Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/fotboll/polis-som-glomde-vapnet-pa-toalett-far-loneavdrag/

Sport

Polis som glömde vapnet på toalett får löneavdrag

19.141 personer var på plats på Friends arena när en polis glömde sitt tjänstevapen på en toalett. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Den polis som glömde sitt tjänstevapen på toaletten på Friends arena under en fotbollsmatch straffas med löneavdrag.

Polisen har uppgett att hen blev distraherad av sin mobiltelefon.

Det var en person i publiken som hittade polisens tjänstevapen på en toalett på arenan under toppmötet mellan AIK och Malmö FF i juni i år, där 19.141 personer var på plats.

Åklagaren inledde ingen förundersökning i ärendet, men DN har tidigare rapporterat att polismyndighetens hr-avdelning rekommenderade löneavdrag för en tjänsteförseelse. 

Personalansvarsnämnden ger nu polisen 25 procents löneavdrag i fem dagar, för att genom oaktsamhet ha åsidosatt åtagandena i anställningen, ”på ett sätt som inte kan anses ringa”. Det framgår av beslutet, som DN tagit del av via nyhetsbyrån Siren.

Enligt beslutet har polisen, som var civilklädd, uppgett att vederbörande distraherades av sin mobiltelefon och därför frångick rutinerna i hanteringen av pistolen. Tio minuter senare larmades via polisradion att ett vapen hittats, men polisen insåg först senare att utropet handlade om det egna tjänstevapnet.

Polisen hade gått på toaletten på arenan före matchen, lagt vapnet på golvet, och sedan glömt att ta med sig det.

Läs mer: Polisen lämnade kritiserade gruppen: ”De vill ha situationer där man kan använda våld”