Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/ishockey/70-hjarnskakningar-forra-sasongen-skydd-blir-vapen/

Ishockey

70 hjärnskakningar förra säsongen: ”Skydd blir vapen”

Växjös Filip Cederqvist drabbades av hjärnskakningssymptom efter en tackling i förra säsongens kvartsfinalserie mot Luleå. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Förra säsongen var det minst en SHL-spelare i varje omgång som drabbades av en hjärnskakning.

Nu tas en rad olika grepp för att minska det antalet.

– Spelarnas säkerhet är ett högprioriterat område för oss, säger Johan Hemlin, vice vd på Svenska hockeyligan.

Förra säsongen konstaterades 70 fall av hjärnskakning under SHL:s grundserie.

Det ger ett snitt på 1,3 hjärnskakningar per omgång.

Snittet för SDHL, svenska damhockeyligan, är nästan exakt lika högt.

De siffrorna måste minskas. Det är alla överens om, och nu tas krafttag för att minska antalet hjärnskakningar.

– Vår uppgift är framför allt att jobba förbyggande för att hitta lösningar på den stora problematiken med hjärnskakningar inom svensk hockey, säger domaren Morgan Johansson som är ansvarig för projektet ”svensk ishockeys nollvision mot hjärnskakningar”.

Bakom projektet står Svenska ishockeyförbundet, SHL och spelarfacket Sico.

Det var i samband med SHL:s upptaktsträff under tisdagen som Morgan Johansson presenterade förra säsongens statistik över antalet hjärnskakningar i svensk elithockey.

Bortsett från det stora antalet hjärnskakningar i såväl SHL som SDHL var det en annan siffra som stack ut.

I samband med landslagsspel är antalet hjärnskakningar betydligt lägre än i klubblagen. Under den gångna säsongen konstaterades bara två på sammanlagt 139 landskamper för de svenska damerna och herrarna.

– Det är en av de saker som jag kommer att titta extra på den kommande tiden för att se vad det beror på, säger Morgan Johansson.

Till den här säsongen genomförs också en del regeländringar som man hoppas ska ha positiva effekter. Bland annat införs begreppet ”late hit” – som förra säsongen användes i både JVM och VM – där man straffas ifall man tacklar en spelare som precis har spelat i väg pucken.

– Det förslaget kom från oss. En ”late hit” är en sådan där sen och extremt dålig tackling som vi vill ha bort från svensk hockey, säger Morgan Johansson.

Under säsongen kommer man också i samarbete med KTH genomföra en studie på spelarnas hårda axelkåpor.

– I ungefär 65 procent av de hjärnskakningar som vi hade i SHL förra säsongen var axelkåpan inblandad mot huvudet eller ansiktet. Därför vill vi genomföra en studie på dem för att se om vi kan hitta en lösning. De är ju till för att skydda axlarna men uppenbart har de också blivit ett vapen, säger Morgan Johansson.

Man kommer också genomföra en studie som rör de spelare som trots nollvisionen drabbas av en hjärnskakning.

– Under två års tid kommer vi att studera vilka effekterna blir när man kyler ner hjärnan i samband med en misstänkt hjärnskakning, berättar SHL:s vice vd Johan Hemlin.

Det största arbetet som görs handlar dock om att ändra attityder och öka respekten ute på isen.

Den här säsongen kommer tre tidigare SHL-spelare, Pontus Petterström, Johan Andersson och Fredrik Svensson, att hjälpa SHL i det arbetet.

Pontus Petterström, som bland annat spelat i Linköping och Skellefteå, kommer att arbeta nära situationsrummet. Upptäcker Pontus att en spelare vid upprepade tillfällen legat på gränsen till att anmälas till disciplinnämnden kommer han att ta en personlig kontakt med honom.

– Vi tror på den här typen av dialog. Pontus rapporterar till mig, men domarna är inte inblandade. Det är inte så att man hamnar på någon negativ lista, eller får en varning. Men kan vi genom det här förebyggande arbetet stoppa en, två eller tre spelare från att göra något dumt är det värt det, säger Johan Hemlin.

Johan Andersson, som bland annat spelade i Timrå, och Fredrik Svensson med ett förflutet i AIK kommer under säsongen att besöka klubbarna och då framför allt tala med klubbarnas juniorer.

– Ska vi få en varaktig förändring måste vi börja med unga spelare, säger Johan Hemlin.

Läs också: 

Nederlagstippad nykomling fick guldröst 

Quiz: Minns du förra SHL-säsongen?