Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 20:30

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/nilsson-varnar-for-portugal-svara-stora-och-harda/

Sport

Nilsson varnar för Portugal: ”Svåra, stora och hårda”

Sveriges mittsexa Andreas Nilsson varnar för nästa motståndare i handbolls-EM: Portugal. Foto: Johan Nilsson/TT

Portugal nästa för Sverige och linjejätten Andreas Nilsson varnar för en handbollsnation som snabbt vuxit sig stark.

– De blir sjukt svåra, stora och hårda att möta, säger han.

EM-truppen kom med tåget till Malmö på onsdagen. För trelleborgaren Andreas Nilsson är det nästan hemma, fast sedan många år tillbaka är det Ungern som gäller och storklubben Veszprém.

– Både jag och min familj trivs jättebra där nere, så vi kör på bara, säger han.

Andreas Nilsson tackade nej till det förra EM-slutspelet i Kroatien för två år sedan, då han precis blivit pappa. Nu är han tillbaka och gör sitt bästa för att sy ihop familjelivet under mästerskapet på hemmaplan.

– Vi har både haft träffar och kvällar med familjen, sedan har du din egentid också. Antingen får din familj komma hit, eller så åker du till dem, så det finns tid till dem också, säger han.

Men just nu är det fullt fokus på mellanrundan i EM som för svensk del drar i gång på fredagen med match mot skrällaget Portugal, som slog Frankrike i sin premiär och tog sig till avgörandet i Malmö som tvåa i sin grupp efter Norge.

Andreas Nilsson har mött såväl Porto som Benfica och Sporting Lissabon i det europeiska cupspelet med Veszprém och är egentligen inte förvånad över portugisernas framfart i EM.

– Det är en handbollsnation som vuxit under senare år och blivit mycket bättre. De drar till sig ganska rutinerade tränare i klubblagen som utvecklar handbollen. De blir sjukt svåra att möta, de är väldigt fysiskt redo också, stora och hårda att möta.

EM har utökats med fler lag, samtidigt är bilden att konkurrensen blivit tuffare med vassa uppstickare som Portugal och Slovenien och med tunga favoritfall som Frankrike.

– Det kommer fler och fler lag som utmanar i toppen. Portugal har ju kommit som en raket, både klubblag och i landslagssammanhang. Slovenien har varit på uppgång ett tag och tog ju medalj (brons) på VM för tre år sedan.

Och det är bra för handbollen?

– Såklart. Ju fler länder som kommer och får fart på intresset, desto bättre, för då växer vår sport också. Det är positivt.

Men är det bra för Sverige? Det återstår att se när EM nu går in i nästa fas med kamp om semifinalplatserna.

– Vi behöver hitta ett bättre flow och steppa upp vårt spel ganska rejält också om vi ska ha en chans, konstaterar Andreas Nilsson.

– Såklart att vi är besvikna över att vi inte spelat bättre, samtidigt fick vi en del skador som ställt till det för oss. Vi har inte fått ihop laget riktigt och fick inga poäng med oss, men nu är vi här och det första målet var ju att ta sig till mellanrundan. Vi har trots allt vunnit två av tre matcher, så det är inte fullständig katastrof.

Läs mer: Här är Sveriges utmanare i mellanrundan