Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:57

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/polisen-mobiliserar-infor-helgens-davis-cup/

Sport

Polisen mobiliserar inför helgens Davis Cup

I Malmö 2009 hölls en Stoppa Matchen-demonstration inför Sveriges Davis Cup-möte med Israel. Nu ska länderna mötas igen – i Stockholm. Foto: Johan Nilsson / TT

Svensk Davis Cup-tennis och protester är ett tema som återkommit genom åren. Och när Sverige i helgen möter Israel i Kungliga Tennishallen har Stockholmspolisen beredskap för demonstrationer.

– Vi har en uttagen resurs, men vi går aldrig in på numerären, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

– Men vi ser inga farhågor i nuläget. Och vad jag känner till finns heller inga tillståndsansökningar för demonstrationer.

Lars Byström var på plats senast Sverige möte Israel i Davis Cup, i Malmö för tio år sedan.

– Då var det väldigt stökigt, konstaterar han.

Det som möjligen kan ge anledning till demonstrationer den här gången är det utspel som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gjorde på tisdagskvällen, under ett valmöte i Tel Aviv, då han förklarade att Israel kommer att annektera Jordandalen och norra Döda Havsstranden.

Ayman Odeh, ledare för de israeliska arabernas parti, sade i en kommentar:

”Det är modellen på väg mot apartheid: att göra Israels araber till andra klassens medborgare, att rycka loss de delar av Västbanken som skulle blivit den palestinska staten.”

Demonstrationer kopplade till Davis Cup-matcher är ingen ny företeelse. Händelserna i Båstad 1968, mer kända som Båstadskravallerna, var första gången svensk tennis hamnade i ett politiskt fokus.

Sverige skulle möta Rhodesia, och matchen blev upprinnelsen till den mest våldsamma konfrontationen mellan svensk polis och demonstranter under 1960-talet.

Demonstranter i Båstad 1968. Sverige skulle möta Rhodesia men matchen fick flyttas till neutral mark efter att protestaktionen urartat. Foto: Lars Westman

Demonstranterna lyckades ta sig in genom grindarna till stadion. Och protestaktionen urartade. 

Kravallerna innebar att matchen stoppades, och flyttades till Bandol på franska rivieran.

Rhodesia hade knappt tre år tidigare utropat sin självständighet från Storbritannien, och leddes av en apartheidregim under ledning av Ian Smith, vilket var den direkta orsaken till demonstrationerna mot Davis Cup-mötet med Rhodesia.

Från 1972 förde olika svarta gerillarörelser en kamp mot regimen i Rhodesia, med kommunistiska Zanu, lett av Robert Mugabe, som dominerande faktor.

Men det var först 1980 som Rhodesia, efter påtryckningar från Storbritannien, Sydafrika och Sovjetunionen, omvandlades till republiken Zimbabwe. Mugabe satt vid makten från självständigheten 1980 fram till 2017, då han avsattes, efter att ha omvandlat Zimbabwe till en av världens fattigaste länder. Mugabe dog för en vecka sedan, 95 år gammal.

Historien upprepades hösten 1975. Sverige skulle möta Chile i semifinal i Davis Cup. Båstad invaderades av demonstranter, poliser och journalister. 

Hoola Bandoola Band, skivomslag från 1975.

Militärkuppen i Chile två år tidigare, då presidenten, vänsterledaren Salvador Allende, störtats av en militärjunta, ledd av general Augusto Pinochet, hade skapat en internationell protestvåg. Militärkuppen följdes av en utrensning där Nationalstadion i Santiago de Chile förvandlades till provisoriskt fängelse, där som mest 20.000 män och kvinnor var internerade.

Svenska politiska falanger mobiliserade inför Davis Cup-matchen. Omkring 6.000 demonstranter samlades i Båstad, med uppsåtet att stoppa matchen. Proggbandet Hoola Bandoola Band, med Mikael Wiehe och Björn Afzelius som förgrundsfigurer, släppte en singel med titeln ”Stoppa Matchen!”.

Men polisen hade, till skillnad från händelserna 1968, mobiliserat. Totalt 1.200 poliser var på plats.

De närboende försågs med passerkort för att ta sig fram. Demonstranterna stannade vid Malens Torg, en bra bit från centercourten. Slagorden ljöd, men matchen kunde genomföras. Sverige vann med 4–1, och besegrade sedan Tjeckoslovakien i finalen.

2009 hamnade svensk Davis Cup åter i fokus. Sverige skulle möta Israel i Baltiska Hallen i Malmö. I syfte att protestera mot Israels agerande under Gaza-kriget några månader tidigare anordnades en kampanj och demonstration under rubriken ”Stoppa Matchen”, med Vänsterpartiets Malmöpolitiker Ann-Sofie Jakobsson som talesperson.

Stoppa Matchen-demonstrationen mot Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel urartade i kravaller i Malmö 2009. Foto: Johan Nilsson/TT

Omkring 6.000 demonstranter samlades, några svartklädda, maskerade våldsverkare sökte konflikt med polisen. Viss skadegörelse skedde i närheten av Baltiska Hallen.

Nio personer greps, 16 blev omhändertagna, och nära 100 personer transporterades bort från Malmö.

Men matchen stoppades inte, utan spelades inför tomma läktare, efter beslut från fritidsnämnden i Malmö, där S och V hade en rösts övervikt. Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu förklarade dessutom att han ansåg att matchen skulle bojkottas.

Spel inför tomma läktare innebar i förlängningen att både Svenska tennisförbundet och Malmö stad bötfälldes av det internationella tennisförbundet (ITF) för uteblivna publikintäkter.

Nu skriver vi 2019, och Sverige ska på nytt möta Israel i Davis Cup. Båstad var ett alternativ som spelort. Men Svenska tennisförbundet valde Stockholm.

– Vi har vägt samman de sportsliga förutsättningarna, ekonomi, anläggning, tillgänglighet och säkerhet, förklarar förbundets generalsekreterare Christer Sjöö.

Läs mer:

Ymer missar Davis Cup: ”Suger för hela laget” 

DN Åsikt: ”Stoppa Davis Cup-matchen mot Israel”