Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 00:58

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/fotboll/aiks-plan-for-att-radda-europaspel-fokus-pa-att-vara-redo-nar-cupen-drar-i-gang/

Fotboll

AIK:s plan för att rädda Europaspel: ”Fokus på att vara redo när cupen drar i gång”

Bild 1 av 2 AIK:s tränare Rikard Norling under matchen mot Enskede i svenska cupen.
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Sebastian Larsson under AIK:s möte med Enskede i svenska cupen.
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Under lördagen blev AIK klart för gruppspel i svenska cupen efter seger med 7-0 mot Enskede. 

Redan nu har tränaren Rikard Norling börjat titta på upplägget för att nå framgång i turneringen som AIK måste vinna för att på egen hand ta sig till Europa League-kval. 

– Vi är fullt medvetna om att det blir ganska mycket fokus på att vara redo när cupen drar i gång, säger han.

AIK har vunnit svenska cupen åtta gånger. Senast Solnalaget tog hem titeln var 2009 och nästa säsong är kravet att laget återupprepar bedriften för att man på egen hand ska kunna ta sig till Europa League-kval kommande säsong. 

Tränaren Rikard Norling är medveten om att han och AIK:s ledarstab måste tänka annorlunda inför nästa säsong. Och att fokus inte nödvändigtvis ligger på att vara redo när allsvenskan inleds under våren. 

– Vi håller på att skissa på upplägget och vi är fullt medvetna om att det blir ganska mycket fokus på att vara redo när cupen drar i gång, säger han. 

Hur viktigt är det för AIK som klubb att vara med i Europakval? 

– Kan vi ta oss dit via cupen har vi på ett sätt nått en målsättning som vi inte uppnått i dag. 

Mittfältaren Sebastian Larsson är en av AIK:s nyckelspelare och betonar också vikten av att prestera i svenska cupen nästa säsong. 

– Det är klart att vi förstår vikten i att cupen är enda chansen att nå Europaspel och precis som alla år är det också en titel som står på spel, säger han. 

Hur viktigt är det för dig personligen att spela Europamatcherna? 

– Det är fantastiskt roliga matcher att spela. Vi nådde inte hela vägen i år och det är en besvikelse. Därför vill vi försöka rätta till det nästa år. Även om det är en längre väg att gå måste vi göra allt vi kan för att det ska bli Europaspel nästa år. 

– Vi får se vad som händer med truppen och liknande till nästa år, men målet är självklart att göra det bättre än vad vi gjort i år. 

AIK kan också ta sig till Europa League-kval om någon av Djurgården, Malmö FF och Hammarby vinner cupen. De lagen är redan klara för kval till antingen Champions League- eller Europa League-kval vilket gör att seger för något av de tre lagen gör att det lag som slutade fyra i allsvenskan 2109, vilket är AIK, får Sveriges tredje kvalplats till Europa League. 

Läs mer: AIK klart för gruppspel i svenska cupen – Elyounoussi hattrickskytt mot Enskede