Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 07:06

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/ishockey/rasmus-dahlin-hetast-i-globen-coolt-att-spela-nhl-har-i-sverige/

Ishockey

Rasmus Dahlin hetast i Globen: ”Coolt att spela NHL här i Sverige”

Bild 1 av 2 Rasmus Dahlins Buffalo Sabres möter Tampa Bay Lightning i två matcher i NHL i Globen i veckoslutet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Bild 2 av 2 Rasmus Dahlins klubbor var hett villebråd i Globen.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Han har aldrig spelat match i Globen och när han kliver in på isen på fredag kväll är pressen på honom stor.

Buffalo Sabres coach har haft specialsamtal med Rasmus Dahlin om hur han ska hantera ett fullsatt Globen.

– Det är helt omöjligt att spela sin bästa match varje match, säger 19-åringen inför NHL-mötet med Tampa Bay Lightning.

Det var gott om folk på läktarna när Buffalo Sabres tränade i Globen på torsdagseftermiddagen. Den enda gången det blev ett litet samfällt jubel var när Rasmus Dahlin höll inne pucken i ett anfall, fick försvarare och målvakt att gå åt varsitt håll och snyggt la in pucken i öppet mål.

Efter träningen slet nästan barnen hockeyklubborna ur hans händer. Det var inget snack om vem som var den stora idolen.

Själv tycker Rasmus Dahlin det känns lite konstigt att han redan är en stjärna för dem.

– Att tolvåringar tittar på mig känns konstigt, men det är roligt. Det är coolt att vi spelar NHL här i Sverige. När jag var ung fanns inte möjligheten att se en NHL-match.  

Nu ställs Rasmus Dahlin dessutom mot spelaren som var hans stora idol när han var liten. De möttes på ett sommarläger i Örnsköldsvik när Rasmus Dahlin var tolv år och när han får höra att Tampas stora stjärna Victor Hedman tror att 19-åringen kommer bli världens bästa back, slår han ner blicken en kort stund.

– Han är väl ett av de stora namnen genom tiderna i Sverige. Jag har haft honom som idol och kollade på honom väldigt mycket när jag var liten. Han har en väldigt stor del i min karriär. Han har gjort ett bra jobb i mitt liv, säger Dahlin om Hedman.

Rasmus Dahlin valdes först i draften 2018 och hans rookiesäsong var en succé. Hade inte Elias Pettersson haft en sådan otrolig säsong, hade Dahlin säkert valts till årets rookie.

Han spelade alla 82 matcherna och gjorde 44 poäng. På de 16 matcher som hittills spelats den här säsongen har det blivit elva poäng, ett mål och tio assist. På det ligger den 19-årige backen tvåa i Buffalos interna poängliga.

Buffalos nye coach Ralph Krueger är medveten om de förväntningar och den press som läggs på hans unga backstjärna när matcherna nu spelas i hans hemland.. Därför hade han ett enskilt samtal med den unge svensken innan de åkte till Sverige.

– Han vet vad som väntar honom här med alla förväntningar. Vi pratade om det och han klarar det riktigt bra. Han är spänd på att spela. Han behöver ha roligt de här två matcherna och bara spela sitt spel och göra det enkelt för sig, säger Ralph Krueger.

Själv känner Rasmus Dahlin av förväntningarna, men han tänker inte låta dem styra honom.

– Som vi vet så är det helt omöjligt att spela sin bästa match varje match. Ibland är man helt värdelös där ute och vi snackade mycket om att det gäller att ladda om och inte tänka. Det är 82 matcher per säsong, så det handlar mycket om att ladda om inför nästa match.

Läs mer: Dahlins NHL-uppladdning: kebab och padel