Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/sporten-leder-synskadade-mot-ett-sjalvstandigt-liv/

Sport

Sporten leder synskadade mot ett självständigt liv

Idrotten hjälper synskadade till ett mer aktivt och självständigt liv. För bronsmedaljörerna från ungdoms-VM i goalball är det knytskor som gäller. Äventyret i Australien gav mersmak och nu hoppas de på Paralympics i Tokyo nästa sommar.

Utanför träningslokalen på det gamla kasernområdet på Kviberg i Göteborg står skorna prydligt på rad. Knytskor. Kardborrknäppning är förbjuden. Det är order från landslagsledningen.

Spelar man i goalballandslaget ska man kunna knyta sina skor själv, även om man har mindre än tio procents syn.

15-årige Felix Rosvall ser sämre än så. Han föddes helt blind på sitt högra öga. Synen på det vänstra blir sakta sämre och ligger nu någonstans strax över två procent.

– Upplysta miljöer inomhus är inga problem, så länge inte någon glömt att ställa in dammsugaren förstås. Och glasdörrar är vår värsta fiende, säger han och landslagskamraterna Olof Ryberg och Oscar Alverstedt nickar instämmande.

Glädje i omklädningsrummet efter bronsmatchen. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

De är alla nyblivna bronsmedaljörer från ungdoms-VM i Australien.

Goalball spelas på en plan stor som en volleybollplan med tre spelare i vartdera laget och går ut på att skjuta bollen förbi motståndarna och in i det nio meter breda och 1,30 meter höga målet. Fasttejpade linjer gör att spelarna kan orientera sig med känsel. Genom en pingla i bollen och med hörselns hjälp försöker motståndarna bedöma var den kommer.

Medaljen i Australien bärgades efter en dramatisk bronsmatch mot Polen, där svenskarna hamnade i underläge 3–7 i halvtid och chanserna att komma hem till Sverige med en efterlängtad medalj såg rätt skrala ut.

– Att göra fem mål och samtidigt inte släppa in något, det är svårt, säger Oscar.

Svenskarna gjorde en grym andra halvlek och lyckades kvittera till 8–8, men polackerna gick ifrån igen till 11–8, varpå blågult slängde in en växel till, gjorde fyra raka mål och vann med 12–11.

– Otroligt att vi lyckades vända matchen. För mig som debuterade i VM och tog brons var det en fantastisk upplevelse, säger Felix, turneringens yngste deltagare.

Även om man inte kan se den vita fasaden på operahuset i Sydney kan man utforska den med händerna. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Han njuter av framgången och av att hålla på med goalball, som är unik för parasporten. Idrotten har gett honom möjlighet till ett mer aktivt liv och till att uppleva nya miljöer. Även om man inte kan se den vita fasaden på operahuset i Sydney kan man utforska den med händerna. Sporten skapar också kontakter med andra syndskadade över hela världen.

VM-bronset hade inte blivit verklighet utan en Olof Ryberg i toppform. Sju av hans 30-tal fullträffar, som gav en andraplats i VM:s skytteliga, kom i bronsmatchen. Det anmärkningsvärda är att han gjorde fyra av dem med vänstern, som inte är hans bästa hand.

Olof använder sig ofta av ett så kallat offshot.

– Normalt när man skjuter rör man sig i samma riktning som bollen, men kan man röra sig åt ett håll och bollen åt ett annat skapar man en väldig förvirring eftersom motståndaren lyssnar på stegisättningen och bollens rörelse, förklarar han.

De tar trappan ner från balkongen där vi sitter och pratar och går in på planen för att visa hur det går till. Vid dagens träning deltar även Hugo Axel och Houran Hyldgaard.

Göteborgsgänget i ungdomslandslaget tränar i Pjäshallen i Kviberg. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

De svarta skyddsglasögonen, som gör att inget ljus slipper igenom och allting blir helt svart, åker på.

Det händer att det fuskas i sporten. Vid VM 2016 blev en kanadensisk spelare visad av banan sedan han trots varningar vid upprepade tillfällen lättat på glasögonen. För att säkerställa att ingen av spelarna ser något tejpas numer ögonen på spelarna vid mästerskapen, så att inget ljus kan komma in.

– Det finns de som försökt fuska med det också, berättar Olof.

Nu kommer spelet i gång i Pjäshallen, den gamla regementsbyggnaden.

När spelarna skjuter iväg bollen påminner de om bowlingspelare. Kan man skjuta lika bra med båda händerna är det lättare att förvilla försvarande lag.

Ungdomslandslaget i goalball under VM i Australien. Ludvig Nilsson stoppar ett skott, i bakgrunden syns Oscar Alverstedt och Olof Ryberg. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Snacket på planen är viktigt för att kompensera för att man inte ser. Spelarna kommunicerar hela tiden för att förklara var de befinner sig. I ett samspelt lag vet spelarna hur lagkamraterna brukar röra sig.

– Man kan variera med låga och höga bollar, säger Oscar och sätter överskruv på bollen för att göra det svårare för försvarande spelare att stoppa den.

Goalball är fysiskt krävande och koncentrationen måste vara på topp under de två gånger tolv minuter effektiv tid som en match pågår. Oscar berättar att han ibland löptränar på det gamla kasernområdet utan ledsagare. Rullbandet i källaren fungerar också bra.

Olof motar ett skott, men kastar sig snabbt bakåt in mot mållinjen.

– Det är för att bollen inte efter att den studsat ska fortsätta in i mål tack vare överskruven, förklarar Andreas Alverstedt, som är pappa till Oscar.

Han har varit förbundskapten för goalballandslaget så länge de flesta kan minnas.

Det är också Alverstedt som introducerat de där skoreglerna. Han är av den bestämda uppfattningen att en synskadad kan utföra många saker utan hjälp i det dagliga livet. Han är också säker på att idrotten skapar ett mer självständigt liv för synskadade.

– Nyligen kom en undersökning som visade att 51 procent av alla synskadade är arbetslösa. Det är inte 50 procent av de synskadade jag känner som saknar arbete. I mitt gamla damlandslag arbetade alla. De var sjukgymnaster, datatekniker och konsulenter. Mycket handlar om att de har idrotten att falla tillbaka på och att de hittat ett socialt sammanhang, säger Alverstedt.

Linus Johansson och Felix Rosvall i ungdomslandslaget läser på sina mobiltelefoner i väntan på planet till Sydney. Felix Rosvall föddes helt blind på sitt högra öga. Synen på det vänstra blir sakta sämre och ligger nu någonstans strax över två procent. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Han är seende själv, men har en fru och barn som är synskadade.

Det finns cirka 60 goalballspelare i Sverige, varav ungefär hälften är licensierade. Här är en parasport som skriker efter fler utövare. Andreas Alverstedt ser en tydlig anledning till varför få synskadade lockas till idrotten över huvud taget.

– För många synskadade är skolidrotten något traumatiskt. Den funkar så vansinnigt dåligt. De ska alltid mätas med klasskamrater som inte är synskadade. Därför blir idrott någonting dåligt och vår rekrytering bli lidande för att idrott inte upplevs som kul.

Han blir upprörd varje gång han tänker på hur illa det är ställt och berättar om när han var lärare på en skola där synskadade fick hålla till i ett rum utan fönster som var två gånger tre meter, med två motionscyklar och en studsmatta för småbarn.

– Pedagogiken måste ta idrotten på allvar. Det är inte svårt att införliva handikappidrotten i skolidrotten. Det skulle tvärtom vara berikande för andra att spela goalball eller pröva att sitta i rullstol. Visst, att skapa övningar kräver planering, men det finns redskap för synskadade som gör idrotten till en positiv erfarenhet, säger han och menar att synskadade gott kunde tillåtas hoppa över en historielektion och ha hemkunskap i stället.

– Det är betydligt bättre att veta hur man lagar mat än när någon kung dog. Jag har träffat synskadade som aldrig brett en macka när de är 15 år, säger han.

Ludvig Nilsson får sin syn undersökt av en ögonläkare i Sydney inför ungdoms-VM. En spelare får ha högst tio procents syn för att få delta i en internationell match. Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Det finns andra saker som hämmar rekryteringen till sporten. För att få spela internationella matcher får spelarna inte ha mer än tio procents syn. Sedan spelar det ingen roll att det är ögonbindel på under matchen. Det gör att till exempel Hugo Axel inte får åka med kompisarna på de stora turneringarna.

– Det är väldigt tråkigt. Vi skulle ha ett ännu bättre lag med Hugo, säger Olof Ryberg.

För 19-åringen är idrotten en stor del av livet. När han inte spelar goalball håller han helst till i Friidrottens hus. Höjdhopp, längdhopp och 200 meter är hans grenar. De muskulösa överarmarna vittnar om att det blivit mycket tid i gymmet.

Felix började med simning, men saknade kompisar och tappade intresset mer och mer.

– I goalball har jag många av mina närmaste vänner. Det har gjort att jag fortsatt att träna. Framgångarna har motiverat mig att köra hårdare, säger han.

Träningen har gett snabbt resultat. Efter VM-bronset fick han besked om att han får börja träna med seniorlandslaget, där Olof och Oscar redan ingår.

De svenska goalballandslagen har nått stora framgångar genom tiderna. Damerna tog VM-silver redan 1994 och herrarna grävde guld i Brasilien 2002. Två år senare tog man silver vid Paralympics i Aten.

Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Den 8–13 oktober är det EM i Rostock i Tyskland, en turnering som samtidigt fungerar som kval till Paralympics i Tokyo nästa sommar. Det finns en plats att slåss om. Tyskland och Belgien har redan kvalat in till turneringen som innehåller tio lag.

– Vi måste bli bästa lag med Tyskland och Belgien borträknade. Europa är den klart tuffaste kontinenten att kvala från och det kommer att bli extremt svårt, men vi ska göra vad vi kan, säger Olof.

VM-äventyret i Australien, som gav en möjlighet att få uppleva nya miljöer, gav mersmak.

– Paralympics i Tokyo, det vore något det, säger Oscar.

Bild 1 av 7 Glädje i omklädningsrummet efter bronsmatchen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Bild 2 av 7 Även om man inte kan se den vita fasaden på operahuset i Sydney kan man utforska den med händerna.
Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Bild 3 av 7 Göteborgsgänget i ungdomslandslaget tränar i Pjäshallen i Kviberg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Bild 4 av 7 Ungdomslandslaget i goalball under VM i Australien. Ludvig Nilsson stoppar ett skott, i bakgrunden syns Oscar Alverstedt och Olof Ryberg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Bild 5 av 7 Linus Johansson och Felix Rosvall i ungdomslandslaget läser på sina mobiltelefoner i väntan på planet till Sydney. Felix Rosvall föddes helt blind på sitt högra öga. Synen på det vänstra blir sakta sämre och ligger nu någonstans strax över två procent.
Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Bild 6 av 7 Ludvig Nilsson får sin syn undersökt av en ögonläkare i Sydney inför ungdoms-VM. En spelare får ha högst tio procents syn för att få delta i en internationell match.
Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Bild 7 av 7
Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera