Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 20:21

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/20-aring-i-biljakt-misstanks-for-minst-200-brott/

STHLM

20-åring i biljakt misstänks för minst 200 brott

20-åringen har dömts för ett stort antal bilstölder. På en bild som hämtats ur polisens förundersökning tankar han en stulen Ferrari. Foto: Polisen

20-åringen misstänks för grovt vållande till annans död efter tisdagens biljakt i södra Stockholm. Polisens utredare Tobias Becker har följt mannens utveckling och berättar att han misstänks för minst 200 brott. 

– Han är ju en extrem individ. Det finns inte så många av hans karaktär.

Den 20-årige man som greps tidigt på tisdagsmorgonen i samband med en allvarlig trafikolycka vid Bandhagen i södra Stockholm har en lång historia av allvarlig brottslighet bakom sig – det berättar förundersökningsledaren Tobias Becker som tidigare har följt den misstänkte mannens utveckling under lång tid.

– Han verkar inte ha någon ånger eller vilja att ändra sin livsstil. Allting går ut på att planera brott och ta sig fram den vägen, säger Tobias Becker till DN.

Tisdagens olycka krävde ett dödsoffer och 20-åringen beskrivs själv ha blivit skadad när hans bil kraschade in i två andra bilar på Örbyleden. Men det är inte första gången 20-åringen är inblandad i bilstölder och att köra i höga hastigheter för att undkomma polisen.

I domar från flera tillfällen – flera av dem som rör händelser från när den nu misstänkte mannen bara var 15 eller 16 år gammal – har han stulit snabba lyxbilar och ibland kört i mycket höga hastigheter för att undkomma polisen. Vid ett tillfälle beskrivs hur mannen har kört 229 kilometer i timmen på en 80-väg i västra Stockholm.

– Han får säkert en kick av polisjakterna. Och det är säkert lite av hans image. Han har väl gjort sig ett namn i den här världen med kriminella. Det verkar som att han alltid har haft ett intresse för bilar och hastigheter, säger Tobias Becker.

Den tidigare förundersökningsledaren berättar hur det har funnits ett stort antal misstankar mot 20-åringen genom åren. Brotten brukar bestå i att 20-åringen stjäl olika dyra bilar och kör iväg med dem. Polisen misstänker att han i ett stort antal fall har sålt dessa vidare till kriminella, som sedan använder dessa bilar i annan brottslighet. Mannen misstänks för minst 200 olika brott av olika slag.

– Misstankarna är väl ganska starka att de säljs till andra kriminella och används vid till exempel smash-and-grab-kupper. Det kan ju finnas beställningar från andra kriminella på en sådan bil, säger Tobias Becker.

I domstolsdokument framgår hur 20-åringen vid flera tillfällen har dömts för att ha tagit sig in i olika bostäder – även när de boende var hemma – och där stulit bilnycklar. Sedan har han helt enkelt kört iväg med ägarnas bilar. Bland de bilar som mannen har stulit finns Ferrari, Mercedes, Lexus, Audi och BMW. 

– Snabba bilar har alltid varit populära i den här världen, säger Tobias Becker. 

I domar framgår hur mannen vid flera tillfällen har kört mot poliser när han har försökt undgå att bli gripen. I en dom framgår att det är oklart om 20-åringens avsikt var att köra på polisen eller inte, men att den misstänkte ”gasade kraftfullt” när polisen var framför bilen, vilket ledde till att han hamnade på motorhuven. 

Tobias Becker bekräftar att 20-åringen har kört mot poliser tidigare.

– Det har varit jakter där poliser har fått hoppa undan. Det är en man som inte verkar väja när det står en polis framför bilen. Jag vet inte hur situationen var vid Örbyleden och om poliserna visste vem de jagade, men det kräver nog ett högre säkerhetstänk bland poliser när man hanterar den misstänkte, säger han. 

Den misstänkte 20-åringen började sin brottsliga bana mycket tidigt. Han var känd hos socialtjänsten redan i tioårsåldern och har bott på olika typer av boenden – bland annat inlåst – under en stor del av sin tonårstid. Så långt Tobias Becker känner till har 20-åringen inte använt några skjutvapen vid några av sina brott. 

– Han har ju använt bilen som ett skjutvapen, kan man säga. Det är väldigt hemskt att inte samhället har lyckats med att förhindra hans utveckling mot brottslighet. Han är ju en extrem individ. Det finns inte så många av hans karaktär, säger Tobias Becker.

20-åringen skiljer sig från många av de andra ungdomarna som har begått brott som Tobias Becker har arbetat med under det senaste decenniet. 

– Jag har jobbat med ungdomar i tio års tid och sett utveckling som har gått åt fanders tidigare. Han är ju extrem, och inte någon genomsnittsungdom. De allra flesta upphör ju med brott när de har begått något enskilt brott. I normalfallet hjälper det att räta upp det då. Det gäller ju att hitta någon motivation hos dem, och det finns ju oftast. Men det har ju inte fungerat i det här fallet, säger Tobias Becker.