Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/jenny-rissveds-aker-till-vm-utan-forbundskapten/

Sport

Jenny Rissveds åker till VM utan förbundskapten

En rörd Jenny Rissveds vann i världscupen i söndags – första segern i comebacken efter depressionen. Snart väntar VM. Foto: Gian Ehrenzeller/AP

Den olympiska mästarinnan Jenny Rissveds åker till mountainbike-VM med en världscupseger i bagaget och en lång period av depression bakom sig. 

För att inte avvika från rutinerna har hon sitt eget team med sig i stället för förbundspersonal.

– Jag tycker att det är väldigt spännande, det blir en övning i att hålla sig kvar i det som funkar, säger hennes manager Johan Elliot.

Den svenska 25-åringen har gjort en känslofylld comeback i världscupen i sommar, som kulminerade med en världscupseger i söndags

– Det är lätt att säga nu kanske, men jag är inte förvånad. Hon är speciell på alla sätt och vis, säger Johan Elliot. 

Jenny Rissveds började säsongen med att ta det tävling för tävling utan att vilja sätta upp några långsiktiga mål. Hon blev förkyld och fick ställa in sin start i den första världscuptävlingen, i sitt comebacklopp den 31 maj blev hon 33:a. Bara en dryg månad senare var hon med och slogs bland de främsta när hon slutade femma i Andorra.

– Tänk att jag inte ville leva mer för två år sedan och nu kan jag cykla så här fort igen, sade hon då.

Hon bestämde sig för att köra hela säsongen, och då ingick även VM i planerna, säger Johan Elliot.

Förra helgen blev hon trea i Val di Sole, nu har hon också vunnit en tävling, hennes andra världscupseger i karriären efter den som föregick OS-guldet 2016.

Där emellan har hon behandlats för depression och ätstörningar, och när hon nu är tillbaka och tävlar har hon byggt upp ett eget team där hennes hälsa ska sättas främst. Johan Elliot betonar att det är viktigt att hålla fast vid samma plan även efter de fina resultaten.

– Vi är mitt inne i en process. Det är kul att det går så bra. Men det finns ingen anledning att rusa iväg i tankarna för det, säger han.

– Hur det ser ut utifrån är en sak och hur vi i teamet med Jenny i spetsen tacklar det är en sak. Det är klart att läget är annorlunda – hon har chans att vinna. Det är vad det är helt enkelt.

Rissveds är den enda svenska cyklisten som är uttagen till VM i Kanada i månadsskiftet. Efter sitt OS-guld 2016 bojkottade hon VM på grund av en infekterad konflikt mellan svenska cykelförbundet och hennes dåvarande proffslag. Nu är relationen en helt annan.

– Det har hänt en del på cykelförbundet och jag tror att alla är överens om att de framgångar som Jenny skördar vill vi vara en del av, och vi är med och stöttar så mycket vi kan, säger Fredrik Kessiakoff, som är styrelseledamot och ansvarig för mountainbikegruppen.

Förbundet har just nu ingen förbundskapten, och har utlyst tjänsten för andra gången. 

Fredrik Kessiakoff, själv före detta proffs både i mountainbike och på landsväg, tror att det är viktigt för elitåkare i en tuff proffsvärld utomlands att ha en förbundskapten att alltid kunna vända sig till, även med tanke på det som Jenny Rissveds gått igenom. Han har nu varit delaktig i att stöpa om förbundets organisation kring mountainbike, där en strategi- och utvecklingsgrupp bildats som ska stötta förbundskaptenen. 

– Jag är rätt säker på att någon kommer att presenteras inte allt för långt bort i tiden, säger Fredrik Kessiakoff, som inte stänger dörren för att själv kunna tänka sig jobbet.

Nästa sommar är det OS igen. Utöver Jenny Rissveds eget team kommer även Sveriges olympiska kommitté (SOK) hjälpa till med en kock under VM. Rissveds har funnits kvar i SOK:s program under hela sjukdomstiden och bland annat fått hjälp med läkare, säger Anders Wiggerud som är ansvarig sportchef. 

– Det var viktigt i ett tidigt läge att göra klart att vi inte har någon press på att hon ska komma tillbaka snabbt och göra resultat. Jag vet vad hon kan och vad hon har kapacitet till, säger han.