Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/fotboll/pukki-feber-i-finland-har-aldrig-snackats-sa-mycket-fotboll/

Fotboll

Pukki-feber i Finland: ”Har aldrig snackats så mycket fotboll”

Teemu Pukki har haft en bra tid i Norwich City. Foto: Georgie Kerr/News Images/Shutterstock

Glöm hockey, skidor och formel 1 för en stund.

Nu snackas det fotboll som aldrig förr i Finland.

Anledningen stavas Teemu Pukki, 29-åringen som gör succé i Premier League och är på väg att skjuta Finland till sitt första mästerskap.

Söndagen den 8 september föll Finland i EM-kvalet mot Italien i ett regnigt Tammerfors. 1–2 efter ett italienskt segermål på en högst tveksam straff för hands i den 79:e minuten. 

Det låter som en typisk finländsk kvalkväll.

Men den här gången är det annorlunda. De andra resultaten i gruppen gick rätt väg och Finland har som tvåa ett drömläge att kvala in till EM-slutspelet 2020.

Finland har aldrig spelat ett VM eller EM. 

Fjärdeplatsen i OS 1912 (efter 0–9 i bronsmatchen mot Nederländerna) sticker ut som den enda lilla framgången.

Nu räcker segrar hemma mot Liechtenstein och Armenien med stor sannolikhet ända till EM.

– Folk har vant sig vid en förlorarstämpel på fotbollslandslaget, men nu börjar man faktiskt tro att det kan gå vägen. Jag har aldrig upplevt att det har snackats så här mycket fotboll någon gång tidigare, säger Jonas von Wendt, krönikör på Hufvudstadsbladet i Helsingfors.

– När vi hade vår gyllene generation för 15-20 år sedan var det ofta stor eufori – inför kvalen. Sedan dog det direkt vi började förlora, fortsätter han.

Hur hög är fotbollsfebern just nu?

– Mycket hög, och har varit det sedan förra året då vi vann gruppen i Nations League och efter framgångarna i EM-kvalet. Normalt är fotbollen fyra, femma, sexa tittarmässigt och läsarmässigt.

Teemu Pukki har gjort fem mål på Finlands fyra senaste EM-kvalmatcher. Nu är EM-slutspelet nära. Foto: Markku Ulander/AFP

Enligt Jonas von Wendt står längdskidåkning i särklass när det gäller idrottsintresset i Finland. Sedan kommer i tur och ordning friidrott, ishockey och formel 1.

– Vi har haft F1-stjärnor i 40 år, så där är intresset alltid högt. Friidrottsintresset sitter djupt rotat, trots att vi inte längre är så bra. Hockeyn har sin topp vid mästerskapen. Men inget är i närheten av intresset för längdåkning.

Vid millennieskiftet hade Finland internationella stjärnor som Jari Litmanen, Sami Hyypiä och Mikael Forsell i fotbollslandslaget. Dagens lag är inte alls lika namnkunnigt. Det mycket täta mittbacksparet består till exempel av en Häcken-spelare (Joona Toivio) och ett Cypernproffs (Paulus Arajuuri).

– Innan Kanerva (förbundskaptenen Markku) kom var det några katastrofala år. När Kanerva tog över vände det. Han är extremt insatt i finländsk fotboll och har skapat ett starkt kollektiv, säger Jonas von Wendt.

Kanerva efterträdde 2016 Hasse Backe som blev segerlös under sitt år som förbundskapten. 

Men Finland hade inte varit så nära ett EM utan fixstjärnan Teemu Pukki.

29-åringen gjorde 1–1-målet mot Italien. Tre dagar tidigare sköt han segermålet mot Grekland. I EM-kvalsamlingen dessförinnan svarade han för ett mål mot Liechtenstein och båda målen mot Bosnien. 

Det är Pukki, överallt Pukki.

Precis som i Norwich City.

När Teemu Pukki förra sommaren kom till Norwich från danska Bröndby kostade han noll pund. Succén blev total, med 29 mål och tio målpass i League Championship och avancemang till Premier League. 

Många är de skyttekungar från andraligan som inte lyckas i Premier League. Men Pukki besvarade de farhågorna med att göra mål i premiären mot Liverpool (1–4), tre mål mot Newcastle (3–1), 2–2-målet mot Chelsea (2–3). Och sedan mål mot självaste Manchester City. Nu har han gått mållös från tre raka matcher i ett Norwich som ligger näst sist.

Sedan säsongsstarten förra året har den blixtsnabbe Pukki gjort 44 mål i klubb och landslag. 42 av dem från öppet spel. Nästan alltid inne i straffområdet och ofta efter ett instick i djupled från en Norwich-spelare. 

Den utvecklingen var det få som såg komma efter en karriär som tagit krokiga vägar.

Redan som 18-åring gick han till spanska storklubben Sevilla. Där blev det bara en match från start.

I tyska Schalke 04 hade han en otacksam roll i skuggan av stjärnorna Raul och Klaas-Jan Huntelaar. Det blev åtta mål på två säsonger.

I Celtic gjorde han sju mål i den svaga skotska ligan, men lämnade klubben efter bara en omgång av säsong nummer två.

Vändningen kom i danska Bröndby och Pukki har i intervjuer tackat den tyske tränaren Alexander Zorniger för det. Under Zorniger formades den lite bekväme anfallaren till en seriös elitidrottsman, som dessutom tog för sig och blev mer elak på planen.  

Nu har Teemu skapat Pukki-feber i både Norwich och i Finland. ”No Pukki, no party” är den stående ramsan i Norwich, och texten på storsäljande tröjor.

– Här i Finland är det mer Pukki än Salah eller Messi bland småungarna, berättar Jonas von Wendt.

– Fortsätter Pukki så här kommer han att bli en av de allra största fotbollsspelarna i Finland. Men större än Jari Litmanen blir han aldrig, jo kanske om han skulle avgöra EM-finalen, säger von Wendt med ett skratt.