Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:27

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/fotboll/johan-esk-janne-borde-tacka-zlatan-for-sjalvmalet/

Fotboll

Johan Esk: Janne borde tacka Zlatan för självmålet

Janne Andersson på fredagens presskonferens. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Janne Andersson blev ”ledsen och besviken” när han attackerades av Zlatan Ibrahimovic.

Han borde vara tacksam. Zlatans självmål kommer i helt rätt läge.

Zlatans självmål kommer i ett läge när underskattning måste undvikas.

Självmålet gör att Sveriges motståndare inte bara heter Malta. Den heter också Zlatan Ibrahimovic. Det här fotbollslandslaget har besegrat båda motståndarna förr. 

Normalt brukar en sån här inför-matchen-krönika handla om vilka som ska starta.

I lördagens EM-kvalmatch mot Malta är det viktigaste inte vilka som spelar för Sverige. Utan hur Sverige spelar. Inställningen är betydligt viktigare än namnen.

Och just den här gången är det dubbelt betydelsefullt för Janne Anderssons landslag att inte trampa snett mot en typ av lag Sverige brukar städa undan lätt. Blir det inte seger försvinner troligen greppet om andraplatsen som ger en direktbiljett till EM.

Dessutom skulle det komma efter en period där Janne Andersson varit utsatt för verbalt krypskytte. Först var det två agenter och sedan var det den störste spelare Sverige haft som gick till attack.

Både agenterna och Zlatan Ibrahimovic har fel i sak men vem bryr sig om sånt i mediavärldens 2019. Om svingar bara är tillräckligt vilda behöver man inte vara så noga med sanningen. Det rör upp vågor ändå.

Och det satte Andersson i en svår ledarroll. Hur mycket skulle han visa om han bryr sig?

Han har viftat bort agenternas utspel enkelt med att alla har sina åsikter. Och även om Zlatan inte ens träffade hörnflaggan med sitt utspel om att Janne Andersson skulle vara smygrasist som tog ut spelare med utländsk bakgrund först när media ställde frågor var han tvungen att ta upp bollen.      

Andersson gjorde det ärligt och öppet. Han sade på fredagens presskonferens att han blivit ledsen och besviken och att det gjorde ont.

Jag tror att Zlatans självmål gör Sverige gott. 

I ett läge när underskattning lurar runt hörnet är det aldrig fel att få en yttre fiende att sluta sig samman mot. Dessutom är det inte bara Janne Andersson som sågas.

Även Marcus Berg och Andreas Granqvist fick sina smällar i Expressens intervju med Zlatan Ibrahimovic och enligt Zlatan ska ”adrenalinet” (läs framgångarna) snart ta slut.

Janne Anderssons landslag började som en skapelse som reste sig ur ruinerna när Zlatan och flera andra stjärnor slutat. De ville visa att de kunde klara sig på egen hand. Nu får de chans att visa det igen. 

Janne Andersson har också en annan farlig motståndarna inför matchen mot Malta. Ledan.

Den lömska ledan är en ledares förrädiska fiende. Den dyker alltid upp, frågan är bara när.

I början har alla medlemmar i en grupp spikskorna på. Vill visa upp sig inför den nya chefen, lyssnar nyfiket och kanske lite oroat på nyheterna och är med nyhetens behag motiverade till max.

Det är sedan sällan så att ledaren tröttnar först. Symptomen som ledan kommer med är att människorna i gruppen tycker sig ha hört allt förr, vet vad som ska sägas, tror sig veta vad som ska göras, slappnar av och plötsligt har nivån på prestationen sänkts.

Det är Janne Anderssons fjärde år som förbundskapten för herrlandslaget i fotboll som börjar den här hösten.

Det är nu han går in i den kritiska zonen. Det är nu risken finns att spelarna slutar att vara här och nu, slutar med att bara titta och tänka på närmaste motståndare.

I veckan frågade jag Janne Andersson hur han jobbar med det där att ledan och lättjan inte ska få fäste i gruppen.

– Jag jobbar som jag alltid har jobbat, sade Andersson.

Och hans meriter visar att jobbet kan fungera väldigt bra. Andersson var inne på femte året som tränare för IFK Norrköping när SM-guldet kom.

Den stora skillnaden mellan ett allsvenskt lag och landslag är den lilla skillnaden på motståndet. Skillnaden i allsvenskan var ännu mindre 2015 än vad den är 2019 och spelarnas mentala matchbubbla kunde därför se ungefär likadan ut omgång efter omgång.

Att nu få upp landslagsspelarna på tå när det ska skrällas mot Spanien på tisdag går per automatik.

Att få fram samma tändning när tre lätta poäng ska hämtas mot lördagens motståndare Malta är enligt all fotbollslogik inte lika lätt.

Det är underskattningen som måste undvikas.

Det har gått bra så här långt. Janne Anderssons lag har kryssat förbi farliga grund, slagit lag vi kallar blåbär.

Nyckeln har varit att hans lag spelat som han lärt. Nu är nu. Sen är sen.

Det har inte genats i kurvorna, pressen på motståndarna har varit lika hård, koncentrationen lika hög. Precis så måste det vara i Valletta.

Johan Esk: För Zlatan var Sverige aldrig ett lag – bara hans jag