Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 23:50

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/fotboll/brage-spurtade-for-sent-kalmar-stannar-i-allsvenskan/

Fotboll

Brage spurtade för sent – Kalmar stannar i allsvenskan

Kalmars spelare jublar efter 1-0-målet mot Brage. Foto: Patric Söderström/TT

Kalmar FF är klart för spel i allsvenskan nästa säsong. 

Hemma mot Brage skrevs slutresultatet till 2-2 och KFF vann därmed dubbelmötet med 4-2. 

– Det är nästan så att jag börjar gråta, säger Kalmars lagkapten Viktor Elm till C More.

Kalmar FF:s senaste veckor har varit turbulenta. Spelet på plan har inte imponerat och segrarna har därmed uteblivit. Dessutom lämnade tränaren Magnus Pehrsson klubben efter att några dagar tidigare hamnat i en uppmärksammad diskussion med supportrar efter Kalmars förlust hemma mot Falkenberg. 

Efter att KFF förlorat i den sista omgången mot Sirius, samtidigt som Falkenberg vann mot AFC Eskilstuna, stod det dessutom klart att Kalmar skulle få kvala mot Brage för att lyckas hålla sig kvar i allsvenskan. 

Kalmar vann det första av två möten med 2-0 och under söndagen lyckades laget förvalta det positiva utgångsläget. 

En timme in i matchen nådde Fidan Aliti först på en boll i straffområdet och från nära håll kunde KFF-backen nicka in bollen fram till 1-0. 

Brage var då tvunget att göra tre mål för att sno den allsvenska platsen från Kalmar, vilket man trots en mar mer på plan under matchens sista 20 minuter, inte lyckades med. 

I stället för Bragemål framåt kunde Kalmars Herman Hallberg utöka. Mittfältaren tog en löpning in i offensivt straffområde och med en chipp via Brages målvakt Peter Rosendal hamnade bollen i nät fram till 2-0.

Med tre minuter kvar reducerade Brage genom Jonathan Morsay och på tilläggstid gjorde Christian Kouakou dessutom 2-2 för Borlängelaget. 

Närmare än så kom man dock inte vilket innebär att Kalmar spelar i allsvenskan även nästa säsong, medan Brage fortsatt spelar i superettan.  

– Vi sluter oss samman och gör det jävligt bra. Det visade vi uppe i Borlänge och här i dag, säger Kalmars Herman Hallberg till C More.

– Det är en sådan lättnad. Det är nästan så att jag börjar gråta. Det betyder så mycket för så många, säger Kalmars lagkapten Viktor Elm som följde matchen från sidan

– Vi har försökt hjälpa varandra och det har varit oerhört jobbigt för oss. Vi har haft lite flyt i de här matcherna och det behövde vi. Vi har lite mer kvalitet när det väl gäller, även om de är skickliga.

Under kvällen ska nu Kalmar fira sin allsvenska plats 2020. 

– Jag hoppas på en liten fest. Det är vi värda, säger Viktor Elm.

Brages tränare Klebér Saarenpää: 

– Det är surt såklart. Vi håller på med det här för att vinna. 

– Vi presterar ändå hyfsat bra, men det är det sista lilla som vi får slipa på. 

Läs mer: Så vill fotbollen lösa konflikten med polisen