Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 21:38

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/fotboll/de-negativa-tankarna-har-varit-min-svaghet/

Fotboll

”De negativa tankarna har varit min svaghet”

IFK Göteborgs Robin Söder gör 28 år gammal sitt livs bästa säsong som fotbollsspelare. Med 11 mål på 19 matcher ligger han just nu tvåa i den allsvenska skytteligan, ett mål bakom Hammarbys Muamer Tankovic. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

GÖTEBORG. Tio år efter knäskadan som stannade upp hans karriär utmanar Robin Söder Söders egen hjälte Muamer Tankovic i allsvenskans skyttetopp.

Äntligen spelar han med samma mod som när han som tonåring blev publikfavorit på Gamla Ullevi.

– De negativa tankarna har alltid varit min svaghet som fotbollsspelare, konstaterar IFK Göteborgs målkung inför söndagens möte med Hammarby på Tele2 arena.

Förvandlingen på Kamratgården är total. IFK Göteborgs klassiska träningsanläggning ser ut som den alltid gjort, men alla som jobbar här tycks gå med lättare steg jämfört med för ett år sedan.

Då kämpade Blåvitt för nytt kontrakt, ekonomin sviktade, laget och ledningen var ifrågasatt. När den allsvenska säsongen 2019 går in i sitt slutskede jagar man en topplats, leendena är tillbaka i spelarmatsalen och Robin Söder glöder.

Räknar man in överhoppningen vid ledningsmålet mot Gif Sundsvall senast har anfallaren varit inblandad i tolv mål på de senaste åtta omgångarna. Hans elva fullträffar på 19 matcher ger delad andraplats i skytteligan, ett mål efter Hammarbys Muamer Tankovic, en av söndagens motståndare på Tele2 arena.

Han urskuldar sig för att hans förklaring till formtoppen låter klyschig.

– Det grundläggande är att jag fått vara frisk och hel en längre period och att jag mår bra som människa. Det har nog aldrig känts så bra som nu, säger Söder.

Robin Söder jublar efter sitt tredje mål under matchen mot Kalmar FF på Gamla Ullevi den 26 augusti. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Om någon vet vad en skada kan ställa till med för självförtroendet är det han. Killen, som ursprungligen kommer från den lilla orten Magra utanför Sollebrunn i Västergötland, var 18 år när en dröm gick i uppfyllelse och han blev uttagen att spela U21-EM på hemmaplan 2009. I semifinalen mot England klackade han fram Marcus Berg till kvitteringen och Sverige hade hämtat upp ett 0–3-underläge.

Minuten senare fick han en hård smäll mot vänsterknäet, men spelade vidare med smärtor, när han sannolikt borde ha klivit av. I förlängningen vred han samma knä och korsbandet gick av.

Landslagsledningen med förbundskapten Jörgen Lennartsson i spetsen kritiserades för att man inte tog tonåringen av banan redan vid första smällen. Det kom en del tuffa ord från IFK Göteborg. Tio år efter händelsen säger Söder att han aldrig har velat lägga skulden på någon annan.

– Det var svårt för Jörgen, som jag inte klandrar över huvud taget, och för läkarna att ta beslut om man kan spela vidare eller inte. Det var mitt i matchen, allting stod på sin spets, säger han.

Operationen som följde var komplicerad och rehabiliteringen lång. De flesta som drabbats av en svår knäskada känner till oron för att det ska hända igen. Söder hymlar inte med att skadan hämmade hans utveckling.

– Det har väl varit min akilleshäl, att inte riktigt våga och därför har det inte riktigt flutit på efter skadan. De negativa tankarna har alltid varit min svaghet som fotbollsspelare, konstaterar han.

Just nu finns inga mörka moln på hans himmel. Den 28-årige trebarnspappan har bosatt sig med familjen i Trollhättan och hittat harmonin, som fått det att lossna på fotbollsplanen som i fornstora dagar

Han var 13 år när han spelade a-lagsfotboll första gången i Morlanda, division 6. Det blev över 100 mål den säsongen i a-lag och pojklag, tio stycken i en och samma match. Larmet gick. Samtidigt som han spelade division 3-fotboll med Stenungsund tränade han med Blåvitts ungdomstrupp. 17 år gammal debuterade han för IFK och gjorde fem mål på de tio första allsvenska matcherna.

Robin Söder drabbades av en korsbandsskada under U21-EM i Sverige 2009. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Så målkänslan är inget nytt, men efter skadan har Söders karriär inte nått de höjder som många spådde. 2014 flyttade han till Esbjerg och spelade under tre år i den danska ligan. Efter en säsong hos belgiska Lokeren var han förra sommaren tillbaka på Kamratgården och hamnade mitt i den turbulens som såg ut att hota klubbens allsvenska existens.

Han kände ingen tveksamhet kring att återvända när han fick höra tränaren Poya Asbaghis och klubbens planer för framtiden.

– Det fanns något där, men det hade inte satt sig än, vilket inte var så konstigt. Att bryta en 30 år gammal kultur är inte så lätt och organisatoriskt befann sig klubben inte där den ville vara, säger Söder, som anser att Asbaghi och tränarteamet haft stor betydelse för hans egna framgångar under året, men då handlar det inte om målskyttet.

– När jag kom i fjol var det presspelet som inte fungerade. Det är det jag utvecklat mest, säger han och menar att han förbättrat sig mer som spelare i år än på de fem senaste åren tillsammans.

Poya Asbaghi instämmer.

– Robin har blivit extremt duktig och smart i försvarsspelet, säger tränaren, som samtidigt är imponerad över hur hemvändaren handskades med situationen när anfallskollegan Lasse Vibe blev skadad.

– Robin var den ende naturlige forwarden kvar i truppen. Då vet alla att nu hänger mycket på honom – och vad gör han, jo han kliver fram och gör mål i nästan varje match. På det sättet är jag också imponerad över hans mentalitet, att han kan kliva fram när en storklubb, som IFK Göteborg ändå är, kräver det. Och att han haft kylan i avslutningarna samtidigt som han lägger ner ett så stort defensivt arbete, det är också imponerande, säger Asbaghi.

Robin Söder gör 1–0 mot AFC Eskilstuna i julimatchen i Göteborg. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Inför söndagens möte skuggar IFK Göteborg Hammarby på samma poäng. Det är sex pinnar upp till serieledande Djurgården. Med alla de fem lagen framför sig i tabellen kvar att möta har Blåvitt både ett tufft program och stora möjligheter. Söder är inställd på att Hammarby på bortaplan och konstgräs blir en svår nöt att knäcka och imponeras av Bajens offensiv.

– Det har en otrolig spets framåt med Tankovic, Kacaniklic och Djurdjic, men en styrka kan också vara en svaghet. Man kan bli framtung. En av nycklarna för oss kommer att vara om vi kan få i gång det kontringsspel vi hade i våras, säger Söder innan han går för att förbereda sig för dagens andra träningspass.

Sedan den här säsongen arbetar IFK Göteborg med Life Kinetic, enkelt uttryckt en sorts hjärngympa, som utvecklar balans, koordination och reaktion och som använts och hyllats av fotbollstränare som Liverpools Jürgen Klopp.

Vem vet, kanske finns här också en förklaring till att Robin Söders bästa tid är nu.

 

 

Läs mer: Tre toppmöten i helgen – kan avgöra allsvenskan