Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:23

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/ishockey/efter-konflikten-damkronornas-hemmaturnering-stalls-in/

Ishockey

I konfliktens spår: Damkronornas hemmaturnering ställs in

Bedrövade spelare under VM då Sverige degraderades. Sedan utbröt en konflikt, som fortfarande pågår, och som nu leder till att hemmaturneringen i Luleå ställs in. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Konflikten mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet fortsätter.

På fredagen kom beskedet att den planerade fyrnationsturneringen i Luleå i november – där bland annat Kanada och USA skulle delta – ställs in.

– Det är både av ekonomiska skäl och av hänsyn till deltagande nationer, säger ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

– Vi kan inte riskera att vi hamnar i ett läge där vi inte har något lag att spela med när det kommer gäster hit, och vi har en arrangör som självklart drar på sig en del omkostnader som vi också måste ta hänsyn till. Det är klart att det hade kostat pengar, som egentligen inte finns, att ställa in turneringen för sent och dessutom hade vårt anseende blivit ännu mer naggat i kanten, fortsätter Boustedt.

Damkronornas och Luleås back Johanna Fällman fick vetskap om förbundets beslut under fredagen samtidigt som hon laddade för säsongspremiären mot Modo.

– Först och främst vill jag poängtera att det är förbundet som har tagit det här beslutet helt och hållet själva. Det är nummer ett, säger Johanna Fällman.

– Min och de andra spelarnas förhoppning var att vi skulle ha hittat en lösning innan vi nådde hit, för det är klart att det inte är önskvärt att ställa in en sådan här viktig turnering.

– Rent personligen är jag naturligtvis väldigt besviken eftersom turneringen skulle ha varit i min hemstad.

I turneringen i Luleå, som skulle ha avgjorts första veckan i november, skulle Damkronorna ha mött världens tre bästa lag USA, Kanada och Finland.

Men nu blir det alltså ingen turnering.

På fredagen meddelade förbundet att de hade tagit beslutet att ställa in turneringen med hänvisning till att förhandlingar fortfarande pågår.

– Vi ställde frågan till Sico (spelarnas intresseorganisation) om det fanns någon chans att spelarna – om förhandlingarna inte är klara innan november – i dag ändå skulle tacka ja till att vara med i turneringen. Men eftersom tjejerna varken kan eller vill ge det beskedet var vi tvungna att ta ett beslut, säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

– Att vi behövde veta det nu har inte med förhandlingen att göra, och är inte ett försök att sätta press på vår motpart. Utan det handlar som sagt i stället om våra relationer med de deltagande nationerna, och med arrangörerna. 

– Lagen som skulle vara med var tvungna att få besked om det blev någon turnering så de kunde köpa sina flygbiljetter och liknande. Egentligen hade USA och Kanada önskat ett besked redan förra veckan, men gick med på att vänta till den här. 

Det här är därmed den andra landslagsturneringen som ställs in. I augusti kom beskedet att Damkronorna inte skulle komma till spel i säsongens första landslagsturnering eftersom samtliga spelare valt att bojkotta landslaget.

Sedan dess har förhandlingar pågått mellan Sico, som representerar spelarna, Svenska ishockeyförbundet och SDHL, svenska damhockeyligan.

Under torsdagen meddelade spelarfacket (Sico) att man valde att nobba Svenska ishockeyförbundets senaste avtalsförslag till Damkronorna. Till SVT sa Klara Stenberg, representant på Sico, att det handlade om att förbundet ville göra ändringar i det avtalsförslag som spelarna lämnade in för två veckor sedan.

Trots det är generalsekreterare Boustedt förhoppningsfull om att parterna ska nå en lösning, och han menar att de är överens om stora delar.

– Alla förhandlingar tar tid, och vi är ju dessutom tre parter i det här, men vi tar steg. Vi har sagt ja till flera av Sicos krav som rör oss i förbundet som till exempel medaljbonus vid VM och OS, ökat inflytande från spelarna när det gäller reseplanering, kläder till förberedelser vid läger och turneringar, säger Tommy Boustedt.

På torsdagskvällen lade SDHL ut ett meddelande på sin hemsida där de skriver att de med hjälp av ekonomiskt stöd från SHL kommer att garantera att spelarna får ekonomisk ersättning för förlorad arbetsförtjänst på samma sätt som förra säsongen. De skriver också att en försäkringslösning ska arbetas fram.

I samma meddelande skrev de också att de hoppades att ett klartecken för turneringen i Luleå snart skulle ges, men så blev det alltså inte.

Om SDHL är beredda att garantera ersättningen och hitta en lösning på försäkringsfrågan, vad är då problemet?

– Det är jättebra om de vill göra det, men då får de ta det med förbundet. Sedan får SIF (Svenska ishockeyförbundet) teckna ett fullständigt landslagsavtal – där alla frågor infattas – med Sico och spelarna, säger Sicos Klara Stenberg.

– Hur SIF och SDHL gör upp vem som ska betala vad spelar egentligen ingen roll för oss, men avtalet som tecknas måste vara mellan spelarna och förbundet. Det blir alldeles för komplicerat om vi ska avtala en del frågor med förbundet, och andra frågor med SDHL.

När fick ni i Sico besked om att turneringen i Luleå ställs in?

– När det kom ut i media, säger Klara Stenberg.