Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/swenn-larsson-tvaa-i-flachau-slog-shiffrin/

Sport

Swenn-Larsson tvåa i Flachau: ”Stor grej för mig”

Anna Swenn-Larsson skriker ut sin glädje i Flachau. Foto: Joe Klamar/AFP

Förra året snuvades Anna Swenn-Larsson på en pallplats i alpincirkusens mest prestigefyllda tävling.

På tisdagskvällen i österrikiska Flachau var diskningen glömd.

Den svenska slalomstjärnan blev tvåa, 370.000 kronor rikare – och slog till och med Mikaela Shiffrin.

Anna Swenn-Larsson låg fyra inför det andra åket i kvällstävlingen i Flachau.

Till ledande slovakiskan Petra Vlhova skilde visserligen 77 hundradelar för den svenska VM-silvermedaljören. Men 28-åringen hade bara tolv hundradelar upp till pallen – och därmed även en jättechans på en rekordstor prispengacheck.

Flachau-slalomen är den mest pengastinna tävlingen i damernas alpina världscup. Vinnaren jagade i år närmare 750.000 kronor, tvåan 370.000 och trean 210.000 när totalt runt 1,85 miljoner kronor – enligt internationella skidförbundets siffror – skulle fördelas inför en kokande publik.

Kvällstävlingen i Österrike är världscupens mest prestigefyllda på damsidan. Foto: Barbara Gindl/AFP

Och det skulle bli både en pallplats – och mer därtill – för svenskan.

Anna Swenn-Larsson skrek ut sin glädje när hon kom ner i ledning efter ett suveränt andra åk. När nästa åkare, österrikiskan Katharina Liensberger, inte lyckades besegra henne var saken klar – och det slutade inte där.

Swenn-Larsson trodde inte sina ögon när inte heller amerikanska affischnamnet Mikaela Shiffrin klarade hennes tid. Ett tag såg det till och med ut att räcka till karriärens första seger. Men det blev en andraplats för Swenn-Larsson som lättat kunde sträcka armarna i vädret.

När hon gjorde detsamma i fjol, då som trea, diskades hon ögonblicket därefter för en grensling. I år kunde inget ta ifrån henne glädjen. En tiondel efter Vlhova – och 33 hundradelar före Shiffrin – visade resultattavlan.

– Jag är jätte-, jättenöjd, säger Swenn-Larsson när DN når henne på telefon.

– Det är klart att jag vill vinna, men det känns jättebra att jag kan åka lika fort som de bästa i världen. 

Ja, hur viktigt var det att slå Shiffrin?

– Det var en stor grej för mig – för det har jag aldrig gjort förut! säger Swenn-Larsson och tillägger sedan apropå fjolårets diskning:

– Det är många som har pratat om den där diskningen i dag. Det var verkligen ingenting som jag tänkte på, men absolut blev det en skön revansch.

Pallplatsen var ännu ett formbesked för VM-tvåan den här vintern. Inför tisdagen hade hon varit fyra, trea och femma i traditionell slalom – och därtill tvåa i parallellslalom. 

Ytterligare tre svenskor hade tagit sig till andra åket. Magdalena Fjällström blev 14:e, Sara Hector blev 20:e och Emelie Wikström 24:a.