Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-26 16:08

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/live-2030-folj-sveriges-odesmatch-i-handbolls-em/

Sport

Thurin bakom vändningen när Sverige tog sig vidare

Skövdes högernia Jack Thurin imponerade i sin EM-debut. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Han mästerskapsdebuterade, han gjorde mål och han vände matchen. Jack Thurin bidrog starkt till att Sverige vann mot Polen med 28–26. Men de svenska skadorna oroar inför huvudronden i handbolls-EM.

Sverige var i underläge med tre mål av måstematchen mot Polen. Då klev 20-årige mästerskapsdebutanten Jack Thurin in på planen och visade varför han är ett högst gångbart alternativ till skadade Albin Lagergren.

Han stal bollar, han lossade sitt tunga vänsterskott och hastigt och lustigt var Sverige i ledning med två mål.

– Det var en väldig lättnad när första skottet satt och det kändes jättekul. Man är inte riktigt van vid att gå in och spela inför 11.000 åskådare, sade Thurin.

Andreas Palicka gjorde en del fina räddningar, som höll kvar Sverige i matchen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inför ett fullsatt Scandinavium lyckades Sverige efter en jämn tillställning, där Sverige gick ifrån i mitten på andra halvlek, men Polen kom tillbaka igen blev det till slut Thurin som satte sitt andra och Sveriges sista mål för kvällen.

– Jag borde ha skjutit lite mer och jag borde kanske ha få till lite mer kantutspel, men annars tyckte jag att det kändes bra för egen del, sade Thurin, som nu ser fram mot andraronden i Malmö.

Bandaget som han hade runt högerfoten efter matchen ska inte innebära några problem.

– Det är en sådan där efter-matchen-grej, sade Thurin lugnande.

Efter Sloveniens seger mot Schweiz hade Sverige inte längre någon chans att få med sig två viktiga poäng till andraronden i Malmö, dit dock avancemanget var i stort sett klart på förhand.

Sverige hade råd att förlora med tio mål och ändå gå vidare.

Förbundskapten Kristján Andrésson, som i måndags tvingades konstatera att nyckelspelare Albin Lagergren måste vila på nytt, fick efter tisdagsmorgonen återbud från Jesper Nielsen.

Philip Henningsson kom in i hans ställe när Sverige skulle försöka komma tillbaka till det anfallsspelet som inte fungerade mot Slovenien men var framgångsrikt i premiären mot Schweiz.

Polen inledde starkt. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det började trögt och slarvigt.

Polen verkade ha studerat Ljubomir Vranjes, Sloveniens svenske förbundskapten, och hans sätt att handskas med det allsvenska anfallsspelet. Sverige körde fast gång på och bjöd dessutom på alltför många tekniska misstag.

Polen kunde gå fram till tremålsledning, 10–7. Då tog Andrésson timeout och bytte in Thurin, som ersatte skadade Albin Lagergren.

Och vilket lyckat byte det blev.

20-åringen från Skövde stal bollar, satte sitt första tävlingsmål i landslaget med sitt tunga vänsterskott och var tillsammans med Andreas Palickas många räddningar en starkt bidragande orsak till att Sverige kunde göra fem raka mål och gå till ledningen.

I halvtid var hemmalaget i ledning med 14–13.

Med Thurin i laget fick Sverige ett vänsterhänt alternativ på högerpositionen, vilket ger ökad variation i anfallsspelet, men när andra halvlek började valde Andrésson på nytt Linus Arnesson på högernio, som hade en dålig dag på jobbet.

Jim Gottfridsson gjorde fem mål mot Polen, men tvingades i andra halvan bryta matchen. Foto: Bildbyrån

Sverige hade svårt att få stopp på den spänstige Szymon Sicko, som såg till att Polen kunde hålla jämna steg efter paus. Andrésson bytte in Mikael Appelgren i målet och så kunde Sverige rycka till sig en liten ledning med kvarten kvar att spela.

Daniel Pettersson och Kim Ekdahl Du Rietz började hitta rätt med sitt skytte samtidigt som polackerna, utan seger i turneringen, tröttnade allt mer. Samtidigt blev det oro i det svenska lägret när Jim Gottfridsson haltade av och fick vård på avbytarbänken. Lagkaptenen spelade inte sista kvarten, men Sverige kunde trots det hålla ifrån till seger.

Läs mer: Nielsen fruktar att EM är över – Gottfridsson hoppfull 

Läs mer: Revolution inom handbollen när klistret förbjuds