Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 04:28

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/fotboll/aik-klart-for-gruppspel-i-svenska-cupen-elyounoussi-hattrickskytt-mot-enskede/

Fotboll

AIK klart för gruppspel i svenska cupen – Elyounoussi hattrickskytt mot Enskede

Tarik Elyounoussi jublar efter ditt 2–0-mål mot Enskede. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

AIK är klart för gruppspel i svenska cupen i fotboll och är därmed ett steg närmare spel i Europa kommande säsong. 

I bortamötet med division 2-laget Enskede, som spelades på Friends arena, var AIK överlägset och vann matchen med 7–0 sedan Sebastian Larsson och Tarik Elyounoussi briljerat offensivt framför 4.039 åskådare.

– Vi visste att vi var tvungna att vara med från start. Om man slappnar av och sänker sig några procent kan det bli onödigt svårt, säger Elyounoussi. 

I svenska cupens andra omgång ställdes AIK borta mot Enskede – fast på hemmaplan, Matchen spelades på Friends arena där segraren i matchen skulle ta sig till svenska cupens gruppspel som inleds våren 2020. 

Vädret utanför Friends arena lämnade en hel del övrigt att önska och kylan var påtaglig. Väl inne på arenan var taket stängt vilket gjorde att även en vårklädd person kunde trivas. 

I inledningen av matchen var Enskede långt ifrån blygt och framför allt oroade yttermittfältaren Eminn Ghozzi med flera löpningar in bakom AIK:s backlinje. Samme man var också nära att fixa en straff till division 2-laget redan efter tre minuters spel, men domaren valde att fria när Ghozzi föll i närkamp med AIK:s Karol Mets. 

Ju länge första halvlek led, desto mer tog AIK över spelet. Framför allt tog sig ”Gnaget” runt på kanterna och känslan i mitten av första halvlek var att ledningsmålet för Solnalaget hängde i luften. Dessutom hade AIK också kunnat få en straff sedan Kolbeinn Sigthorsson gått omkull i straffområdet, men domaren valde att fria. 

Men AIK:s 1–0-mål skulle komma. 

Sebastian Larsson satte fart in i straffområdet och på en fin passning från Sigthorsson placerade mittfältaren kliniskt bollen i nät. 

Målet tog också udden av Enskedes spel och några minuter efter Larssons mål kom nästa nätkänning för AIK när Tarik Elyounoussi tryckte in 2–0 på pass från Larsson, som tagit en jättelöpning från eget straffområde. 

AIK fortsatte att skapa farligheter i första halvlek och i den 39:e minuten kom nästa mål när Tarik Elyounoussi nickade in sitt andra för dagen. 

Norrmannens avtal med AIK löper ut i vinter och det är oklart om han blir kvar i laget nästa säsong. Budskapet från AIK:s klacksektion var hur som helst tydligt. ”Vi vill ha Tarik kvar”, skanderade AIK:s fans efter norrmannens 3–0-mål.

– Vi ska sätta oss ner och prata och det är en stor utvärdering som vi ska göra kring vad klubben vill och vad jag vill. Vi får se hur det blir, säger Elyounussi själv. 

Precis innan halvtidsvilan kunde AIK också utöka till 4–0 sedan ett inspel från Sebastian Larsson styrts in i eget mål av Enskedespelare.  

Efter AIK:s överkörning i första kändes andra halvlek avslagen redan från start. AIK:s spelövertag blev än tydligare och efter timmens spel kunde Tarik Elyounoussi stöta in 5–0 från nära håll, hans tredje mål i matchen. 

Med dryga fem minuter kvar kunde Bilal Hussein utöka till 6–0 på straff och i den 90:e minuten fastställde inhoppande Tom Strannegård, 17, slutresultatet till 7–0. Segern för AIK innebär att laget är klart för gruppspel i svenska cupen och därmed är ett steg närmare spel i Europa kommande säsong, då vinnaren av svenska cupen tar sig till Europa League-kval. 

– Vi visste att vi var tvungna att vara med från start. Om man slappnar av och sänker sig några procent kan det bli onödigt svårt. Det var bra fokus hos alla i dag, säger AIK:s Tarik Elyounoussi efter matchen. 

Sebastian Larsson klev av i halvtid, men det var endast av taktiska skäl och inget annat berättar mittfältaren efter matchen. 34-åringen var också nöjd med AIK:s insats i matchen.

– Jag tycker vi gör det bra, Vi pratade om ödmjukhet inför matchen och vikten av att se till att ta oss till cupens gruppspel. Och det tyckte jag vi gjorde på ett bra sätt, säger han.

Läs mer: Kenny Pavey tacksam efter sista matchen: Nu ska jag ta en kall öl