Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/puman-tavlar-i-sm-men-siktet-installt-pa-os-plats/

Sport

Puman tävlar i SM – men siktet inställt på OS-plats

Hannes Puman under SM i klättring 2016. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

På lördag avgörs SM i klättringsdisciplinen boulder. 

En inte allt för viktig tävling för Hannes Puman – som i stället har siktet tydligt inställt på att nå OS i Tokyo nästa år.

– Om det blir så vore det optimalt, att verkligen utvecklas och bli så bra man bara kan bli, säger Puman.

I OS 2020 finns klättring för första gången med på OS-programmet och på lördag avgörs SM i disciplinen boulder, som bygger på att den som tävlar ska ta sig upp för en vägg som är ungefär fyra meter hög med olika hinder.

En av deltagare i SM är Hannes Puman, som har siktet inställt på en OS-plats i Tokyo.

– SM är väl egentligen den minst viktiga tävlingen på hela säsongen. Jag är mitt i en träningsperiod så jag har inte förberett mig alls, säger han. 

Till OS kvalificerar sig 20 klättrare på herrsidan och 20 på damsidan. Vilka det blir avgörs i mångt och mycket av slutställningen i världscupen, där en topp 20-placering totalt ger en plats i kvaltävlingen i franska Toulouse. 

Pumans säsong har dock inte varit optimal och med tre världscuptävlingar kvar, som avgörs i höst, ligger han på 46:e plats totalt. 

Att få vara med i OS är dock ett tydligt mål för Puman – framför allt för att få inspiration till att kunna satsa helhjärtat på klättringen. 

– Jag är student och har pluggat de senaste åren. Jag har inte varit en atlet på heltid som kunnat fokusera allt på tävling och träning. Men OS gör att det finns större chans att bli mer professionell i hur man tränar. Om det blir så vore det optimalt, att verkligen utvecklas och bli så bra man bara kan bli, säger han.

Om Puman skulle misslyckas att ta sig till kvaltävlingen i Toulouse finns en sista chans att ta sig till OS via EM som avgörs i vår.

Läs mer: Svenskt hopp i nya OS-grenen: ”Alltså det är ju inte en sport egentligen”