Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/ishockey/sju-skal-att-se-fram-emot-shl-premiaren/

Ishockey

Sju skäl att se fram emot SHL-premiären

Anton Rödin är tillbaka i Brynäs och kommer att vara lagets kapten. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Det är dags att släppa pucken. På lördag är det dags för SHL-premiär.

En alltid lika efterlängtad dag för många hockeysupportrar.

Här är vad som väntar under premiärdagen.

Skellefteå–Oskarshamn: Bortapremiär på hemmais för Alm

Visserligen spelas Oskarshamns historiska första match i högsta serien på bortais, men för lagets back Johan Alm blir det som att komma hem. 

Alm fick, efter förra säsongen, inte förlängt kontrakt med Skellefteå. Nu får han i stället en nyckelroll hos nykomlingarna som på förhand är tippade att bli ett bottenlag.

Frölunda–Brynäs: Fokus på hemvändarna

Här är det två hemvändare som står i centrum. Efter tre säsonger utomlands, i Nordamerika och Schweiz, är 28-årige forwarden Anton Rödin tillbaka i Brynäs som lagets nye kapten.

Frölunda har fått tillbaka 26-årige forwarden Johan Sundström som tillbringat de två senaste säsongerna i ryska ligan KHL.

Leksand–Malmö: Dansk tränare ställs mot danskar

Den här säsongen satsar Malmö danskt. Sex spelare i truppen kommer från andra sidan bron. Fyra av dem – Jesper Jensen Aabo, Jesper Jensen, Nicolai Meyr och Mattias Lassen – är nya för säsongen.

Nykomlingarna Leksand har ingen dansk spelare på isen, däremot hörs danska i båset. Jens Nielsen gör sin tredje säsong som assisterande tränare i Leksand.

Djurgården–Linköping: Lundh har bytt tröja

Senast forwarden Patrik Lundh spelade i SHL hade han på sig Djurgårdens tröja. 

Efter ett år i KHL är han tillbaka i Sverige, men när han på lördag kväll skrinnar ut på Hovets is blir det som gäst och inte som hemmaspelare eftersom han numera spelar i Linköping.

Färjestad–Örebro: Skilda världar längs E18

Det är bara drygt tio E18-mil mellan Karlstad och Örebro, men hockeymässigt är det två skilda världar. I Karlstad drömmer Färjestads supportrar om SM-guld. I Örebro vore en slutspelsplats en framgång.

Inför den här säsongen har det varit en stor spelaromsättning i Örebro. En av dem som har lämnat är backen Linus Arnesson. Han återfinns nu i Färjestad.

Luleå–Växjö: Målvaktskamp i kvartsfinalrepris

I våras slog Luleå ut de då regerande svenska mästarna Växjö redan i kvartsfinalen med 4–1 i matcher.

Nu möts lagen i premiären, och det är två möjliga guldlag som ställs mot varandra. Båda lagen har en väldigt stark målvaktsbesättning. I Luleå kommer Joel Lassinantti den här säsongen backas upp av David Rautio, och i Växjö fortsätter Viktor Fasth att ha Viktor Andrén som utmanare.

Rögle–HV 71: En VM-guldmedaljör har försvunnit – en annan är tillbaka

Inför den här säsongen har HV 71 förlorat en VM-guldmedaljör. Rögle har däremot fått hem en – dessutom en dubbel guldmedaljör.

Backen Mikko Lehtonen blev stor hjälte när Finland överraskande vann VM-guld i våras. Den här säsongen är han tillbaka i Finland och spelar för Jokerit.

Rögles mest prestigefyllda värvning är dubbla VM-guldmedaljören Dennis Everberg.

Quiz: Minns du förra SHL-säsongen? 

Läs mer: Alla nyförvärv och förluster i SHL-lagen