Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sport/wilander-om-leo-borg-sluta-prata-om-honom/

Sport

Wilander om Leo Borg: ”Sluta prata om honom”

Leo Borg anses vara en stor tennistalang. Men att vara son till Björn Borg kan sätta onödig press på tonåringen, anser Mats Wilander. Foto: Hanna Franzén/TT

Leo Borg får fördelar i sin tenniskarriär som son till legendaren Björn Borg.

Men där finns även nackdelar, menar Mats Wilander.

– Vi gör honom en tjänst om vi slutar prata om honom, säger tennislegendaren och expertkommentatorn.

TT Text

Björn Borg spelade Davis Cup redan som 15-åring, gick till kvartsfinal i Wimbledon som 17-åring och vann Franska mästerskapen tio dagar efter att han fyllt 18 år.

Hans nu 17-årige son Leo är också en stor talang, och får stå ut med att hela tiden jämföras med sin pappa. Som i förra veckan då han gick till semifinal i juniorturneringen Copa del Café i Costa Rica – en turnering som hans pappa vann 1973.

Och det är just jämförelsen med pappan som Wilander menar är Leo Borgs kanske största hinder i karriären.

– Det är inte schyst för en ung spelare att ha såna hinder, de är inte lätta att ta sig över, säger Wilander till utvalda svenska medier genom Discovery Networks.

– Visst, han får en del bonusar av att vara son till en stor mästare som Björn – han behöver inte spela in prispengar för att överleva på proffstouren och han får inbjudningar till tävlingar för att han är Björns son. Men för att vara ärlig tror jag att vi gör honom en tjänst om vi slutar prata om honom.

Mats Wilander. Foto: Karin Törnblom/TT

Wilander, som själv vann Franska mästerskapen redan som 17-åring och som numera är expertkommentator i Eurosport, säger att han förväntar sig att Leo Borg ”fortsätter att utvecklas och synas här och var”.

– Men det är för tidigt att prata om i fall han kan bli en topprankad spelare.