Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 22:07

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/ishockey/djurgardens-josefine-holmgren-syns-man-inte-sa-finns-man-inte/

Ishockey

Djurgårdens Josefine Holmgren: Syns man inte så finns man inte

Djurgårdens Josefine Holmgrens dröm om att få visa upp sitt tuffa backspel i tv blir verklighet den här säsongen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

I en intervju för ett par år sedan pratade Josefine Holmgren om att drömmen vore att matcherna sänds i tv.

Nu är det verklighet.

– Det är fantastiskt och vi välkomnar tv-avtalet, syns man inte så finns man inte, säger Djurgårdens 26-åriga stjärnback. 

Josefine Holmgren har spelat i damernas högsta liga i över tio år och sett hur ligan utvecklats.

Det nya tv-avtalet, som innebär att samtliga matcher i SDHL tv-produceras, är något hon tidigare bara kunnat drömma om.

– Nu kommer varje match synas, tidigare var det bara några utvalda matcher.

Holmgren vill se fler förändringar.

– Jag skulle vilja tackla, jag är en stor spelare och gillar ett mer fysiskt spel, säger hon inför fredagens seriepremiär mot AIK.

Josefine Holmgren ser tacklingar som en naturlig del av sporten. 

– Det är redan mycket fysisk kontakt även om vi inte får tacklas. Jag ser ingen som helst konstighet att det skulle bli fler skador om man är med på det. Jag har hört att man tog bort det för att det var så stor fysisk skillnad mellan den äldsta och den yngsta spelaren. 

Holmgren menar att domarna kan ha problem att döma matcher i damligan när tacklingar är förbjudna.

– Jag tycker ändå det har varit en helt okej nivå, det är inte så lätt för en domare att komma in och döma damhockey när man mest dömt herrhockey. 

Säsongen som kommer blir Holmgrens tredje i Djurgården. Hon kom från Brynäs men hann inte spela många matcher innan hon blev skadad och var borta från spel i två månader.

– Det satte sig mentalt och fysiskt, det var en bra prövning för mig. Jag ville förbättra den mentala biten för att komma tillbaka bättre än tidigare. Jag får hjälp av en mental coach i Djurgården och har några andra trådar att dra i också, det fungerar jättebra. Man sätter mycket press på sig själv som elitspelare och man vill alltid göra sitt bästa för laget. 

Nu känner hon sig mer avslappnad i både arbetslivet och ishockeyn. 

– Tidigare har jag varit på helspänn hela tiden, det känns väldigt bra att få lite vägledning så att jag kan guida mig själv. Jag sätter press på mig själv och har spelat VM och varit ett tag i landslaget, jag älskar den utmaning som jag fick förra säsongen också.

Hon tillhör de ishockeyspelare som fortfarande jobbar heltid.

– Jag jobbar hundra procent på ett it-företag. Det är viktigt för att tänka bort hockeyn för ett tag och få ny energi. Det krävs väldigt mycket planering, både matlådor och vad man ska hinna med på ett dygn. Men det är inget nytt för mig, jag har jobbat väldigt mycket sedan jag var 14 år och alltid varit en aktiv tjej som gjort många saker. 

Förra säsongen slutade Djurgården sexa i serien och förlorade kvartsfinalserien mot Linköping.

– Får vi ihop alla pusselbitar ska vi ligga i toppen. Vi har fått in både målskyttar, tekniska spelare och bra backar. Vi har ett jämnare lag nu. 

Att premiären mot AIK spelas fredagen den 13:e bekymrar henne inte.

– Det kan inte bli bättre. Jag har aldrig varit skrockfull, det är bara att köra på.

Men lite skrockfull är hon allt.

– Högerskridskon måste alltid slipas om eller knytas till lite extra för att sitta på plats. Det är något jag försöker vänja mig av med. Får man in en vana så sitter det i bakhuvudet. 

På fredag återupprepas proceduren.

– Sedan är det är bara att tuta och köra.

Läs mer:

AIK:s Sabina Küller: Alla underpresterade i nästan varje match 

Alla nyförvärv och förluster i SDHL – Maria Rooth kommenterar lagen