Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 05:42

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/fotboll/jens-littorin-dags-att-andra-attityd-stjarnorna-kan-borja/

Fotboll

Jens Littorin: Dags att ändra attityd – stjärnorna kan börja

Häckenspelare har åsikter om domare Bojan Pandzics beslut. En förändrad attityd i elitfotbollen är ett måste, skriver Jens Littorin. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Våldet mot fotbollsdomarna liknar våldet i skolan och en utebliven avblåsning påminner om rädslan för att vittna. Inte så konstigt eftersom idrotten alltid varit en spegelbild av samhället.

Det grova våldet på fotbollsplanen aktualiseras på nytt. Tidigare i år attackerades en domare i Boråstrakten med paraply av en åskådare – en av fem matcher i distriktet som fått avbrytas den här säsongen. I söndags misshandlades två domare i Göteborg – blodvite uppstod och den ene drabbades av en hjärnskakning.

Våldet och hoten är dessvärre inget nytt. Mannen i svart, som med några hundralappar som ersättning för en söndagsmorgons arbete, kunde råka illa ut redan på 80-talet när känslorna svallade över i Stockholmsfotbollens division 8E. Jag var där. Det som är annorlunda nu är den attitydförändring som många domare vittnar om. Respekten bland spelare, ledare, publik och föräldrar för den som bestämmer på planen har minskat – och det handlar inte sällan om unga spelare. Det låter ungefär som berättelserna från skolans värld och misshandlade lärare.

Flera domare berättar om hur rädslan för att råka illa ut påverkar dem i deras rättsskipning. Man väljer en varning i stället för en grov utvisning, så att man slipper rapportera spelaren och för att känna sig mer trygg när man ska lämna idrottsplatsen.

Göteborgs domarbas Osman Yücel berättar att när domarna på en kurs tillfrågades om de ansåg att de borde ha brutit någon match den gångna säsongen räckte hälften upp handen. Varför hade de inte agerat? Av rädsla för att få stryk.

Det låter ungefär som de medborgare som hellre är tysta än talar när de blivit vittnen till ett brott. Men så är också idrotten en spegelbild av samhället i stort.

I dag kräver många att fotbollens makthavare ska agera mot våldet på planen, på samma sätt som andra ropar på hårdare tag mot brottsligheten. Alla åtgärder som fair play-ligor och domarvärdar, som kan hjälpa till att förbättra arbetsmiljön för domarna, är förstås bra, men det är medlemsklubbarna som utgör förbundet och är det någonstans som arbetet för ett bättre klimat på fotbollsplanen borde börja är det i föreningarna – och bland alla de fotbollsstjärnor som med sina filmningar och protester och gester mot domaren är usla förebilder.

När såg man senast ett handbollslag omringa domarna och försöka få dem att ändra ett beslut? När bröts en match i bandy, basket eller innebandy senast för att publiken stormade planen. Har någon ishockeydomare fått stryk?

Fotbollen står för mycket gott i samhället och de allra flesta matcher spelas utan problem, men nationalidrotten har också ett attitydproblem både på och vid sidan av planen som måste adresseras.

Läs mer:

Domare misshandlades med paraply – nu införs matchvärdssystem

Domare: Bara en tidsfråga innan något riktigt allvarligt inträffar

Domarbasen: Vem vill gå ut och döma när du vet att du kan få stryk?