.

– Det stämmer inte, säger Ida Ihr.

– Det finns ingen sådan kommunikation med oss. Vi har först i efterhand fått veta att Selma skulle väga sig varje vecka och att hon haft långtgående restriktioner om vad och hur mycket hon fått äta för tränaren.

Vi har först i efterhand fått veta att Selma skulle väga sig varje vecka och att hon haft långtgående restriktioner om vad och hur mycket hon fått äta för tränaren.

Att ärendet är infekterat står klart. Den kritiserade tränaren är avstängd under etik- och disciplinnämndens utredning.

Samtidigt har Solna konståkning beställt en egen utredning av en extern part som enligt tränaren styrker hens version. Föreningen skriver på sin hemsida att utredningen visar att det inte finns någon anledning till att tränaren ska vara fortsatt avstängd. Men föräldrarna till Selma Ihr kritiserar starkt utredningens metod.

I en sammanfattning av utredningen, som föreningen har lagt ut på sin hemsida, konstateras att fokus har varit ”en nulägesanalys för att säkerställa en god träningsmiljö för de åkare som nu ingår i elitverksamheten”. 

– Varken vår dotter eller övriga som vill vittna om varför de lämnat tränaren och Solna ingår i utredningen, säger Ida Ihr.

– Därför är utredningen helt irrelevant.

När konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd väntas komma med sitt beslut i ärendet är oklart. DN har vid upprepade tillfällen sökt nämndens ordförande Björn Sahlin utan att få svar.

 

Läs mer: 

Avstängd konståkningstränare tillbakavisar anklagelser – kritiserar i sin tur förbundet 

Svensk konståkning mäter hudveck på tonåringar  

Konståkare anklagar toppklubb för vikthets

Konståkningsförbundets ordförande: ”Vi borde ha gjort mer”

Efter larm om missförhållanden: Konståkningstränare stängs av

Fler röster vill vittna i uppmärksammat konståkningsfall