Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/johan-esk-fragan-ar-vad-hammarby-ska-gora-med-zlatan/

Sport

Johan Esk: Frågan är vad Hammarby ska göra med Zlatan

Zlatan Ibrahimovic blev i veckan delägare i Hammarby. Foto: hammarbyfotboll.se

Ibrahimovic Zlatanerade Sverige i veckan. Han tog världen till svensk fotboll och han visade samtidigt en kunskapsbrist om sitt hemland.

Han visade också på idrottens kraft som konstform. 

Det började med ett mess från frun när jag var på väg till morgonfikat vid åttatiden och fortsatte hela vägen till Debasers födelsedagsfest för en skivaffär sent på kvällen.

Däremellan var det Zlatan, Zlatan, överallt och från alla: Zlatan Ibrahimovic.

Fikagänget på Stora Essingen, alla på jobbet, kompisar i mobilen, varenda mediekanal, till och med mamma pratade om Zlatan.

Den sista onsdagen i november 2019 visade Zlatan Ibrahimovic att han fortfarande har en kraft som ingen annan. Ingen annan, inte ens Greta Thunberg, kan få så många i Sverige att samtidigt prata om en person.

Kraften att Zlatanera landet finns kvar. 

Alla känslor som hans delägarskap i Hammarby skapade visade också kraften i idrotten som konstform. Ingen bok, låt, tavla, pjäs eller film kan dra upp så mycket engagemang eller få folk att bete sig som de gjort sedan nyheten kom.

I Bajen-land har nya delägaren skapat nyfikenhet, upprymdhet, osäkerhet och en del skadeglädje. I Malmö har hjärtan slitits ut, broar bränts och besvikelse, sorg och hat väckts. 

Det finns andra som betytt mycket mer för Malmö FF men Zlatan har varit klubbens och stadens ambassadör i världen. Med sin kaxighet har han varit symbol och språkrör för det malmöitiska i Sverige och någonstans har alltid drömmen funnits om att han en dag ska komma hem. Kanske inte för att spela men för att på något sätt sprida sin magi över klubben och lyfta den.

Det har inte spelat någon roll hur länge eller lite han spelat för Malmö FF. Fansen har sett Zlatan som sin men Zlatan äger ingen. 

Så han valde Hammarby. Det nya svenska hotet Hammarby. För fem år sedan hade MFF-fansen mest skrattat åt det hela som ett stollepro. Nu är det slutet på en kärlekshistoria som skulle vara evig.

Ägandeskap och procentsatser och pengar, till och med bilden. Sånt går att ta.

Det är orden som sårar. Det är de som träffar rakt in i känslornas nervcentrum.

Landslagsbacken och MFF-supportern Pontus Jansson sade i Aftonbladet:

”Det är hans uttalanden som svider mest i mina öron och även i andras. Att han ska göra Hammarby störst i Skandinavien och de sakerna.”

Även andra citat om Hammarby svider hårt.

”De hade lite otur nu i år, de kunde ha vunnit serien.”

Det kunde verkligen Malmö FF också.

”Jag följde slutet av allsvenskan även om allt var hemligt med Hammarby… Jag har försökt att följa Hammarby så mycket det går.”

Zlatan dyrkades i Malmö när statyn invigdes under slutet av allsvenskan. MFF-fansen blir nu den bedragne som inser att den älskade redan under sommarens soliga semester var hos en annan i tankarna. 

Att Zlatan Ibrahimovic kan tänka och säga så här är inte konstigt. Hans fotboll har aldrig varit lagsupporterns. Redan som liten fanns hans starka band mer till stora spelare, det var den nivån han skulle till.

Han har haft fotbollen som kall, yrke, biljett till en unik klassresa, som en plats att utöva sitt konstnärsskap och som affärsplattform.

Att han kan hylla Hammarbys publik och säga att ”det här har inget med MFF att göra” utan att förstå vilka knappar han trycker på är inte heller så konstigt som det verkar.

Det var länge sedan han lämnade Sverige.

Han har helt missat den känslokraft som ligger bakom framgångsvågen herrallsvenskan surfar på.

Det är en sån sak som inte går att läsa sig till från ett annat land. Det är exempel på sånt som präglar surret i vardagen. I affärer, i bussar och taxibilar och för Zlatans del - i omklädningsrum och affärsmöten. Det är en stämning som måste upplevas på plats.

Det var precis så det var när Erik Hamrén tillträdde som förbundskapten. Det spelade ingen roll att han bott så nära som i Danmark och Norge. Under de fem åren hemifrån hade Sverige förvandlats till ett fotbollsland där allt som rörde Zlatan Ibrahimovic var på breaking news-nivå.

När Hamrén släppte sin första landslagstrupp och Zlatan saknades var det en nyhetsbomb Hamrén inte såg komma.

Zlatan har länge varit Sveriges man i (fotbolls)världen. Nu har han tagit fotbollsvärlden till Sverige när han gått in i en klubb han tidigare inte haft band till.

Med den affären bekräftas bilden av att Sverige håller på att bli som alla andra fotbollsnationer. Pengarnas betydelse blir ännu större. I år drog de stora städerna ifrån i herrallsvenskan och inget tyder på utvecklingen ändras.

Samtidigt håller Hammarby på att bli en klubb som alla andra. Klubbens identitet har mycket byggt på stoltheten i att kunna vara flest när man långt ifrån varit bäst.

Nu vill både fans och ledning och spelare mer än så. Med det kommer andra krav och kanske en annan självbild.

Något som märktes i kommentarerna från ledargänget som åkte till LA med en massa frågor och kom hem med en Zlatan-signatur var att de också zlatanerats. De hade bländats av hans unika stjärnglans. Precis som alla andra.

Mycket snack har handlat om vad Zlatan Ibrahimovic vill och ska göra med Hammarby. Som om klubben skulle vara i kris. Med tanke på att Hammarby nu har ordnad ekonomi och organisation och samtidigt stora ambitioner att växa är det istället läge att ställa frågan:

Vad ska Hammarby göra med Zlatan?   

Läs mer: Bajen fans ordförande: Jag är defensivt positiv