Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/lundquist-laddar-om-pa-hemmaplan-infor-os-kvalet/

Sport

Lundquist laddar om på hemmaplan inför OS-kvalet

Klara Lundquist tillsammans med lagkamraten Elin Ljunggren. Foto: Mickan Palmqvist

Om en knapp månad avgörs OS-kvalet i basket för damer. Sverige har en gyllene chans att för första gången någonsin ta sig till OS. Det handlar om att ha Kanada eller Belgien bakom sig i kvalets fyrlagsgrupp för att nå Tokyo till sommaren.

– Det gäller att vi spelar den absolut bästa basket vi kan, säger nyligen hemflyttade guarden Klara Lundquist.

Japan är som värdnation direktkvalificerat till sommarspelen i Tokyo. Det gäller även USA, i kraft av att vara regerande världsmästare. 

Sedan gör 14 nationer upp om de tio OS-platser som återstår att fylla. Ett kval som delats upp i fyra grupper, och där såväl Japan som USA deltar.

Sverige har lottats i samma kvalgrupp som Japan, vilket innebär att fokus ligger på att slå ut Kanada eller Belgien.

Ingen lätt uppgift. Kanada är rankat fyra i världen, Belgien är nia, Sverige på plats 22.

Att Sverige över huvud taget säkrade kvalspel hänger ihop med den historiskt starka insatsen i årets EM-slutspel, då man slutade sexa sedan Ryssland besegrats i placeringsmatchen.

Som en första uppladdning gick Sverige in i kvalet inför EM 2021 med matcher mot Israel och Montenegro i november, och vann båda.

– Utifrån de förutsättningar vi hade, med ny förbundskapten (Marco Crespi), nya coacher och bara tre dagars förberedelser, tycker jag vi spelade väldigt bra, säger guarden Klara Lundquist.

– Sedan kanske det inte fungerade så bra för mig, men det är så det är ibland, ingenting att gräma sig över.

20-åriga Lundquist lämnade nyligen franska Montpellier och flyttade hem, till Alvik. Övriga spelar sin ligabasket i Lettland, Frankrike, Turkiet, Slovakien, Spanien och Kina.

Klara Lundquist är optimistisk inför stundande OS-kval. Foto: Mickan Palmqvist

EM-kvalet är utdraget över ett år, OS-kvalet sprängs in i landslagsprogrammet. Hur ser du på det?

– Det blir väldigt roligt. Vi möter tre riktigt bra lag i OS-kvalet. Det kommer att bli jättetufft. Men hela laget har OS som en dröm. Det gäller att vi får ihop det ännu mer, spelar den absolut bästa basket vi kan spela.

Om man har EM-kvalmatcherna i november som måttstock, vilka detaljer är det ni måste slipa på?

– Det handlar väl om att bli mer samspelta i de nya spelsätten, både i anfall och försvar. 

Vad har Marco Crespi ändrat på?

– Han är väldigt bestämd, och passionerad. Han får med laget på ett annat sätt än jag upplevt tidigare. Och han har en bra relation till alla spelarna, vilket hjälper till att bygga en bra lagkemi. 

Hur mycket kommer ni att hinna träna tillsammans innan OS-kvalet?

– Vi kommer ju från olika håll i Europa, så det kanske blir lite ont om tid. Det handlar ju om när vi spelar våra sista matcher i klubblagen. Men jag kan tänka mig att vi samlas ungefär en vecka innan. Det blir tufft. Men man får gå på det man har.

Nya coachen tycker att alla ska ha lika mycket plats, att alla är lika viktiga.

Japan deltar trots att de redan är klara för OS. Men de andra två, Kanada och Belgien, har du någon reflektion på dem som motståndare?

– Jag har inte mött något av lagen. Men jag skulle nog säga att jag ändå har ganska bra koll på det belgiska laget. Några av dem spelar i den franska ligan, några i Ryssland. Det är toppnivå på alla spelare. 

– Om Kanada vet jag bara att de är väldigt bra, de var ju i första seedningsgrupp i lottningen. 

– Men vi kan också komma upp på den här nivån, och slå de här lagen.

Ser man på fotbollslandslaget så har Janne Andersson skapat ett LAG sedan han tillträdde. Kan man se ett liknande mönster här?

– Jo, det tycker jag. Speciellt med den nya coachen. Han tycker att alla ska ha lika mycket plats, oavsett om man spelar mycket eller inte. Man har sin roll i laget, och alla är lika viktiga. 

– Så det tycker jag att han är väldigt bra på att poängtera, att det är laget som ska göra det.

Klara Lundquist bröt kontraktet med franska Montpellier. Och flyttade hem, till Alvik. Foto: Mickan Palmqvist.

Du lämnade Alvik inför förra säsongen, spelade en säsong i Telge Basket, och flyttade sedan till Montpellier. Hur har din utveckling varit under den här perioden?

– Året i Telge var jättebra på så sätt att vi spelade i Euro Cup. Jag hade en stor roll i laget och fick då även en stor roll i Europaspelet. Det var väldigt utvecklande för mig. 

– Sedan kom jag till Frankrike, och det var också en bra erfarenhet. Det var hård och bra träning, som jag tror har utvecklat mig ganska mycket. Samtidigt som vi mött väldigt bra lag, både i franska ligan och i Euro League. 

– Vi får ju se nu när jag kommer tillbaka i Alvik. Men det känns som jag blivit smartare i hur man tänker kring spelet.

Har du fortfarande kontrakt med Montpellier och är hemma på lån?

– Nej, jag bröt kontraktet. Egentligen stämde allt bra, det var upplagt för en perfekt plats att vara på som proffs. Det var jättebra med laget, med coacherna, staden. Allt var jättebra, förutom att jag kände att det inte riktigt var min grej just nu. 

– Det kanske var lite för tidigt för mig att åka ut, jag vet inte. Jag får ta det lite som det kommer. Jag kanske känner mig mer redo om något år, eller om några år. 

– Visst, det hade varit bra att stanna i Montpellier och köra på. Men jag kände att jag mår bäst av att vara här hemma i Sverige och spela. 

Hur ska det gå att smälta in i Alvik? Det är lite nya ansikten sedan du var i klubben senast.

– Det ska bli roligt. Sedan jag var här har de med centern Janel McCarville fått mer spets på den positionen. Hon är jätteduktig. Man har även fått in andra spelare, så det känns som ett bredare lag än när jag var här tidigare. Så jag tror att vi kan gå längre än tidigare.

– Jag tycker vi ska vara med och fajtas om guldet.