Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/fotboll/gareth-southgate-rasismskandalen-forde-oss-samman/

Fotboll

Gareth Southgate: Rasismskandalen förde oss samman

Gareth Southgate i EM-kvalmatchen mot Bulgarien. Arkivbild. Foto: Andreea Alexandru/AP

Skandalmatchen mot Bulgarien chockade fotbolls-Europa.

Englands förbundskapten Gareth Southgate menar dock att de rasistiska tillmälena som riktades mot flera av spelarna kan ha svetsat samman ”Three lions”.

TT Text

England vann EM-kvalmötet i Sofia den 14 oktober med 6–0. Men allt fokus efteråt var på händelserna på läktarplats. Matchen avbröts vid två tillfällen på grund av att delar av den bulgariska publiken riktade rasistiska tillmälen mot engelska spelare, dessutom var det flera åskådare som gjorde apljud och nazisthälsningar.

Men enligt förbundskaptenen Gareth Southgate kan händelserna alltså ha stärkt England.

– Jag är säker på att vilket lag som helst som går igenom en liknande situation kommer att svetsas samman. Sättet som spelarna pratade med varandra under veckan och sättet som de stod upp för varandra under matchen... Det är ingen situation vi någonsin vill vara med om igen och det är ingenting vi ser tillbaka på med någon glädje, säger Southgate till Sky Sports.

– Men det bästa vi kan göra, när det handlar om att skicka ett budskap till resten av världen, är att fortsätta att jobba som vi gör.

Efter skandalmatchen valde både den bulgariske förbundskaptenen Krasimir Balakov och förbundets ordförande Borislav Mihajlov att avgå. Bulgarien straffades med en match utan publik och dryga böter.