Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/avstangd-konstakningstranare-tillbakavisar-anklagelser-kritiserar-i-sin-tur-forbundet/

Sport

Avstängd konståkningstränare tillbakavisar anklagelser – kritiserar i sin tur förbundet

Sex konståkare kritiserade i DN sin före detta tränare för vikthets, skadlig träning och psykisk misshandel. Tränaren tillbakavisar nu alla anklagelser. Foto: Jonas Lindkvist

En konståkningstränare i Solna har anklagats för vikthets, skadlig träning och psykisk misshandel av unga åkare.

Nu väljer tränaren, som varit avstängd sedan i höstas, att tillbakavisa alla påståenden.

Samtidigt kritiserar hen i sin tur Svenska konståkningsförbundet.

– Vi är många tränare som har påtalat brister, men vi har inte fått något gehör.

DN har de senaste månaderna vid ett flertal tillfällen skrivit om kulturen inom svensk konståkning.

I centrum: en välmeriterad tränare i Solna konståkning, som sex landslagsmeriterade åkare – däribland JVM-åkaren Selma Ihr samt EM-åkarna Matilda Algotsson och Illya Solomin – har brutit med inom loppet av bara några år.

I en DN-artikel i september uppgav samtliga sex tränarens ledarstil som skäl till varför de lämnat klubben. Åkarna har öppet vittnat om missförhållanden, och sedan i höstas pågår en utredning i Svenska konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd – efter att 15-åriga Selma Ihrs föräldrar anmält ”oegentligheter i den psykosociala träningsmiljön i Solna”.

Huvudpersonen själv, som är avstängd efter rekommendation från Riksidrottsförbundet, har valt att inte kommentera ärendet. Men i slutet av december ville hen plötsligt ge sin bild, dock utan att gå in på specifika detaljer.

När vi möts på ett kafé i Stockholm har tränaren sitt juridiska ombud med sig.

Jag vill inte kritisera enskilda åkare i medierna, det känns oprofessionellt.

Varför vill du ställa upp på en intervju nu?

– Jag har velat fram och tillbaka. Jag är utbildad pedagog och har en filosofi som bygger på ett ömsesidigt förtroende. Jag vill inte kritisera enskilda åkare i medierna, det känns oprofessionellt, säger tränaren.

– Men nu har jag landat i hela mitt yttrande till etik- och disciplinnämnden, som vi har skickat in. Och sen tycker jag att dina (DN:s) artiklar har lyft viktiga frågor, det är jättebra att man vänder på de här stenarna. Så då vill jag försöka vara så öppen och transparent som jag kan.

Tränaren, som önskar vara anonym, vill inte låta DN ta del av sitt yttrande till etik- och disciplinnämnden, men säger att hen blev förvånad när kritiken briserade i höstas. 

Under de närmaste 45 minuterna tillbakavisar hen alla anklagelser.

Föräldrar till den specifika åkaren eller andra åkare har aldrig tidigare påtalat problemen, säger tränaren.

– När åkarna är så unga finns ju en tät kommunikation med föräldrarna som är väldokumenterad. Och inget i den kommunikationen har tagit upp något av det som de lyft till media.

Totalt 15 före detta Solnaåkare har ställt sig bakom kritiken mot tränaren och klubben, i ett yttrande till etik- och disciplinnämnden. Foto: Luca Bruno/AP

Familjen Ihrs anmälan mot tränaren gäller i huvudsak tre punkter: Press att träna trots skador, vikthets samt psykisk misshandel – i form av bland annat utskällningar och kränkningar.

– Till slut orkade jag inte längre, sade JVM-åkaren Selma Ihr till DN i september.

– Om man gjorde ett tekniskt fel och ramlade kunde tränaren säga ”Selma, har du gått upp i vikt?”. Det var jobbigt för mig att höra det. Och det började redan när jag var 13 år.

I ett yttrande till etik- och disciplinnämnden har ytterligare före detta Solnaåkare – nu är de totalt 15 stycken – ställt sig bakom kritiken mot tränaren och klubben. Åkarna vill vittna i Ihrs ärende, men enligt tränaren har inga av sakerna inträffat.

– Vi låter ingen träna skadad, säger hen inledningsvis.

– Och är det någon som har en känning har vi ett väldigt bra supportsystem, med direkt kontakt med läkare eller sjukgymnast. Föreningen har ju dessutom gjort en egen utredning av en extern part, och den visar också att det är så det har uppfattats.

Om anklagelserna om vikthets fortsätter sedan tränaren:

– Det är samma sak där. Jag har inte sagt något om någons vikt, det har jag inte gjort.  Varken utredningen, fystestledare eller sjukgymnaster har indikerat att detta eller någon form av ohälsa har förekommit.

Samtidigt visar sms-konversationer att en 15-årig åkare (Ihr) har rapporterat sin vikt till dig varje vecka?

– Beslutet kring att göra så under en kortare tid togs i samråd med föräldrarna. Det var i en tillväxtfas och rehabiliteringsfas för den här åkaren. Vi ville försäkra oss om att hon inte skulle gå ner i vikt, säger tränaren och avfärdar även den tredje punkten, om psykisk misshandel:

– Jag känner ju inte igen den här bilden.

Det är helt emot min tränaretik och moral att ägna mig åt sådant.

Selma Ihrs föräldrar bemöter tränarens version (se artikel) och ifrågasätter samtidigt Solnas egen utredning.

Menar du att åkarna har hittat på?

– Det är deras subjektiva upplevelse. Alla har ju rätt till sin subjektiva upplevelse, säger konståkningstränaren.

– Men det är helt emot min tränaretik och moral att ägna mig åt sådant.

Vad är anledningen till att så många har lämnat föreningen?

– Det är olika från fall till fall. De är i en känslig ålder. Bristande intresse för sin idrott när man börjar gymnasiet är ju ganska väldokumenterat i alla idrotter. Sen finns de som vill följa efter sina kompisar till en annan förening och det är heller inte så konstigt att man ibland vill ha en ny miljö. 

Men hur kan åkarnas bild vara så skild från din?

– Det är som sagt deras subjektiva upplevelse. Min bild är en annan. Som bygger på min tränarfilosofi. Den bottnar i att de aktiva ska känna trygghet. Det är svårt att prestera under hot. 

Ändå menar flera åkare just att de inte har känt sig trygga.

– Jag känner inte igen den här bilden och det gör inte de andra i teamet jag har kontakt med heller. Föreningen har kanaler dit man kan vända sig om man har synpunkter. Nu ser man över de kanalerna och försöker hitta flera och nya. Och sen har vi tränare en dialog med föräldrarna, och där har vi inte fått ta del av den här extremt negativa bilden som nu målas upp.

Svenska konståkningsförbundet har tillsatt en extern utredning av hela sin verksamhet som ska vara klar i april. Foto: Mark Baker/AP

Parallellt med det pågående Solnaärendet har Svenska konståkningsförbundet tillsatt en extern utredning av hela sin verksamhet som ska vara klar i april.

Detta sedan vittnesmål om missförhållanden även på andra håll i landet har strömmat in under hösten. Det har talats om en tystnadskultur i sporten, där hot om repressalier upprätthåller ett osunt klimat.

I fallet Solna står också klart att åkare och föräldrar även tidigare vänt sig till förbundet. Men Solnatränaren själv säger att hen inte har fått ta del av den kritiken.

– Det är ju upp till förbundet att välja att meddela mig det här. Nu känns det fel att det lastas på mig, för jag är öppen för kritik.

Är du besviken på förbundet?

– Jo, ja. Min filosofi är att man är som ett team runt de aktiva. Då kan jag tycka att det är synd att den del som har varit förbundets ansvar kanske inte har nått hela vägen fram med information.

– Nu pratar de (förbundet) om att de ska göra en stor utredning. Jag hoppas att den utredningen ska genomlysa hela verksamheten, och även innefatta förbundsnivå. För det behövs mer transparens. 

Det är delvis för att bredda frågan som hen nu vill ställa upp på en intervju, säger tränaren.

Tränaren har kritiserats för bland annat vikthets. 

Själv säger hen att det i stället är förbundet och dess riktlinjer som kan skapa hets och press.

Jag tycker att det här är ett test som riskerar att skapa osunda tankar.

2019 tog Svenska konståkningsförbundet ett avsteg från Sveriges olympiska kommittés tester för landslagsåkare – och införde en mätning av hudveck på 16-åringar. Något man, enligt tränaren, inte ska ha mätt på över tjugo år.

Förbundsordföranden Katarina Henriksson bekräftar för DN att man använt sig av ett nytt testbatteri.

– Jag tycker att det är underligt och har ifrågasatt vad syftet är, säger tränaren. 

– De (förbundet) svarade att det var i förebyggande syfte, för att se att ingen har ohälsosamma testresultat. Men åkarna fick ingen förklaring – och är du 16 år är det en känslig ålder. Jag tycker att det här är ett test som riskerar att skapa osunda tankar. 

– Vi (Solna konståkning) sade nej till att delta på förbundets fystester i oktober 2019, på grund av att detta test finns med.

Tränaren anser även att förbundets uttalade medaljmål är orealistiskt och efterlyser bättre rutiner kring landslagsåkarna. 

– Jag tycker att det här behöver lyftas på en högre nivå. 

Finns det en tystnadskultur inom konståkningen?

– Jag tror att det behövs mer transparens uppifrån. För det sprider sig uppifrån och ner.

Hur menar du?

– Vi är många tränare som har försökt påtala brister. Men många vågar kanske inte stå upp för det, för då anses man vara för kritisk. 

 

Läs mer: 

Anmälaren om tränarens version: ”Stämmer inte” 

Svensk konståkning mäter hudveck på tonåringar 

Konståkare anklagar toppklubb för vikthets

Konståkningsförbundets ordförande: ”Vi borde ha gjort mer”

Efter larm om missförhållanden: Konståkningstränare stängs av

Fler röster vill vittna i uppmärksammat konståkningsfall