Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 23:56

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/fotboll/frej-foll-i-kvalet-far-konsekvenser-for-hammarby/

Fotboll

Frej föll i kvalet – får konsekvenser för Hammarby

IK Frej ramlar ur superettan. 2–2 hemma mot Umeå FC i nedflyttningskvalets returmöte innebar att Umeå tar klivet upp i kraft av fler gjorda mål på bortaplan (3–3 totalt).

Ett resultat som får konsekvenser för Hammarbys sportsliga ledning, då Frej fungerar som samarbetsklubb.

Hammarbys sportchef Jesper Jansson säger till DN att spel i norrettan för Frejs del kan innebära att Hammarby nästa år mer ser klubben som en lämplig miljö för Hammarbys akademispelare, än som en utvecklingsplattform för spelare som är på gränsen till A-truppen, och som behöver speltid i en konkurrenskraftig serie.

Den här säsongen har exempelvis Leo Bengtsson och Marcus Degerlund spelat både allsvenskt med Hammarby och i superettan med Frej. Och det finns ytterligare tiotalet spelare som är knutna till Hammarby, som Abdul Hadik Hudu och Pedro Ribeiro.

Att Frej, efter 1–1 i Umeå i torsdags, skulle misslyckas i returen kändes inte sannolikt. Mot ett Umeå som fixade kvalplatsen i sista omgången av norrettan.

Men Umeå chockstartade matchen. Gjorde 1–0 redan i den andra minuten genom Isaac Boye, som Umeå har på lån från Örebro SK. Och elva minuter senare ökade samme Boye på till 2–0.

Båda målen var följden av tveksamma defensiva insatser av Frej. 

Första målet kom efter ett svagt bakåtspel, och mittbackarna Hjalmar Ekdal och Jon Birkfelt stod båda på hälarna när Boye snappade upp bollen och avslutade med vänstern från distans, över målvakten Emil Magnusson.

Andra målet kom efter ett långt uppspel från Stefan Lindmark. Boye vann aningen enkelt duellen med Ekdal och avslutade med en känslig lobb över den utrusande Magnusson.

Nu var det skarpt läge för Frej, som plötsligt behövde göra tre mål för att behålla platsen i superettan.

Reduceringen kom i den 23:e minuten. Moustafa Zeidan skarvade ett lågt inspel från vänster förbi Viktor Frodig i Umeåmålet.

Zeidan stod även för kvitteringen. En frispark från 30 meter som den annars storspelande Frodig ”kastade in” i eget mål.

Frej kontrollerade matchen och hade utöver målen ett flertal bra avslut före paus, som kunde resulterat om inte Viktor Frodig storspelat.

I andra halvlek fortsatte Frej trycka på mot ett Umeå som hamnade väldigt djupt. Men det där avgörande sista insticket kom aldrig. En rykande frispark i ribban av Moustafa Zeidon, och ett inlägg som blev till skott från Jean Carlos De Brito var det närmaste Frej kom ett segermål.

Umeå har gjort fyra säsonger i superettan under 2000-talet. Senast 2012 då man slutade sist. Klubben har även en allsvensk säsong på meritlistan, 1996.

För Frej var det tredje gången under de senaste fem säsongerna som man tvingats försöka kvala sig kvar i superettan. 2015 och 2017 klarade man uppgiften, båda gångerna mot Solnalaget Akropolis. 

Läs mer: Inhopparen Keene räddade nytt kontrakt för Öster