Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/mutanklagade-friidrottsbasen-infor-ratta/

Sport

Rättegång mot mutanklagade friidrottsbasen skjuts upp

Tidigare friidrottsbasen Lamine Diack ställs inför rätta. Foto: Greg Baker/AFP

Drygt fem år efter att den ryska dopningsskandalen avslöjades skulle den förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet – Lamine Diack – ställas inför rätta för mutbrott, trolöshet och penningtvätt.

Men rättegången skjuts upp med ett halvår. Domstolen i Paris säger att mer tid behövs för att utreda vittnesmålen från 86-åringen och hans son Papa Massata Diack.

TT Text

Senegalesen var ordförande i IAAF (som numera heter World Athetics) mellan 1999 och 2015.

Enligt åtalet fick Diack motsvarande drygt 14 miljoner kronor från Ryssland som han använde till Macky Salls presidentkampanj i Senegal 2012, som Sall vann. I utbyte ska Diack ha sett till att dölja dopning av 23 ryska friidrottare inför OS i London 2012 och VM i Moskva 2013.

Diack har nekat till anklagelserna.

Avslöjandet om dopning inom rysk friidrott, och Lamine Diacks inblandning för att dölja dopningen, var startskottet på den omfattande ryska dopningshärvan.

Det var i december 2014 som omfattande dopning inom rysk friidrott avslöjades. Internationella antidopningsorganisationen Wada startade en utredning som ledde till att Diack greps i november 2015. Samtidigt stängdes det ryska friidrottsförbundet av.

Det internationella friidrottsförbundet har fortfarande inte släppt in det ryska förbundet i gemenskapen. Ryska friidrottare tillåts enbart tävla internationellt om de kan garantera att de inte är dopade och enbart under neutral flagg.

Franska åklagare säger till nyhetsbyrån AFP att förutom dopningsdöljandet ska det ha funnits en överenskommelse mellan Diack och Ryssland för att underlätta för förhandlingarna för ryska sponsorer och tv-bolag inför VM i Moskva 2013.

Att rättegången hålls i Frankrike beror på att penningtvätt ska ha skett där.

Även Diacks juridiske rådgivare Habib Cissé och IAAF:s tidigare antidopningschef Gabriel Dolle står åtalade för att ha agerat mellanhänder och för att ha tagit emot mutor. De franska åklagarna anklagar även Lamine Diacks son Papa Massata Diack (som varit konsult åt IAAF) som man anser ha haft en central roll i korruptionshärvan. Papa Massata Diack kommer dock inte att vara med på rättegången eftersom Senegal inte gått med på att lämna ut honom till Frankrike. Han har förhörts i Senegal.

Även förra ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, och tränaren Alexej Melnikov är åtalade men kommer inte att medverka i Paris-rättegången. En internationell arresteringsorder har utfärdats för dem.

Wadas utredning visade att det inte enbart var i friidrotten som dopningen fanns i Ryssland, utan att dopningen var omfattande och statsstödd inom rysk idrott. Avslöjandena handlande bland annat om dopning under OS i Sotji 2014.

Läs mer:

Ryssland stängs av från OS och VM 

Wadachefen: Ryssland missade chansen att återfå sin trovärdighet