Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/vansterhant-alternativ-ger-schackspelare-gottfridsson-nya-mojligheter/

Sport

Vänsterhänt alternativ ger schackspelare Gottfridsson nya möjligheter

Jim Gottfridsson under EM-matchen mot Slovenien i söndags. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Jim Gottfridsson kallar handboll för schack på parkettgolv. 

Utan en vänsterhänt högernia på planen blir antalet anfallsdrag begränsade. 

När Jack Thurin ersätter skadade Albin Lagergren ser den svenske lagkaptenen nya möjligheter.

Handbollslandslaget ägnade måndagen åt att analysera förlusten i nyckelmatchen mot Slovenien.

På morgonen fick spelarna beskedet att Albin Lagergren, som saknades mot Slovenien, inte heller kommer att spela tisdagens match mot Polen och att Sverige skrivit in reserven Jack Thurin i truppen.

Läs mer: EM-drömmen blir verklighet för Thurin: ”Får gåshud” 

Det innebär att Sverige åter har en vänsterhänt skytt på högerniopositionen – något som saknades mot Slovenien och hämmade det svenska spelet märkbart.

– Med en vänsterhänt spelare får vi andra möjligheter, säger Jim Gottfridsson.

Den svenske spelfördelaren medger att anfallsspelet inte fungerade mot Slovenien. Handboll, säger han, är som schack. Det gäller att sätta tryck på ena sidan, att få försvaret i rörelse, för att skapa luckor på den andra kanten.

– Med en högerhänt på den positionen är det svårare att skapa både andra- och tredjetrycket i anfallet. Eftersom det heller inte är naturligt för en högerhänt att passa inåt i banan begränsar det även mitt spel som mittnia. Jag får färre skottmöjligheter och även passningsmöjligheterna ut på kanten begränsas, säger Gottfridsson.

Jim Gottfridsson är spelaren som styr Sveriges offensiv. Han liknar handboll vid schack – det gäller att sätta tryck på ena sidan, att få försvaret i rörelse, för att skapa luckor på den andra kanten. Foto: Adam Ihse/TT

Det svenska kantspelet var närmast obefintligt mot Slovenien, vars svenske förbundskapten Ljubomir Vranjes hade lagt upp en matchvinnande taktik.

– Slovenerna sade till mig efteråt att det var det bästa försvarsspel de spelat så länge de kunde komma ihåg, säger Gottfridsson, som misstänker att Polen kommer att försöka något liknande.

Därför är han nöjd med att få in Jack Thurin som alternativ. Samtidigt vill han inte sätta press på 20-åringen.

– Jack är en väldigt duktig spelare som kommer att göra mycket nytta för svensk handboll i framtiden och vi ska ha stora förhoppningar på honom, men också komma ihåg att han inte är facit för att lirka upp ett försvar, säger lagkaptenen.

Även Kristján Andrésson betonar Thurins ungdom och orutin och mycket talar för att förbundskaptenen kommer att fortsätta starta med Linus Arnesson på högerniopositionen.

Andrésson håller med om att Lagergrens skada kommer olämpligt och konstaterar att hans vänsterhänta alternativ försvann ett efter ett inför EM. Kim Andersson tackade nej, Linus Persson och Mattias Zachrisson blev skadade. Även om spelet inte fungerade mot Slovenien säger han sig ha fullt förtroende för sina högernior och att det finns alternativa anfallslösningar.

– Anledningen till att vi valt de här högerhänta högerniorna är att de varit med tidigare under mästerskapen och kan vårt spel. I Linus har vi en bra tvåvägsspelare, även om det inte fungerade mot Slovenien, säger Andrésson.

Albin Lagergrens skada gör att Jack Thurin för första gången får chansen i en mästerskapstrupp. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Så kommer Albin Lagergren att kunna spela mer under mästerskapet? Andrésson hänvisar frågan till landslagsläkaren Daniel Jerrhag.

– Det jag kan säga är att Albin är kvar här och då kan ni dra era egna slutsatser, säger Jerrhag hemlighetsfullt.

Från början hette det att Lagergren var fotskadad, men nu heter det att det är av medicinska skäl. Varför då?

– Det är Albin Lagergrens beslut. Han vill inte diskutera sin hälsa med medierna.