Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 22:02

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/ishockey/116-miljoner-i-eget-kapital-farjestad-borjar-bli-som-malmo-ff/

Ishockey

116 miljoner i eget kapital: ”Färjestad börjar bli som Malmö FF”

Bild 1 av 2 Färjestad är en klubb som lyckas både sportsligt och ekonomiskt.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Färjestads tränare Johan Pennerborn under CHL-matchen mot Ambri Piotta.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Färjestad är en maktfaktor i SHL – båda ekonomiskt och sportsligt. 

Precis som Malmö FF i allsvenskan.

– En bra sport ger en bra ekonomi och vice versa, säger Färjestads huvudtränare Johan Pennerborn. 

I fotbollsallsvenskan spelar Malmö FF i en egen liga. 2018 hade klubben ett eget kapital på 497 miljoner kronor, 47 miljoner mer än vad övriga 15 lag hade tillsammans.

– Färjestad börjar bli lite som Malmö FF inom fotbollen, säger Carlos Esterling, partner på revisionsbyrån EY, som tillsammans med kollegan Mikael Bergsten, studerat SHL-klubbarnas ekonomi under föregående säsong.

Karlstadklubben har länge varit en sportslig framgångssaga och förra säsongen vann laget SHL:s grundserie. Dessutom går klubben starkt ekonomiskt.

Förra säsongen omsatte Färjestad 186 miljoner kronor, vilket var en ökning med 23 procent och 34 miljoner kronor jämfört med föregående räkenskapsår.

Dessutom är Färjestad den SHL-klubb med starkast eget kapital, 116,5 miljoner, och i den kategorin har klubben inte konkurrens från någon. HV71, som har näst starkast eget kapital på omkring 56 miljoner, har ändå hälften så lite i eget kapital jämfört med FBK.

Under förra säsongen gjorde Färjestad en vinst på omkring tio miljoner, men ökade samtidigt sina kostnader. Att klubben skulle agera oaktsamt ser tränaren Johan Pennerborn dock som osannolikt.

– Det har genomsyrat Färjestad genom alla år att man har god ordning i organisationen. En bra sport ger en bra ekonomi och vice versa. Jag tror att de två aspekterna lever i symbios med varandra. Vi har haft tre ordföranden under hela klubbens levnadstid (fyra med Karl–Olof Hjalmarsson som vikarierade en kortare period). Det är en jättestyrka Färjestad har som förening, säger han.

Tror du att det finns en risk att Färjestad drar på sig för mycket kostnader?

– Nej. I det här stabila ingår att man har koll på sin ekonomi. Jag ser det som väldigt osannolikt att något sånt skulle hända med Färjestad.

Kan du känna som tränare att klubben borde lägga mer pengar på spelare?

– I den förändringsprocess som vi varit i under två år, och fortfarande är kvar i, har vi gjort massa investeringar för det sportsliga. Vi har investerat och fått ut väldigt mycket. Där vi är just nu ska vi landa i det vi implementerat. Vi ska få det att bära frukt och inte bara titta mot horisonten. Nu är vi här och då gör vi det bra.

Förra säsongen slutade Färjestad på första plats i SHL:s grundserie, men föll i semifinalen mot Djurgården.

Läs mer: SHL omsätter 1,9 miljarder – men används pengarna rätt?